Gebruiker:Haaftjlv/DTRelatieMedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Relatie met de Media

Al vroeg tijdens zijn presidentschap ontwikkelde Trump een omstreden relatie met de pers en de mainstream media. Met minachting voor het "First Amendment" van de Grondwet (De vrijheid van meningsuiting) ", beschuldigde hij de pers van het verspreiden van Fake news. Een misleidend etiket, omdat dit slaat op niet feitelijk, gefabriceerd nieuws, terwijl Trump er hem onwelgevallig nieuws mee bedoelt. [1].

Dit leidde er in augustus 2018 toe dat ten minste drie journalisten "als vijanden van het volk" telefonisch bedreigd werden en dat één verdachte wegens doodsbedreiging door de FBI werd gearresteerd. Trump filosofeerde zowel binnenskamers, als publiekelijk over het ontnemen van geloofsbrieven aan kritische Witte Huis-verslaggevers, ondanks zijn belofte tijdens de campagne dat niet te zullen doen. Tegelijkertijd gaf het Trumps Witte Huis perskaarten uit aan marginale extreemrechtse pro-Trump kanalen, zoals InfoWars en The Gateway Pundit, die de reputatie hebben dat ze spookverhalen en samenzweringstheorieën publiceren. Op zijn eerste dag in functie, beschuldigde president Trump journalisten er ten onrechte van dat zij de omvang de menigte die zijn inhuldiging bijwoonde hadden onderschat en noemde hij de media "te behoren tot de meest oneerlijke menselijke wezens op aarde". Trumps claims werden in het bijzonder verdedigd door perswoordvoerder, Sean Spicer, die beweerde dat de menigte de grootste ooit in de geschiedenis was geweest, een claim die door fotografische opnamen werd ontkracht. Trumps senior adviseur Kellyanne Conway verdedigde daarna Spicer toen zij bevraagd werd over de onwaarheid, met de uitspraak dat het een "alternatief feit" betrof, geen onwaarheid. Overigens werd perswoordvoerder Spicer in juli 2017 opgevolgd door Sarah Huckabee Sanders, die tijdens meer en meer in frekwentie afnemende persbriefings in het Witte Huis die meer te doen hebben met loyale verdediging van de president dan met informatieverstrekking.

Op 16 februari, minder dan een maand onderweg in zijn presidentschap, hield Trump een persconferentie waarin hij de media verweet niet voor het volk te spreken maar ten gunste van bijzondere belangen. Hij wierp hen voor de voeten oneerlijk te zijn, stuurloos en het Amerikaanse volk schade te berokkenen. Op 17 februari 2017, twitterde Trump "De FAKE NEWS media (de falende @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN)' zijn niet mijn vijanden, het zijn de vijanden van het Aemerikaanse volk. Trumps eerste persconferentie was meteen ook zijn laatste (sinds mei 2018). Ter vergelijking: Barack Obama hield 11 solo persconferenties tegen het eind van zijn eerste jaar, George W. Bush hield er vijf, en Bill Clinton hield er 12.

Op 24 februari 2017 blokkeerde het kabinet verslaggevers van The New York Times, Buzzfeeds News, CNN, Los Angelos Times en Politico de toegang tot een off-camera briefing door Sean Spicer. Uit protest besloten reporters van Time Magazine en de Associated Press de bijeenkomst niet bij te wonen. De NYT beschreef de gang van zaken als "een hoogst ongebruikelijke breuk tussen het Witte Huis en zijn perskorps. Ook de Vereniging van Witte Huis-correspondenten gaf een verklaring van protest uit. In maart weigerden alle vooraanstaande televisienetwerken een betaalde reclamespot voor de Trump-campagne van 2020 uit te zenden, die een onverhulde boodschap inhield dat de mainstream media "fake news" brengen. In een verklaring lichtte CNN zijn weigering toe met het argument dat het tegen hun beleid ingaat om onwaarheden te verspreiden. Schoondochter en campagneadviseur van Trump, Lara Trump, noemde de afwijzing een "schokkend precedent in de belemmering van het recht van meningsuiting."

In mei 2018 twitterde Trump dat "91% van het nieuws van de mainstream media over mij negatief (fake) is". The Washington Post maakte hier uit op dat Trump expliciet maakte dat negatieve verslaglegging over hem "fake" moet zijn. Dezelfde maand rapporteerde journaliste Lesley Stahl dat Trump haar na het winnen van de presidentsverkiezing van 2016, had verteld de media te zullen blijven aanvallen om hen te "vernederen" en "in diskrediet" te brengen, "zodat niemand jullie zal geloven als jullie negatieve verhalen over mij schrijven".[2].

