Naar inhoud springen

Gebruiker:Ellywa/klad2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ZIE NOG: http://swarajyamag.com/magazine/the-saint-and-the-slut-why-men-suffer-from-the-madonna-complex


Hoer of heilige is een manier waarop vrouwen in de beeldvorming als stereotypen kunnen worden ingedeeld. Vrouwen worden soms - als heilige en als moeder - door mannen als onbereikbaar, onschuldig en geheimzinnig gezien. Andere vrouwen zijn - als liefdesobject en seksueel wezen - voor mannen onbetrouwbaar, egoïstisch, schuldig, heks of zelfs monster.[1] Deze sterotypen kunnen worden samengevat in de woorden heilige of hoer.

Varianten van het begrip zijn maagd en hoer, heks en heilige, en in het Engels slut or saint.

De extreme woorden hoer en heilige zouden de sterke gevoelens van lust en onlust uitdrukken die mannen tegenover vrouwen kunnen voelen. De ene groep vrouwen, de heilige madonna's, de moeders, zijn voor mannen seksueel gezien taboe. De andere groep is daarentegen vogelvrij voor de mannelijke lust.[2] Het betreft echter beide steroptyperingen die moderne mannen niet meer zullen overnemen,[2] in elk geval niet bewust.

Bijbelse vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De tweedeling tussen hoeren en heiligen vindt zijn oorsprong in de mythologie en in de Joods-Christelijke theologie, waarin vrouwen hetzij worden voorgesteld als madonna's, hetzij als prostituees.[3] Paul Cliteur beschrijft hoe de geschiedenis van het Christendom is doordesemd van misogynie. De vrouw werd in zijn beeld soms voorgesteld als maagd en martelares, maar vaker als heks of hoer.[4] Eerder dan Clteur beschreef Freud het Madonna-hoer-complex. Volgens kunsthistorica Karin Haanappel[5] is het vrouwbeeld dat mannen van haar hebben vanaf de prehistorie aan grote veranderingen onderhevig geweest. In prehistorische culturen die vrouwcentrisch waren, werd het vrouwelijke als de hoogste godheid vereerd. Met de omkomst van het christendom opkomt verandert het vrouwbeeld en ontstaat het dualisme van twee extreme typen vrouwen: de maagdelijke Moeder Maria en de verleidster Eva die in het paradijs Adam verleidt om van de appel van de levensboom te eten..

Maria Magdalena[bewerken | brontekst bewerken]

Twee van de vrouwen rond Christus vertonen in het traditionele beeld deze beide rollen. Zijn moeder Maria wordt sterk verheiligd en vereerd. De persoon die soms wel als zijn geliefde wordt gezien, Maria Magdalena worden in het beste geval beschreven als boetvaardige hoer.[6] Susan Haskins, een Engelse historica, heeft onderzoek uitgevoerd aan de beeldvorming rondom Maria Magdalena in het boek Mary Magdalen, myth and metaphor uit 1994 ???. Maria Magdalena was de eerste ooggetuige van de opstanding van Jezus volgens drie van de evangeliën (Marcus, Matteus en Johannes). Zij was ook een belangrijke volgelinge van Christus Hij had haar bevrijd van “zeven duivelse geesten”. Volgens Haskins botste dit beeld van trouwe volgelinge met de patriarchale instutionalisering die kort na het ontstaan van christendom in deze religie plaatsvond.[7] Na de opstanding komt Maria Magdalena in het evangelie niet meer voor. Er werden later diverse verhalen over haar verteld. Ze zou prostituée geweest zijn. Maar in de elfde eeuw ontstond er in Frankrijk ook een Magdalena-cultus rond de abdij van Vezelay in Bourgondie. Daar zouden relieken van haar liggen.[7] Tot de verwarring droeg bij dat er meerdere vrouwen met dezelfde naam onterecht aan elkaar gekoppeld werden. In 1969 besloot de rooms-katholieke kerk dat Maria Magdalena een prominente volgelinge van Jezus is geweest, en niet een bekeerde prostituée.

Dit alles vond plaats tegen de achtergrond van de rol van vrouwen in de kerk. In de eerste jaren van het christendom waren vrouwen en mannen min of meer gelijk. In 352 werd het vrouwen verboden met het Concilie van Laodicea om de priesterrol aan te nemen. Volgens Hasking was dat een van de momenten waarbij de kerk de figuur van Maria Magdalena onschadelijk maakte, de vrouw die eerder als belangrijk werd beschouwd omdat ze de eerste was die Christus na de opstanding had gezien. In de tabel hieronder twee extreme schilderijen van Maria Magdalena, waarin de twee extreme visies op haar zijn weergegeven.

Heilige Hoer
Maria Magdalena bij de opstanding
Maria Magdalena in een grot

Films[bewerken | brontekst bewerken]

In films en boeken over het "Wilde Westen" worden vrouwen ook veelal in deze stereotypen ingedeeld.[8] De werkelijkheid was echter anders, vrouwen moesten in deze pionierstijd net zo hard werken als mannen.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Vrouwen worden door mannelijke schrijvers vaker in deze twee stereotypen beschreven dan in andere.[1]