Gebruiker:Dradem/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Dradem.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Royal Greys
Competitie Elite League
Opgericht 1947
kleuren Grijs, Groen, Geel en wit
Bijnaam "Greys"
Vroegere naam "Luchtbal Greys"
Plaats Alkstraat Merksem
Voorzitter Vlag van België Lode Baetens
officiele Website Royal Greys
Team colors
Team colors
Team colors
Team colors
Team colours 1BB Greys
Team colors
Team colors
Team colors
Team colors
Team colours 1BB Greys


Royal Greys is een Belgische honkbal- en softbalvereniging uit Merksem in de provincie Antwerpen.

De vereniging speelt in het eigen sportpark aan de Alkstraat te Merksem waar men een honkbal- en softbalveld tot zijn beschikking heeft. De vereniging telt twee herenteams, twee damessoftbalteams en verschillende jeugdteams in de junioren, cadetten, miniemen, peanut, en pupillenklasses.

De Club is opgericht in 1947 in de wijk Luchtbal te Antwerpen. Na enige dagen trainen onder leiding van Louis Daggelinckx, werd op 8 Juli 1947 de club "Luchtbal Baseball Club" opgericht. Na enkele jaren werd de naam gewijzigd naar "Luchtbal Greys Baseball Club" om verwarring te vermijden met General Motors Giants die toen ook op Luchtbal speelden (wel op andere velden). In 1997 bestond de club 50 jaar en mocht ze de benaming Koninklijke (Royal) toevoegen, tevens verhuisde de club naar de terreinen aan de Alkstraat te Merksem, en noemde ze zich Royal Greys.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Naoorlogse jaren waren nog een hele tijd Amerikaanse en Canadese militairen in Antwerpen. Die speelden in hun vrije tijd "baseball", hun nationale sport. Ook in de wijk "Luchtbal" waren zij actief, waar genoeg ruimte was om tijdelijke velden te creëren. Niet veel tijd later werd op het veld voor de "Canadablokken" een soort leeuwenhok getimmerd en de soldaten begonnen heuse wedstrijden te spelen onder grote belangstelling van de lokale jeugd en werd gretig geïmiteerd. Na enige dagen trainen en tornooien spelen onder de leiding van Louis Daggelinkx werd er besloten een club op te richten

Begin jaren[bewerken | brontekst bewerken]

op 8 juli 1947 werd “Luchtbal Baseball Club” gesticht door de heren Daggelinckx, Frison, Luyckx en Verbinnen, waarbij zich ook kort daarna John Van Acker aansloot.

In september van dat jaar waren er al twee kadetten-teams, voor de eerste keer ook met eigen materiaal, ervoor werd veelal gebruik gemaakt van geleend materiaal van de militairen. In dat zelfde jaar wordt er ook een “senioren” ploeg opgestart, die wedstrijden speelden tegen “Red Sox” en “Borgerhout Squirells” beide ook het zelfde jaar gesticht.

in 1948 werden de eerste “internationale” wedstrijden betwist, zowel lokaal als in Nederland. Ook het eerste naoorlogse Nationale duel België – Nederland werd dat jaar op het Luchtbalveld ingericht

In 1949 won de club voor het eerst in de competitie tegen de General Motors “Giants” die toen als onverslaanbaar waren. In 1950 speelde de club voor het eerst Belgisch kampioen, na een play-off tegen de General Motors “Giants”, Stef Van Acker was de eerste van de club die ook bij de selectie werd opgenomen van de nationale ploeg van Belgie

1952 vierde “LBC” zijn eerste |Lustrum| toen werden ook enkele spelers gevierd die al van bij de start aangesloten waren. Jerry Bal, Antoine Brouwers, Wilfried Daggelinckx, Willy De Blaere, Jos Robij, Jos Schockaert, Robert Van der Celen, Gustave Willems, Corneille Baak, Victor De Meyer, Pierre Nyssen, Stef Van Acker, Jan Van Eynde en Louis Daggelinckx. De meesten waren gestart bij de toenmalige “kadetten”-ploeg, juist in 1952 maakte de 15-jarige pitching-sensatie en “wonderboy” Jos Robijn (volgens toenmalige kranten knipsel) zijn debuut in het fanionteam

Tot 1956 duurde het dat de club de tweede landstitel behaalde na een beslissingswedstrijd tegen de “Giants” In dit jaar was ook de eerste keer dat er een Perfect Game werd gepitched in België door Jos Robijn De 6 spilfiguren Stef Van Acker, Antoine Brouwers, Jos Robijn, Gustave Willems,Robert Van der Celen, en Jerry Bal.

