Gebruiker:Doc Brown/Schrijfwedstrijd 2008/Schepen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Schepen van de Hanze[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat een groot deel van de handel over zee werd getransporteerd waren er verschillende schepen in dienst van de Hanzesteden. Speciaal voor het vervoer van goederen is hiervoor onder andere een nieuw scheepstype ontworpen, de kogge. Een kogge heeft een groot laadruim van ca. 200 ton en is gebaseerd op een Vikingse knarr. Wanneer een schip vis naar Frankrijk had gebracht, nam het zout mee terug om op de thuisbasis weer vis mee te kunnen pekelen, zo ging er geen laadruimte verloren. Om de handel te beschermen waren er ook enkele oorlogsschepen in dienst.

Adler von Lübeck door Olaf Rahardt, geschilderd in 2004.

Adler von Lübeck[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals de naam al doet vermoeden was dit 16e eeuwse oorlogsschip in dienst van de Hanzestad Lübeck. Het was destijds het grootste schip ter wereld met zijn lengte van 78,30 meter en waterverplaatsing van ca. 2000 ton. Het schip werd ook wel Der Große Adler of Lübscher Adler genoemd.

Het schip werd gebouwd tijdens de Zevenjarige Oorlog om de handel van de Hanze op de Noord- en Oostzee te beschermen. In actie is het schip nooit gekomen omdat de vredesonderhandelingen tussen Lübeck en Zweden al in volle gang waren toen het schip werd voltooid. Na het Verdrag van Stettin (Szczecin) (1570), die de Zevenjarige Oorlog beëindigde, is de Adler omgebouwd voor het vervoer van goederen. In 1588 is het schip uiteindelijk ontmanteld.

Peter von Danzig[bewerken | brontekst bewerken]

Een model van de Peter von Danzig.

De Peter von Danzig, ook wel Dat grote Kraweel genoemd, was de eerste grote karveel in de Oostzee ten tijde van de Hanze.

Het schip werd aan de Franse westkust gebouwd als de Pierre de la Rochelle en vervoerde zeezout van de Atlantische Oceaan naar Danzig alwaar het in 1462 ernstig beschadigd arriveerde door een storm. Hierdoor lag het schip een tijd lang in de haven om uiteindelijk, vanwege de oorlog tegen Engeland, omgebouwd te worden tot oorlogsschip.

Onder leiding van kapitein Paul Beneke, jaagde het schip, met een kaperbrief, tussen 1471 en 1473 op Engelse koopvaarders. Na het Vrede van Utrecht (1474) werd de Peter nog gebruikt voor enkele handelstrips om uiteindelijk eind 1470 ontmanteld te worden. [1]

Bunte Kuh[bewerken | brontekst bewerken]

De Bunte Kuh was een, vermoedelijk in Vlaanderen gebouwde, kogge. Het schip, in 1401 het grootste schip van de Hanze, leidde de klopjacht op zeerover Klaus Störtebeker. Met succes, Störtebeker werd in datzelfde jaar in Hamburg onthoofd.

Hanzeschepen van de 14e en 15e eeuw.
Nummer 1 en 3 behorende bij Keulen, nummer 2: Wismar, nummer 4: Lübeck, nummer 5: Danzig, nummer 6: Elbing.
Zie de categorie Cog van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Ships of the Hanseatic League van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Jochen Brennecke: Geschichte der Schiffahrt, Künzelsau 1986 (2nd ed.), p.62