Gebruiker:Emielwiki/spiekbriefje/luchtmacht van Egypte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een van de drie opvolgers van Petros op een terras in Mykonos-Stad

Petros, de pelikaan (Grieks: Πέτρος ο πελεκάνος, Petros o Pelekanos), was de mascotte van het eiland Mykonos dat onderdeel vormt van de Cycladen. In 1958 spoelde deze vogel hier gewond aan. Hij werd gevonden en verzorgd door een visser en is vervolgens gebleven. Na verloop van tijd kreeg hij de status van mascotte. Hierdoor werd hij zeer bekend en zijn foto kwam op vele ansichtkaarten.

In 1985 is Petros overleden. Het was voorpaginanieuws in heel Griekenland.

Op dit moment lopen er drie nieuwe pelikanen rond in het dorp Chora. Eén daarvan is na het overlijden van Petros geschonken door Jackie Onassis. De tweede door de dierentuin in Hamburg en de derde is gewond aangespoeld, verzorgd en weer gebleven.


Petros the Pelican is officieel uitgeroepen tot mascotte van Mykonos. Sinds 1954 heeft hij van Mykonos zijn thuis gemaakt. De oorspronkelijke Petros stierf na dertig jaar op dit betoverende eiland te hebben doorgebracht. Het verlies was diep gerouwd door de mensen van Mykonos dat ze zonder veel tijd te verspillen een vervanger introduceerden en de traditie werd in ere gehouden.

De pelikaan is de cynosure van alle ogen voor zover het het eiland Mykonos betreft en de sage van Petros blijft hangen. De vele waterwegen van Mykonos bieden het schattige wezen de perfecte setting om zich over te geven aan plezier en dartel, wat zeer wordt gewaardeerd door zowel de bewoners als bezoekers die nooit genoeg lijken te hebben van de pelikaan.

Volgens de legende kwam meer dan 40 jaar geleden een visser uit Mykonos op een gewonde pelikaan terecht. Hij was zo ontroerd door het ongemak van de pelikaan dat hij besloot om voor de pelikaan te zorgen, het schattige beestje van medicatie te voorzien en, toen hij weer op krachten was gekomen, besloot hij hem vrij te laten. Maar verrassend genoeg kwam de pelikaan niet in de lucht naar zijn voorbestemde verblijfplaats. In plaats daarvan maakte hij van Mykonos zijn thuis. Met elke dag die voorbijging, werd het schattige wezen de cynosuur van alle ogen en werd het een beroemdheid.

Het was geen verrassing dat toen de Mykonos-pelikaan lang geleden in 1986 stierf, heel Mykonos in rouw raakte. Er was een persoon met de status van Jackie Kennedy-Onassis voor nodig om de rouwende bevolking van Mykonos te redden en de medelevende Jackie Kennedy-Onassis schonk terecht een andere pelikaan aan het eiland, Irene. Er wordt gezegd dat de dierentuin van Hamburg ook een pelikaan genaamd Petros had geschonken.

Een paar jaar geleden was er een geval van een andere gewonde pelikaan die in Mykonos werd gevonden door de lokale bevolking die hem weer normaal verzorgde. Ze noemden de pelikaan Nikolas. Nu, in Mykonos, zijn er niet één maar drie pelikanen die ronddwalen in de haven van Mykonos.








Zie de categorie Mall of the Emirates van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.