Gouden Jaren[bewerken | brontekst bewerken]

In 1961 hielpen sommige van hen nog mee de derde landstitel te behalen, in 1962 ging de titel naar Bell Pioneers, maar vanaf 1963 begon de club aan een lange bijna ononderbroken serie. In 17 jaar tijd werden toen 15 titels gewonnen. Waarbij 1971, 1972 en 1977 geen enkele wedstrijd verloren werd. Daar de club steeds in zette (en nog steeds doet) op jongeren begeleiding was er gedurende al die tijd een stroom van nieuw talent en waardevolle spelers. Cois Tanghe, Guy Dennis, Mon Van Trichtvelt, Robert Van Den Bosch, Gilbert Naessens, Peter, Freddy en Tonny Segers, Claude Waegemaker, Ronny De Keersmaeker, Mon Vanherck, Leo Lefèbvre, Jan De Loght, Freddy Van Looveren en daarna nog, Tuur en Louis Leemans, Cor Brand, Tuur, Cois en Patrick Weyenberg, Robby Timmermans, Jef Goukens, Marc Vanthillo, Marc Van de Moer, Marc Janssen …

Uit deze groep werden jarenlang teams op de been gebracht die nationaal domineerden en internationaal vaak schitterden. In 1976 eindigt het eerste heren Team met een zilveren medaille op het Europees kampioenschap

Laatste overwinning van de gouden jaren gebeurde in 1979, nadat door het nieuwe fenomeen van het ronselen bij andere clubs 2 sterspelers werden weggehaald naar Berchem Stars. Dat maakte deze overwinning ook een van de mooiste in deze periode.

Jaren 80 en 90[bewerken | brontekst bewerken]

De club bleef zich in heel deze tijd vasthechten aan een doorgedreven jeugdpolitiek. Door de veranderingen in de Belgische Competitie waar het steeds gebruikelijker werd om buitenlandse spelers binnen te halen voor bepaalde tijden. Kon de club niet achterblijven in 1985 werd de eerste buitenlandse speler binnen gehaal Brian Jones, het volgende jaar kwam John Mc Pherson naar de club. Tien jaar na de laatste overwinning kon het jaar worden afgesloten met succes, mede door toedoen van twee gastspelers Scott Shannon als pitcher en Stephan Britt als catcher. Toen mochten tijdens de playoffs nog geen buitenlandse spelers het team vervolledigen en werd dus de uiteindelijke overwinning enkel door Belgische spelers gedragen. In 1990 werden nog maals 2 buitenlandse spelers aangeworven, de “avonturier” Mike Rooney en de Pitcher Clarck Landrum, die niet het gehele seizoen bleef. Door de winst van het vorige jaar mocht het team ook terug Europees aantreden. Daarvoor hadden ze 2 extra Amerikanen over laten brengen, Ed Chibe en Marc Tortorice. Na een schitterende Europese Campagne gehouden in België (in samenwerking met Borgerhout en Mortsel). Werd op het einde van het seizoen Ed Chibe, nogmaals terug gehaald uit de Verenigde Staten, om de 20ste landstittel binnen te halen. De laatste voor een hele tijd.

