Gebruiker:Dwaaas91/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Romeinse soldaat Julius Albanianus
De verlichting van de soldaat
De onthulling van het beeld
De opening van Julius Albanianus


Julius Albanianus is een 8 meter hoog plat (vlak) standbeeld van een Romeinse soldaat, hij staat langs de N11 (snelweg) in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het beeld is door het Archeon in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland onthuld op 19 december. Er is een kleinere versie (ongeveer 3 meter hoog) van Julius Albanianus is te bezichtigen op de rotonde voor het museumpark Archeon.

Het Archeon[bewerken | brontekst bewerken]

Het team dat verantwoordelijk was voor de organisatie en plaatsing van het beeld kwam van het Archeon, dit is een open lucht museumpark dat zich richt op de geschiedenis van Nederland. Het park is verdeeld in gebieden waarvan elk gebied een eigen tijdperk van de Nederlandse geschiedenis behandelt, ieder gebied staat volledig in de stijl van het tijdperk. Het park begin in de Prehistorie, loopt over op het romeinse tijdperk en eindigt met de Middeleeuwen. In de tijdperken lopen meerdere medewerkers van het park ook wel archeotolken genoemd die zich bezig houden met typische bezigheden voor hun tijdvlak. Het Archeon organiseert dagelijks gladiatorengevechten en heeft jaarlijkse evenementen als; de Vikingmarkt en de Midwinterfair voor een Levende geschiedenis.


De Limes[bewerken | brontekst bewerken]

De Romein staat er om het Romeinse verleden van de regio zichtbaar te maken, het staat als symbool voor de Limes in Nederland. De Neder-Germaanse limes is de grens en verdedigingslinie van het Romeinse rijk dat ooit door het gebied liep. Deze grens liep langs wat nu de Oude Rijn, de Kromme Rijn en de Nederrijn is, van Lugdunum (Katwijk) naar Duitsland. Langs deze grens liep de Limesweg, die ook wel de Limes wordt genoemd. Langs deze grens stonden aantal Castellum (forten) om deze te bewaken, op de plekken van deze forten zijn veel van de Nederlandse steden ontstaan; Alphen aan den Rijn (Albaniana), Woerden (Laurium), Utrecht (Trajectum) en Maastricht (Mosa Trajectum) zijn hier voorbeelden van.

De Limes is een van de grootste archeologische monumenten die strekt door heel Europa,delen van Azie en Afrika. De Neder-Germaanse limes staat op de lijst om in 2020 genomineerd te worden voor de werelderfgoedlijst van UNESCO voor de visualisatie van de grens.

Het beeld[bewerken | brontekst bewerken]

De Romein is plat (vlak) en staat haaks op de snelweg waar hij de wacht houdt met een pilum, de standaard werpspeer van een Romeinse soldaat. De werpspeer staat schuin, waardoor deze (naast een constructieve functie) ook zorgt voor sculpturaliteit. Naast de speer draagt de Romein een scutum, het iconische schild van een Romeins legionair. Het schild is eigenlijk tweemaal aanwezig en staat voor de Romein vanuit beide rijrichtingen. Hierdoor lijkt het van beide zijkanten alsof de soldaat een schild voor zich heeft. De Romein draagt een helm met een cassis (de pluim op zijn helm) van een centurio, dit betekend dat de Romein een bepaalde rank heeft in het leger. Aan zijn zij draagt hij een gladius, het beroemde korte Romeinse zwaard gemaakt om te steken.

De soldaat is gemaakt van cortenstaal, een materiaal dat egaal van oranjebruin naar donkerbruin oxideert. Daaroverheen is een laag antigraffiti coating aangebracht. Het schild van de Romein is, vanwege de dubbele uitvoering, te beklimmen voor een mooi uitzicht. Ook kun je tussen de benen van de soldaat doorlopen. Op deze wijze worden mensen geïntrigeerd en uitgenodigd naar het landmerk toe te komen.

De naam[bewerken | brontekst bewerken]

Om de romeinse soldaat een naam te geven is er een wedstrijd gehouden van 25 november t/m 15 december. Verschillende scholen en particulieren konden een naam insturen met als voorwaarde dat het gelinkt is aan de Romeinse Alphen aan den Rijn. Op de verschillende ideeën konden gestemd worden en de naam met het meeste stemmen is het uiteindelijk geworden.

De Romeinse soldaat Julius Albanianus heeft een naam met duidelijke verwijzingen naar de Romeinse geschiedenis van het gebied waar hij staat. Albanianus, de achternaam van de Romein was de naam voor het Romeinse fort in Alphen aan den Rijn, dezelfde locatie waar hij nu is gestationeerd. Zijn voornaam Julius maakt de romein af door hem te vernoemen naar Julius Caesar een van de grootste generaals en keizers die het Romeinse rijk ooit gekend heeft.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele data van de constructie van het beeld;

  • Eind oktober 2015 is het heiwerk t.b.v. de fundering gedaan, en is de betonnen voet geplaatst. Begin november is de firm Rijnstaal gestart met de productie van de legionair. Hiertoe zijn er eerst werkplaatstekeningen gemaakt en besproken, waarna de daadwerkelijke staalproductie begonnen is.
  • Om de lokale betrokkenheid te vergroten heeft er van 25 november t/m 15 december een publieke actie gelopen om een naam te geven aan de Romeinse soldaat. Scholen en particulieren konden online stemmen op een van vier namen (gerelateerd aan Romeins Alphen aan den Rijn).
  • Op dinsdag 15 december 2015 zijn de ankers in het beton geboord, en op donderdag 17 december 2015 is de Landmark in zijn geheel geplaatst op de geluidswal.
  • Op vrijdag 18 december is de soldaat geopend door de gedeputeerde R.A. Janssen en wethouder C.J. van Velzen. Onder begeleiding van een groep Romeinse soldaten en burgers beklommen zij de geluidswal, waar zij de Romeinse goden via een orakel om advies vroegen.
  • Tijdens de open dag van Archeon op zaterdag 19 december 2015 is officieel door notaris Kroes de naam van de Romein onthuld (Julius Albanianus), en zijn de winnaars van de naamwedstrijd bekend gemaakt.

Projectpartners[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende partijen die hebben meegewerkt aan dit project zijn:

Stichting Museumpark Archeon
Vof Archeon Novum
Gemeente Alphen aan den Rijn
Provincie Zuid-Holland
Van Roosmalen Van Gessel Architecten
Archi-Tech Architecten
Rijnstaal Alphen B.V. staalconstructiebedrijf
Advies- en Ingenieursbureau van de Laar B.V.
Bouwfonds ontwikkeling Geomet B.V.
N. Wijfje Heiwerken B.V.
van Steijn projectmanagement en advies V.O.F.
Ponsioen Installatie Techniek B.V.
Dura Vermeer
Stichting Romeinse Limes Nederland
Jan Loos Creatieve Projecten
Koster verzekeringen

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]