Naar inhoud springen

Gebruiker:ClarissaS/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
King in 2006
Naam Yolanda Denise King
Nationaliteit Amerikaans
Geboren 17 november 1955,
Montgomery (Alabama), US
Dood 15 mei 2007
(51 jaar)
Santa Monica (Californië), US
Beroepen Actrice, activist
Ouders Martin Luther King,
Coretta Scott King

Yolanda Denise King (17 november 1955 - 15 mei 2007) was een Amerikaanse actrice en activist, ze was de oudste dochter van Martin Luther King en Coretta Scott King. King was een invloedrijk persoon in de burgerrechtenbeweging en wilde de wereld verbeteren door mensen te inspireren en te motiveren voor een betere samenleving. Door middel van publieke toespraken, artistieke uitingen met behulp van acteren en deelnemen aan belangrijke burgerrechtenorganisaties wilde zij dit doel behalen.

Yolanda King[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren en gezin van herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

King werd geboren als dochter van Martin Luther King en Coretta Scott King in Montgomery (Alabama). Ze was slechts twee weken oud toen Rosa Parks haar zitplaats in de bus weigerde af te staan aan een blanke passagier in 1955.[1] De actie van Rosa Parks eindigde in de Montgomery-busboycot, waar de vader van Yolanda King een belangrijke rol in speelde. Door de boycot ontwikkelde veel mensen wrok tegen haar vader, wat resulteerde in een bomaanslag op het huis waarin King woonde toen zij nog maar twee maanden oud was.[2] Niemand raakte gewond, maar dit was niet de laatste keer dat haar familie aangevallen zou worden. Twee jaar later werd haar vader neergestoken tijdens een signeersessie van zijn eerste boek "Stride Toward Freedom: The Montgomery Story”.[3] Dit kostte hem bijna zijn leven, maar hij hij overleefde het net. Een volgende aanval overleefde hij echter niet, op 4 april 1968 kreeg King via het nieuws te horen dat haar vader in Memphis was doodgeschoten.

Studie[bewerken | brontekst bewerken]

King was 12 jaar oud toen haar vader overleed en na zijn dood ervoer zij veel druk om een substituut van hem te zijn. Lange tijd heeft ze geprobeerd om het vervullen van deze verwachtingen te combineren met het volgen van haar eigen wensen en dromen. Dit was erg lastig voor haar. Op de middelbare school probeerde zij onopvallend te blijven. Ze wilde graag een normale leerling zijn net zoals iedere andere leerling,[4] maar als dochter zijnde van een groot icoon was dit onmogelijk. Er werd verwacht dat zij sterker, wijzer en meer politiek correct zou zijn dan andere kinderen van haar leeftijd.

Na de middelbare school studeerde King aan de Smith College, Massachusetts, haar hoofdrichting hier was theater en Afro-Amerikaanse studies. In 1976 studeerde zij van deze opleiding af en deed daarna een MA (Master of Arts) in theater bij New York University. De verwachtingen die mensen van haar hadden om de voetstappen van haar vader achterna te gaan maakte zij waar, dit deed zij wel op haar eigen manier door middel van kunst en theater.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na het behalen van haar MA, regisseerde en speelde King in producties in New York City en omstreken. Ook ging ze het land rond om op te treden met de 'Christian Theatre Artist Company', waar zij mede-oprichter van was. Acteren was erg belangrijk voor haar, het gaf haar een gevoel van eigenwaarde.[5]

King heeft in vele producties en films een rol gespeeld, maar dit was niet het enige waar zij zich mee bezig hield. Ze was lid van verschillende burgerrechtenorganisaties, zoals de door haar vader opgerichte Southern Christian Leadership Conference, de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) en zat in het bestuur van The King Center in Atlanta. Daarbij werkte ze mee bij de Partnership Council of Habitat for Humanity en was ze sponsor van de Women’s International League for Peace and Freedom. King zette zich verder in voor de burgerrechtenbeweging door middel van haar toespraken. Hiermee reisde zij de wereld over en sprak naast Amerika in Europa, Afrika en Azië. De nadruk van de toespraken lag op het belang van het omarmen van diversiteit en de gemeenschappelijke mensheid.[6] Om deze boodschap verder te verspreiden richtte ze Higher Ground Productions op, een theatraal productiebedrijf.


Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Yolanda Denise King stierf op 15 mei 2007 in Santa Monica (Californië) op 51-jarige leeftijd. Bij een bezoek aan Philip Madison, de beste vriend van haar broer Dexter King, stortte zij ineen. De oorzaak van haar dood is niet vastgesteld, maar haar familie vermoedt dat het door cardiopulmonale problemen komt.[7] King overleed ongeveer een jaar na haar moeder, Correta Scott King. Zij overleed op 78-jarige leeftijd aan complicaties van ovariumcarcinoom en aan de effecten van een beroerte.

