Gebruiker:Donald Trung/Wang Mang (Geschiedenis van Chinees muntgeld tijdens de Xin-dynastie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een Huo Quan (貨泉) kèpèng.

De Xin-dynastie was een korte periode in de Chinese geschiedenis van het jaar 9 tot 23 waar China geregeerd was door keizer Wang Mang, die de troon van de Han-dynastie usurpeerde en een nieuwe dynastie uitriep genaamd de "nieuwe dynastie" (Xin-dynastie, 新朝).[1] Tijdens de Xin-dynastie werd het geldstelsel van de Han-dynastie compleet over hoop gegooid en werden alle historische valuta’s van China (van tijdens de Zhou-dynastie) opnieuw ingevoerd en werden zelfs valuta’s van door deze periode opnieuw ingevoerd. In zijn eerste hervorming liet Wang Mang de oude Wu Zhu munten circuleren maar introduceerde twee nieuwe vormen van mesgeld. Het mesgeld dat Wang Mang introduceerde was verdeeld in de Yi Dao Ping Wu Qian (一刀平五千) wat met echt goud was ingelegd en een standaard waarde had van 5.000 kèpèngs, en de andere mes was de Qi Dao Wu Bai (契刀五百) wat geen goud bevatte en maar 500 kèpèngs waard was.

Later tussen de jaren 9 en 10 werd een complex nieuw systeem was opgezet waarbij Kauri-schelpen, schildpadschilden, ronde munten, spadegeld, koper, zilver en goud allemaal chaotisch naast elkaar circuleerde. Wang Mang was niet echt bekend met hoe economische zaken in elkaar zitten en dacht dat zijn nieuwe monetaire systeem veel geld in een korte periode voor de schatkist zal opbrengen. Veel van de nieuwe geïntroduceerde muntgeld hadden nominale waarden die ver boven hun intrinsieke waarden kwamen zoals een geldstuk met een nominale waarde van 1000 die maar even koper bevatte als drie tot vier Wu Zhu-munten. Om de verliezen van de te hoge nominale waarden tegen te gaan begonnen veel mensen hun eigen munten te slaan, waarna Wang Mang een bevelschrift opstelde die een verbod legde op de particuliere productie van muntgeld.

Volgens het boek de Geschiedenis van Han verwarde het nieuwe systeem de bevolking ernstig en bleven zij in het geheim nog Wu Zhu-munten gebruiken voor hun aankopen, om dit te bestrijden creëerde Wang Mang een wet waarbij zij die nog Wu Zhu-munten gebruikte uit China werden verbannen. Als resultaat van dit nieuwe monetaire systeem ging de landbouw erop achteruit en werd voedsel schaarst wat de bevolking wanhopig maakte en werd het aanzicht van huilende bedelaars op de martken en wegen zeer vaak voorkomend.

De zes ronde munten en tien spades.

In het jaar 14 werd het ingewikkelde monetaire systeem afgeschaft en kwam er een nieuw systeem van spadegeld en ronde munten geïntroduceerd, de ronde munt van de Huo Quan (貨泉) en de spadegeld heette de Huo Bu (貨布) wat 25 kèpèngs waard was en in grotere cijfers was geslagen dan de eerdere vormen van spadegeld. Volgens Schjöth wou Wang Mang van de Wu Zhu-munten af omdat de karakter "Zhu" (銖) als component de radicaal "Jin" (金) zou hebben wat een component is van "Liu" (劉), de familienaam van de heersers van de Westelijke Han-dynastie.[2] Om deze reden introduceerde Wang Mang de Huo Quan, maar deze munt zou zelfs jaren na de val van de Xin-dynastie geproduceerd worden omdat de inscriptie van kèpèng de karakter "Quan" (泉) wat bestaat uit de componenten "Bai" (白, wit) en "Sui" (水, water) wat de naam van het dorp Bai Shui was, waar keizer Guangwu die de Han-dynastie had hersteld was geboren. Huo Quan-munten bleven lang na de dood van Wang Mang circuleren en een mal uit het jaar 40 om de munten te produceren is bekend.

Wang Mangs hervormingen bleken onsuccesvol te zijn en provoceerde een opstand waarbij Wang Mang in het jaar 23 door opstandelingen werd onthoofd.[3][4][5][6]

De zes ronde munten en tien spades[bewerken | brontekst bewerken]

De zes ronde munten[bewerken | brontekst bewerken]

Inscriptie (pinyin) Hanzi Waarde
Xiǎoquán zhí yī 小泉直一 1
Yǎo quán yīshí 么泉一十 10
Yòu quán èrshí 幼泉二十 20
Zhōng quán sānshí 中泉三十 30
Zhuàng quán sìshí 壯泉四十 40
Dàquán wǔshí 大泉五十 50

De tien spades[bewerken | brontekst bewerken]

Inscriptie (pinyin) Hanzi Waarde
Xiǎo bù yībǎi 小布一百 100
Yǎo bù èrbǎi 么布二百 200
Yòu bù sānbǎi 幼布三百 300
Xù bù sìbǎi 序布四百 400
Chà bù wǔbǎi 差布五百 500
Zhōng bù liùbǎi 中布六百 600
Zhuàng bù qībǎi 壯布七百 700
Dì bù bābǎi 第布八百 800
Cì bù jiǔbǎi 次布九百 900
Dà bù héng qiān 大布衡千 1000

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Bu Quan (布泉) spadegeld kreeg de bijnaam "mannelijk geld" uit het bijgeloof dat als een vrouw dit aan haar sjerp draagt dat zij een jongen zal baren.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Coins of the Xin Dynasty van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Historische munteenheid Categorie:Geschiedenis van China


Sent from my Microsoft Lumia 950 XL with Microsoft Windows 10 Mobile 📱. --Donald Trung (Overleg 💬|"Mijn" artikelen 📚) 2 nov 2017 10:34 (CET)