Gebruiker:Empoor/Richtlijnen inzake moderatoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de tekst die moderatoren mogen onderschrijven
VERSIE VAN DECEMBER 2005
Zie ook de regelingen rond moderatoren.
Basisprincipes
  1. Een moderator dient de gehele gemeenschap, niet alleen zichzelf of een selecte groep
  2. Een moderator heeft een voorbeeldfunctie
  3. Een moderator mag in principe niet in strijd handelen met de procedures en richtlijnen
  4. Een moderator moet zich enigszins representatief en behoorlijk kunnen gedragen
  5. Een moderator hoort er te zijn voor de gemeenschap
  6. Een moderator hoort af te kunnen wegen wanneer een verzoek redelijk en billijk is
  7. Een moderator hoort procedures te volgen inzake het verwijderen van artikelen

Bevoegdheden en te volgen richtlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Officieel is iedereen op Wikipedia gelijkwaardig. Dat principe is natuurlijk mooi en nobel, maar moderatoren hebben toch mogelijkheden die een gewone gebruiker niet tot zijn of haar beschikking heeft. Moderator zijn wil níet zeggen dat deze gebruiker meer of belangrijker is dan een ander. Het wil enkel zeggen dat een moderator meer mogelijkheden heeft dan een andere gebruiker. Toch gaat alle bevoegdheid uit van de (actieve) gemeenschap van Wikipedia in zijn geheel.

Belangrijkste functies[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste functies van moderatoren zijn:

  • het bestrijden van vandalisme en Wikipedia-nl "veilig" te houden (bijvoorbeeld via CDVF)
  • het helpen van gebruikers, met name nieuwelingen
  • modereren bij conflicten tussen anderen
  • de richtlijnen die gelden goed uitgewerkt worden

Verwachtingen[bewerken | brontekst bewerken]

Van een moderator wordt verwacht dat deze in principe niet in strijd handelt met de procedures en richtlijnen. Een moderator moet geloofwaardig blijven en waarom zou een gewone gebruiker zich houden aan de richtlijnen als moderatoren dit ook niet doen?

Er wordt verwacht dat een moderator de autoriteit van een andere moderator niet ondermijnt. Fouten maken is menselijk en moderatoren zijn (gelukkig) ook mensen. Er zijn speciale communicatiemiddelen beschikbaar om bekend te maken dat de ene moderator het niet eens is met de andere (IRC, mailinglist) en deze behoren daar ook voor gebruikt te worden.

Discussies[bewerken | brontekst bewerken]

Alle gebruikers, maar zeker moderators wordt sterk afgeraden om openlijk ruzie te maken of over te gaan in persoonlijke aanvallen in discussies. Van een moderator wordt verwacht dat deze zich in kan houden en zich representatief kan opstellen. In verhitte discussies wordt daarom het gebruik van de E-mail deze gebruiker-functie aangeraden.

Dat iemand moderator is, hoeft door de betreffende persoon niet wijd en zijd verkondigd te worden. Het is dan ook niet gewenst om in discussies duidelijk te maken dat iemand een moderator is en dat die een stem heeft die meer mee zou tellen. In discussies is élke ingelogde gebruiker (moderator, steward, bureaucraat, systeemontwikkelaar of niet) gelijk.

Plichten[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat een moderator bereikbaar moet kunnen zijn is het een verplichting om bij voorkeuren een emailadres in te vullen waarop de moderator bereikbaar is. Op de gebruikerspagina kan natuurlijk ook een emailadres geplaatst worden, aangezien niet iedereen die link naar E-mail deze gebruiker zal kunnen vinden (zeker nieuwe gebruikers niet). Het inschrijven op het emailsysteem waarmee naar alle moderators een email kan verzonden worden is tevens verplicht en zal standaard gebeuren.

Vertrouwelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Informatie waar een moderator enkel door de functie als moderator toegang tot heeft (de informatie die vermeld is in de kluis) moet zorgvuldig behandeld worden en niet verder verspreid worden zonder nadrukkelijke toestemming van de andere moderatoren.

Er zijn gebruikers die een uitzonderlijk eenvoudig wachtwoord kiezen. Voor moderatoren is dit een uitermate slecht idee. Het wordt daarom ook verwacht dat een moderator een fatsoenlijk en goed beveiligd wachtwoord kiest.

Gebruik van mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

De extra mogelijkheden die een moderator heeft zijn; blokkeren, beveiligen, verwijderen en terugdraaien. Uitgewerkt zijn dit:

  • het blokkeren van een IP-adres
  • het blokkeren van een gebruiker
  • het beveiligen van een pagina
  • het verwijderen van een pagina (of afbeelding)
  • het (snel) terugdraaien van een anonieme (of geregistreerde) wijziging

Te allen tijde kan de gemeenschap beslissen om een moderator zijn of haar rechten te ontnemen.

Extra richtlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de extra richtlijnen omtrent deze extra mogelijkheden zijn te vinden op de volgende pagina's:

Gebruik van de terugdraaiknop[bewerken | brontekst bewerken]

Een moderator beschikt over de mogelijkheid om snel, met één druk op de knop, vandalisme (of elke andere wijziging) terug te draaien. Het gebruik daarvan komt in de recente wijzingen terecht. Andere gebruikers kunnen ook vandalisme terugdraaien, maar dat is omslachtiger. Een moderator wordt geadviseerd van deze terugdraaimogelijkheid alleen gebruik te maken bij werkelijk vandalisme of ongewenste toevoegingen of verwijderingen. Terughoudendheid wordt geadviseerd in het gebruik van deze mogelijkheid bij wijzigingen van gewone gebruikers.

Onderschrijving van deze richtlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De onderschrijving van de richtlijnen is voor moderatoren optioneel. Het wordt echter wel aangeraden om deze te onderschrijven, omdat de richtlijnen een coördinerende en sturende functie hebben in het uitvoeren van het moderatorschap.

Stappen na introductie nieuwe richtlijnen na aanname door de gemeenschap