Archeon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archeon
Binnenplaats van het Romeins badhuis
Binnenplaats van het Romeins badhuis
Opgericht 1994
Locatie Alphen aan den Rijn, Nederland
Type Openluchtmuseum
Website http://www.archeon.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Archeon is een themapark in het zuiden van Alphen aan den Rijn dat zich richt op de Nederlandse geschiedenis.

Het park is in drie sferen verdeeld: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In die delen staan gebouwen die ofwel letterlijk naar een archeologisch model ofwel in de stijl van het bepaalde tijdperk gebouwd zijn. Werknemers in het park (archeotolken genoemd), gekleed volgens de mode van het betreffende tijdvak, spelen typische bezigheden voor hun tijdvak na, zoals weven, land bewerken en potten bakken en lichten de bezoekers daarover voor. Hierbij kunnen bezoekers ook zelf proberen om deze bezigheden uit het verleden te doen, zoals bijvoorbeeld boogschieten in de middeleeuwen of mozaïeken met steen in de Romeinse Tijd. Hierbij geven de archeotolken de nodige instructies.

Ook worden er thema-evenementen zoals gladiatorengevechten georganiseerd volgens de uitgangspunten van levende geschiedenis. Voor scholen is er een educatief programma en er kunnen groepsuitjes georganiseerd worden.

Archeotolk in de apotheek van 'Gravendam'

Het Archeon werd in 1994 geopend. Het lag toen op een zeer groot terrein en had een ambitieuze opzet. Toen het door een aantal redenen in 1996 failliet dreigde te gaan verkocht men een deel van de grond en het hoofdgebouw, dat in 1992 op de wereldtentoonstelling van Sevilla als Nederlands paviljoen had dienstgedaan, en verplaatste men de prehistorie. Door het verkopen van de grond aan de gemeente Alphen aan den Rijn ligt het Archeon nu midden in de woonwijk Kerk en Zanen. In augustus 2011 werd naast de entree van het Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland geopend. In het museum liggen prehistorische en Romeinse vondsten uit Zuid-Holland. Het Archeologiehuis is gevestigd in een replica van de Romeinse villa die in Rijswijk opgegraven is.[1]

Externe links[bewerken]