Naar inhoud springen

Smith College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Smith College
Smith College
Motto Ἐν τῇ ἀρετῇ τὴν γνῶσιν
Locatie Northampton, Verenigde Staten
Opgericht Gesticht in 1871; geopend in 1875
Type Particulier
Rector Kathleen McCartney
Lid van Seven Sisters, Five Colleges consortium
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Smith College is een particulier vrouwencollege voor liberal arts, gelegen in Northampton in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het is het grootste lid van de Seven Sisters. Smith is tevens lid van het Five Colleges consortium.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het college werd gesticht in 1871 volgens de wens van Sophia Smith. Zij liet in haar testament vastleggen dat ze bij overlijden haar familiefortuin, dat ze zelf op haar 65e had geërfd, voor dit doel wilde laten gebruiken. Het college opende in 1875 zijn deuren voor studenten. De eerste klas bestond uit 14 studenten.[1] De campus werd in de jaren 90 van de 19e eeuw aangelegd als een botanische tuin en arboretum, ontworpen door Frederick Law Olmsted.

Vandaag de dag telt de universiteit 2.600 undergraduates op de campus, en 250 studenten die elders studeren. Het college is het grootste vrouwencollege in de Verenigde Staten.[2] De campus heeft een oppervlakte van 0,6 vierkante kilometer, en bevat meer dan 1200 soorten bomen en struiken.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het Smith College telt 41 academische departementen en programma’s. Het is het eerste vrouwencollege in de Verenigde Staten dat zijn eigen undergraduate-graad in techniek mocht uitreiken. Het had in 1892 het eerste vrouwenteam dat de nieuwe sport basketbal speelde.[3]

Smith heeft een eigen junior year abroad (JYA) voor de Europese steden Parijs, Hamburg, Florence en Genève. Deze programma’s zijn noemenswaardig daar de studies verplicht gevolgd moeten worden in de taal van de gaststad.

De sportteams van het college staan bekend als de Pioneers.

Presidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Het Smith College heeft de volgende presidenten gehad:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]