Acteren[bewerken | brontekst bewerken]

King schreef haar eerste toneelscript toen zij zeven jaar was en haar tweede op haar achtste. Hiermee ontdekte zij haar liefde voor kunst en theater en werd zij door haar moeder ingeschreven voor de Atlanta Actors and Writers workshop. Dit was op dat moment de enige drama school in Georgia state waar geen rassensegregatie plaats vond. Deze drama school werd gerund door Walt en Betty Roberts, de ouders van Julia Roberts.

Op haar 15e speelde ze een prostituee in de verfilmde versie van The Owl and the Pussycat, geproduceert door Barbara Streisand en George Segal. Hierin was haar tegenspeler een blanke man, wat veel kritiek en ophef veroorzaakte. Vanuit de zwarte gemeenschap kwamen er dreigementen om de kerk te verlaten waar haar grootvader pastoor was en werd er gezegd dat haar vader zich in het graf moest hebben omgekeerd om deze gruwelijke actie. Het was voor hen in die tijd onvoorstelbaar om als zwarte vrouw intiem te zijn met een blanke man.[8] Hierdoor was ze genoodzaakt om de mensen in de kerk te woord te staan en haar acties te verantwoorden. Ook vanuit de blanke gemeenschap werd er kritiek geleverd, voor hen was het mixen van rassen onacceptabel.

Als actrice heeft zij veel verschillende rollen gespeeld, waaronder rollen die met het leven van haar vader te maken hadden. Bij de kerk van haar grootvader speelde zij een stuk waarbij zij representerende scenes speelde uit de burgerrechtenbeweging in 1978. In de TV mini-serie 'King' speelde zij de rol van Rosa Parks, de vrouw die haar busplaats weigerde af te staan aan een blanke passagier. Ook speelde zij een rol in de film Death of a Prophet. Hierin nam zij de rol aan van Dr. Betty Chabazz, de vrouw van Malcolm X die door Morgan Freeman gespeeld werd. Een andere grote rol van haar was Reena (de dochter van Medgar Evers) in Ghosts of Mississippi. In veel van haar rollen lag een grote nadruk op de burgerrechtenbeweging.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie als actrice [9]
Jaar Titel Rol Opmerking
1978 King Rosa Parks TV mini-serie
1980 Hopscotch Coffee Shop Manager TV movie
1981 Death of a Prophet Dr. Betty Shabazz TV movie
1983 No Big Deal Miss Karnisian's Class TV movie
1995 Fluke Woman #2 TV movie
1996 America's Dream Mrs. Crawford (segment "The Boy Who Painted Christ Black") TV movie
1996 Ghosts of Mississippi Reena Evers TV movie
1997 Drive by: A love story Dee Short
1999 The Wonderful World of Disney Miss. Bright TV serie
1999 Funny Valentines Usher Lade #2 TV movie
1999 The Secret Path Mr. Evelyn TV movie
1999 Our Friend, Martin Christine King (voice) Video
2000 Odessa Odessa Short
2000 JAG Federal Judge/ Federal Judge Esther Green TV serie
2001 Any Day Now Marilyn Scott TV serie
2003 Trick Dribble - Video
2003 Liberty's Kid's: Est. 1776 Elizabeth Freeman TV serie
2005 Strong Medicine Choir Director TV serie

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Godfrey Hodgson, Obituary: Yolanda King. The Guardian (22 mei 2007). Geraadpleegd op 24 oktober 2017.
  2. (en) Douglas Martin, Yolanda King, 51, Actor and Dr. King’s Daughter, Dies. The New York Times (17 mei 2007). Geraadpleegd op 31 oktober 2017.
  3. (en) The day Martin Luther King Jr. was almost killed. myajc. Geraadpleegd op 31 oktober 2017.
  4. (en) BETTIJANE LEVINE, Out From the Shadow : Yolanda King spent her youth trying to be a substitute for her father, the late Martin Luther King Jr. Now, she says, 'I only speak for myself.'. Los Angeles Times (7 maart 1994). Geraadpleegd op 31 oktober 2017.
  5. (en) Living with the legacy People expected more from the sons and daughters of the slain civil rights leaders. As adults, they have tried to balance those expectations with their desire for fulfillment.. tribunedigital-baltimoresun. Geraadpleegd op 6 november 2017.
  6. (en) Higher Ground Productions: Yolanda King. www.emmainteractive.com. Geraadpleegd op 1 november 2017.
  7. (en) Yolanda King Dead At Age 51. Geraadpleegd op 24 oktober 2017.
  8. (en) Yolanda King Uses Spotlight As Tool For Change. tribunedigital-sunsentinel. Geraadpleegd op 24 oktober 2017.
  9. Yolanda King. IMDb. Geraadpleegd op 24 oktober 2017.