Archeon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archeon
Binnenplaats van het Romeins badhuis
Binnenplaats van het Romeins badhuis
Opgericht 1994
Locatie Alphen aan den Rijn, Nederland
Type Openluchtmuseum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museumpark Archeon is een themapark en openluchtmuseum in het zuiden van Alphen aan den Rijn dat zich richt op de Nederlandse geschiedenis.

Het park is in drie sferen verdeeld: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In die delen staan gebouwen die ofwel letterlijk naar een archeologisch model ofwel in de stijl van het tijdperk in kwestie gebouwd zijn. Werknemers in het park (vaak archeotolken genoemd), gekleed volgens de mode van het betreffende tijdvak, spelen typische bezigheden voor hun tijdvak na, zoals weven, land bewerken en potten bakken en lichten de bezoekers daarover voor. Hierbij kunnen bezoekers ook zelf proberen om deze bezigheden uit het verleden te doen, zoals boogschieten in de middeleeuwen of mozaïeken met steen in de Romeinse Tijd. Hierbij geven de archeotolken de nodige instructies. Ook leiden de archeotolken de verschillende rondleidingen en speciale activiteiten.

Ook worden er thema-evenementen zoals gladiatorengevechten georganiseerd volgens de uitgangspunten van levende geschiedenis. Voor scholen is er een educatief programma en er kunnen groepsuitjes georganiseerd worden. Tijdens het hoogseizoen is er vrijwel dagelijks een gladiatorengevecht. Andere grote evenementen zijn bijvoorbeeld het Romeinse festival, dat vaak de eerste helft van augustus in beslag neemt, de Vikingmarkt en de Midwinterfair, een jaarlijks fantasy-evenement dat in december plaatsvindt.

Geschiedenis[bewerken]

Archeotolk in de apotheek van 'Gravendam'

Het Archeon werd in 1994 geopend. Het lag toen op een zeer groot terrein en had een ambitieuze opzet. Toen het door een aantal redenen in 1996 failliet dreigde te gaan verkocht men een deel van de grond en het hoofdgebouw, dat in 1992 op de wereldtentoonstelling van Sevilla als Nederlands paviljoen had dienstgedaan, en verplaatste men de prehistorie. Door het verkopen van de grond aan de gemeente Alphen aan den Rijn ligt het Archeon nu midden in de woonwijk Kerk en Zanen. Op deze wijze kreeg het park een doorstart en bestaat het nog steeds. In eerste instantie bleef het park 's winters in principe dicht, vanwege het beperkt aantal schoolreizen en toeristische bezoekers. In 2009 werd er echter voor het eerst een "winteropening" gehouden, zodat Archeon sindsdien in de periode rondom de kerstvakantie ook te bezoeken is. Later werd de periode rond de voorjaarsvakantie hier ook aan toegevoegd. Ook is er in deze periode vaak een ijsbaan geopend op het park.

In augustus 2011 werd naast de entree van het Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland geopend. In het museum liggen prehistorische en Romeinse vondsten uit Zuid-Holland. Het Archeologiehuis is gevestigd in een replica van de Romeinse villa die in Rijswijk opgegraven is.[1] Het Archeologiehuis kreeg na enkele jaren de officiële museumstatus toegewezen, in 2015 gevolgd door Archeon zelf. Sindsdien wordt er in persberichten vaak van Museumpark Archeon gesproken. Ook zijn er plannen voor een Romeins scheepvaartmuseum. [2]

In de loop der jaren was het park ook regelmatig decor voor opnames van verschillende films en tv-programma's. Voorbeelden hiervan zijn de kinderfilm Joris en Boris en het Geheim van de Tempel en de proloog van de griezelfilm Sint, maar ook meer informatieve programma's als Het Klokhuis en Welkom bij de Romeinen.

In 2014 raakte het park tweemaal in opspraak. De eerste keer was op 7 augustus, toen een deel van de porticus het begaf en enkele dakpannen omlaag vielen, waardoor vier kinderen licht gewond raakten.[3] De tweede maal was in december dat jaar, toen Omroep West bekendmaakte een brief van de FNV in handen te hebben gekregen, waarin diverse misstanden werden aangekaart en de directie onder andere sprake zou zijn van verbaal geweld en intimidatie op de werkvloer, evenals van het negeren van arbo-wetten.[4] Sommige (oud-)medewerkers schaarden zich achter deze kritiek, maar anderen weer niet. In het Leidsch Dagblad verklaarde een medewerker dat de brief was gelekt terwijl dat niet het plan was.[5] Uiteindelijk gingen de directie en de vakbond om de tafel zitten om te overleggen en afspraken te maken, zodat het conflict kalmeerde.[6]

Externe links[bewerken]