In 1991 moest coach Hemerechts het terug met een jonge ploeg en zonder Amerikanen stellen, toch worden de playoffs gehaald, hoewel hierin drie keer opeenvolgend tegen Antwerp verloren werd. Intussen was er een hele lichting jonge spelers hun opwachting gemaakt en zag de toekomst beloftevol uit. Met spelers als Joeri Loykens, Steven Janssen, Michael Leys, Ken Hendrickx, Frank Castelijns, Gwen Kuylen, Pedro Baelemans, Bart Boone, Kris Beeckmans, Kevin Peeters, Kim Wybo, Filip Van der Meiren, Tonny Verhaert en andere leek alle talent aanwezig om te beginnen aan een nieuwe glansperiode.

Daarbij kwam de verhuis naar de” kwaedevelden” te Merksem en de naams verandering naar Royal Greys

2000 en verder[bewerken | brontekst bewerken]

Toch diende men nog te wachten tot 2005 om de volgende winst binnen te halen heel wat van deze spelers hebben hier toe bijgedragen. 4 jaar op rij werd er kampioen gespeeld in enkele jaren ook met hulp van de nodige buitenlandse spelers.

Sinds 2008 zijn er heel wat spelers van de vorige periode gestopt met actief te spelen en is er opnieuw een jonge lading opgestaan van Nieuwe spelers voorlopig is er nog geen landstitel mee behaald.

Belgisch kampioen[bewerken | brontekst bewerken]

1BB Belgisch kampioen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1950 : Luchtbal
  • 1956 : Luchtbal Greys
  • 1961 : Luchtbal Greys
  • 1963 : Luchtbal Greys
  • 1964 : Luchtbal Greys
  • 1965 : Luchtbal Greys
  • 1966 : Luchtbal Greys
  • 1967 : Luchtbal Greys
  • 1968 : Luchtbal Greys
 
  • 1971 : Luchtbal Greys
  • 1972 : Luchtbal Greys
  • 1973 : Luchtbal Greys
  • 1974 : Luchtbal Greys
  • 1975 : Luchtbal Greys
  • 1976 : Luchtbal Greys
  • 1977 : Luchtbal Greys
  • 1978 : Luchtbal Greys
  • 1979 : Luchtbal Greys
 
  • 1989 : Luchtbal Greys
  • 1990 : Luchtbal Greys
  • 2005 : Royal Greys
  • 2006 : Royal Greys
  • 2007 : Royal Greys
  • 2008 : Royal Greys

De volledige lijst met alle teams Belgisch Kampioenschap Baseball

Team overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

1BB "1ste Ploeg" selectie 2012[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vlag van België Kevin Peeters Hoofdcoach
  2. Vlag van België Patrick Renard Coach
  3. Vlag van België Peter Verheyleweghen Coach
  4. Vlag van BelgiëRobbe De Jongh Pitcher
  5. Vlag van MexicoEder H Sarao Pitcher
  6. Vlag van BelgiëKenneth Sips Pitcher
  7. Vlag van AustraliëLuke Wilkins Pitcher
  8. Vlag van BelgiëKevin Claeys
  9. Vlag van BelgiëWesley Janssens
  10. Vlag van BelgiëNicky Mertens
  11. Vlag van BelgiëLorenzo Oeyen
  12. Vlag van BelgiëKevin Roevens
  13. Vlag van BelgiëRobin Roevens
  14. Vlag van BelgiëJarno Sellicaerts
  15. Vlag van BelgiëSam Van Extergem
  16. Vlag van BelgiëTom Van Extergem
  17. Vlag van BelgiëBrian Van Gaever
  18. Vlag van BelgiëGiovanni Vanthillo
  19. Vlag van BelgiëJamie Verheylenweghen
  20. Vlag van BelgiëYoni Vischschoonmaker
  21. Vlag van BelgiëNicky Vlyminckx

1SD "De Dames" Ploeg[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vlag van België Vera Van De Ven Hoofdcoach

Overige Teams[bewerken | brontekst bewerken]

  1. RBB De Reserven
  2. U21 Junioren Ploeg
  3. RSD Reserve Dames
  4. Cadetten Gold Wild Cats
  5. Cadetten Silver Jaguars
  6. Cadetten Gold Wild Cats
  7. Miniemen
  8. Pupillen "Lions"
  9. Peunuts



Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Belgische honkbalclub]] [[Categorie:Softbal in België]]