Archeon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archeon
Binnenplaats van het Romeins badhuis
Binnenplaats van het Romeins badhuis
Locatie Alphen aan den Rijn, Nederland
Type Openluchtmuseum
Opgericht 1994
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museumpark Archeon is sinds 1994 een themapark en openluchtmuseum in het zuiden van Alphen aan den Rijn dat zich richt op de Nederlandse geschiedenis.

Het park is in drie sferen verdeeld: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In die delen staan gebouwen die ofwel letterlijk naar een archeologisch model ofwel in de stijl van het tijdperk in kwestie gebouwd zijn. Medewerkers van het park (archeotolken genoemd), gekleed volgens de mode van het betreffende tijdvak, spelen typische bezigheden voor hun tijdvak na, zoals weven, land bewerken en potten bakken, en lichten de bezoekers daarover voor. Hierbij kunnen bezoekers ook zelf proberen om deze bezigheden uit het verleden te doen, zoals boogschieten in de middeleeuwen of mozaïeken met steen in de Romeinse tijd. Hierbij geven de archeotolken de nodige instructies. Ook leiden de archeotolken de verschillende rondleidingen en speciale activiteiten.

Ook worden er thema-evenementen zoals gladiatorengevechten georganiseerd volgens de uitgangspunten van levende geschiedenis. Voor scholen is er een educatief programma en er kunnen groepsuitjes georganiseerd worden. Tijdens het hoogseizoen is er vrijwel dagelijks een gladiatorengevecht. Andere grote evenementen zijn bijvoorbeeld het Romeinse festival, dat vaak de eerste helft van augustus in beslag neemt, de Vikingmarkt en de Midwinterfair, een jaarlijks fantasy-evenement dat in december plaatsvindt.

Geschiedenis[bewerken]

Archeotolk in de apotheek van 'Gravendam'

Bedenker van het themapark over de Nederlandse archeologie was Doedo Buining[1]. Hij wist de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en de archeologische faculteit van de Leidse Universiteit (RUL) te interesseren. Gezamenlijk richtten ze de Stichting voor Experimentele Archeologie en Educatieve Vorming op. Deze stichting realiseerde het themapark onder de naam Archeon. Doelstelling was de verworvenheden van de archeologische wetenschap op een aansprekende manier aan het publiek te tonen. De vergelijking van het functioneren van samenlevingen vroeger en nu was in het perspectief van het zich steeds nadrukkelijker ontwikkelende milieubesef een belangrijk educatief doel.

Het park werd in 1994 geopend. Het lag toen op een zeer groot terrein en had een ambitieuze opzet. In 1997 ging de organisatie failliet. Het Archeon werd vervolgens verkocht aan een voormalig directeur en de uitbater van de parkhoreca. Na verkleining van de oppervlakte en het afstoten van het hoofdgebouw kon het themapark door. De exploitatie werd vervolgens commercieel een succes.

In augustus 2011 werd naast de entree van het Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland geopend. In dit museum liggen prehistorische en Romeinse vondsten uit Zuid-Holland. Het Archeologiehuis is gevestigd in een reconstructie van de Romeinse villa die in Rijswijk opgegraven is.[2] Het Archeologiehuis kreeg na enkele jaren een museumstatus toegewezen, in 2015 kreeg Archeon die zelf. Er zijn anno 2016 plannen voor een Romeins scheepvaartmuseum bij het park.[3]

In de loop der jaren was het park regelmatig decor voor opnames van films en tv-programma's. Voorbeelden hiervan zijn de kinderfilm Joris en Boris en het Geheim van de Tempel en de proloog van de griezelfilm Sint, maar ook meer informatieve programma's als Het Klokhuis en Welkom bij de Romeinen.

In 2014 raakte het Archeon tweemaal in opspraak. De eerste keer was op 7 augustus, toen een deel van de porticus het begaf en enkele dakpannen omlaagvielen, waardoor vier kinderen lichtgewond raakten.[4] De tweede maal was in december dat jaar toen uit een gelekte brief bleek dat er een conflict was tussen door vakbond FNV gesteunde werknemers en de directie.[5] Uiteindelijk bespraken directie en vakbond de problemen, waarna het conflict kalmeerde.[6]

Externe links[bewerken]