Naar inhoud springen

Gebruiker:Elke.samyn/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elke.samyn/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van Elke.samyn.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

Zorggroep H.Hart[1]

[bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht in 1988 in de voormalige Heilig-Hartkliniek met activiteiten binnen de ouderenzorg en de thuiszorg. Vandaag biedt de zorggroep verschillende dienstverleningen aan op gebied van wonen, zorg en welzijn.

In 1795 heerste er een Frans bewind. Dit waren moeilijke tijden voor de katholieke kerk. De kerk moest ondergeschikt worden aan de staat. Het zusters Augustinessen van het Onze-Lieve-Vrouw-Hospitaal werden verdreven op 7 maart 1795 om plaats te maken voor een militair hospitaal. Andere kloosterorden werden ontbonden en afgeschaft. Priesters en geestelijken werden verplicht om eed van trouw Franse republiek af te leggen. De geestelijken die weigerden leefden ondergedoken, ze kregen veel steun van de bevolking en organiseerden misvieringen in privéhuizen.

Begin 19de eeuw, onder bewind van Napoleon, werden veel priesters terug. Deze priesters zochten 'gegoede' juffrouwen om een gemeenschap op te richten om armen te helpen. Later groeiden veel van deze gemeenschappen uit tot congregaties.

In 1806 werd zo'n vrouwengemeenschap opgericht in een huis in de Sint-Jansstraat, Kortrijk. Huis tot troost der armen. Zes 'brave dochters' die zichzelf zusters noemden maar geen kloostergeloften aflegden. Hun taak bestond eruit de armen te helpen. De zusters vestigden zich in 1823 in het Bersaques Poortje in de Groeningenstraat. Pas in 1840 werd de congregatie bisschoppelijk erkend. Vanaf dan: Zusters van liefde van de Heilige Vincentius à Paulo. Hun grootste opdracht bleef bezoeken en verzorgen van armen en zieken.

Oprichting congregatie Zusters van Liefde, Gesticht Heilig Hart, Kortrijk (1877)

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1877 scheiden de zusters van liefde (Buda) zich met kerkelijke goedkeuring af van de zusters van liefde Bersaques' Poort. Hun doelstellingen waren: armenzorg, bejaardenzorg, ziekenzorg en huishoudelijk werk. Er was veel nood in de budawijk: arbeidsgezinnen leefden er in een erbarmelijke toestand. Het was een bescheiden en kleinschalige start met 2 zusters: Zuster Vincentia en Zuster Clara. Geleidelijk aan breide de kloostergemeenschap uit. De congregatie trok in in een woning in de Budastraat 40.

Met dokter Emiel Lauwers (chirurg) werd er in 1888 een nieuwe weg ingeslagen: een eerste operatie vond plaats in het Hospice des Soeurs de Charité. In de tuin van het klooster werd in 1891 een nieuwe infrastructuur gebouwd met een operatiezaal en kamers: de eerste stappen naar een echt ziekenhuis.

In 1904 ging dokter Emiel Lauwers ging definitief naar de Sint-Antonius-kliniek, zuster van het Heilig Hart bleven hem daar bijstaan. In het jaar 1922 kwam een einde aan samenwerking tussen de Zusters van Liefde Heilig Hart en Sint-Antoniuskliniek. [3]

De operatiezalen en kamers in het klooster kwamen terug vrij voor andere initiatieven: een eerste kinderopvangcentrum in Kortrijk (1906) en een pensioenhuis voor rijke, bejaarde dames (1907). Deze laatste betaalden hiervoor een grote som geld die later werd gebruikt voor de aankoop van meer huizen in de Budastraat.

Start van de Heilig Hart-kliniek (1924)

[bewerken | brontekst bewerken]

Het kinderopvangcentrum maakte in 1924 plaats voor een kliniek: de Heilig Hart-kliniek. Opgericht door de dokters André Baekenlandt, Herman Depla en Leon Devriendt. Het ziekenhuis breidde snel uit met 2 operatiezalen en ziekenhuiskamers in een huis in de Kapucijnenstraat (1927) en een nieuwe vleugel met ziekenhuiskamers (1934).

In 1938 werd er een kraaminrichting opgericht onder leiding van dokter Gerard Iserbyt. Deze zou jarenlang de belangrijkste en grootste materniteit van Kortrijk blijven.

Ontstaan Zorggroep H.Hart

[bewerken | brontekst bewerken]

De Zorggroep vandaag

[bewerken | brontekst bewerken]
  1. Zorggroep H.Hart. www.h-hart.be. Geraadpleegd op 9 juli 2024.
  2. Pype, Annelies (2013). 135 jaar Zusters van Liefde Heilig Hart Kortrijk: een leven van zorg en dienstbaarheid op Buda-eiland in Kortrijk. Kortrijk Zorggroep H.Hart. ISBN 978 90 902 7813 1.
  3. Van Doorselaar, Viérin, Warlop, Maddens, Vancolen. De geschiedenis van Kortrijk. Lannoo, p. 462-516. ISBN 9020918311.