In augustus 2018The Boston Globe riep op tot een landelijk protest tegen Trumps "smerige oorlog" tegen de media, met de hashtag #EnemyOfNone. Meer dan 300 nieuwskanalen namen deel aan de campagne. The New York Times betitelde Trumps aanvallen "gevaarlijk voor de bloedsomloop van de democratie" en publiceerde uittreksels uit tientallen overige publicaties. The New York Post schreef: "Het moge frustrerend zijn om te moeten argumenteren dat juist omdat wij ongemakkelijke feiten afdrukken, maar dat betekent niet dat wij "fake nieuws" brengen, want een journalist zijn is heel iets anders dan meedoen aan een populariteitswedstrijd. Wij kunnen niet meer doen dan blijven verslag geven". The Philadelphia Inquirer schreef: "Als de pers niet gevrijwaard wordt van represailles, van vervolging of verdenking wegens impopulaire opvattingen of berichten, is het land daar evenmin voor gevrijwaard. Op 16 august 2018 nam de Senaat unaniem een resolutie aan "dat de pers NIET de vijand van het volk is". Di markeerde de tweede keer dat de Senaat in één maand unaniem president Trump weerstond.[216]

Ook begon Trump in die maand de internet-platforms Google, Facebook en Twitter te beschuldigen van het onderdrukken van conservatieve opvattingen en positieve informatie over hem. Op zijn Twitter account, postte hij een korte video waarin hij beweerde dat Google president Obama's State of the Union toespraken op haar homepage had geplaatst, maar de zijne hiet had gepromoot. Buzzfeed News en anderen wezen er echter op dat Google de facto, Trumps toespraak van 2018 had gepromoot. Hoewel Google dit niet deed met de toespraak in januari 2017 in een vergadering van het Congres, promootte het ook Obama's toespraak in februari 2009 niet, evenmin als de technische State of the Union-toespraken.

In oktober 2018 prees Trump Congres-lid Greg Gianforte voor het te lijf gaan van politiek reporter Ben Jacobs in 2017.[3]. Volgens analisten markeerde het incident de eerste keer dat de president "openlijk en rechtstreeks een gewelddadige actie tegen een journalist op Amerikaanse bodem goedkeurde". Later die maand, toen CNN en prominente Democraten het doelwit van bombrieven waren, veroordeelde Trump in eerste instantie de gewelddadige dreiging, om kort daarop de "Mainstream Media that I refer to as Fake News", als veroorzaker van een groot aandeel van de Woede, die we vandaag zien in onze samenleving".

Twittergebruik door president Trump

Trump ging na zijn installatie door met het veelvuldige gebruik van Twitter tijdens zijn presidentiele campagne. Zelf vervolgde hij met het persoonlijke @realDonaldTrump, zijn persoonlijke account, terwijl zijn staf voor hem twittert door het officiële @POTUS account te gebruiken. Zijn gebruik van Twitter om tegenstellingen te genereren en op eigen naam nieuws te worden of te maken is ongewoon - en niet eerder vertoond - door een Amerikaanse president. Het kabinet-Trump beschrijft Trumps tweets als "officieel verklaringen van de President van de Verenigde Staten". Een federale rechter oordeelde in mei 2018 dat het blokkeren door Trump van andere Twitteraars wegens tegengestelde politieke opvattingen First Amendment van de Grondwet schendt en dat hij hen moest deblokkeren, echter, volgens een klager, moet Trump nog steeds overgaan tot het tegemoet komen aan de rechterlijke uitspraak. De administratie is in beroep gegaan.[4].

De tweets van Trump worden overwegend beoordeeld als onbezonnen, impulsief, wraakzuchtig, intimiderend, vaak 's avonds laat of in de vroege ochtenduren opgesteld. Dankzij het feit dat zijn tweets over een Muslim ban met succes werden voorgelegd aan zijn kabinet konden twee versies over reisbeperkingen van inwoners van landen met Moslim-meerderheden worden tegengehouden.

De president gebruikt Twitter enerzijds om zijn politieke tegenstanders oder druk te zetten en/of te intimideren. Anderzijds kan hij twitter benutten om politieke steun te verwerven voor het doorvoeren van wetgeving. Kenmerkend is zijn gebruik van kleinerende bijnamen, zoals "Little Marco (Rubio)", "Lying' Ted (Cruz)", en "Crooked Hillary (Clinton)" voor zijn opponenten tijdens de campagne. Een ook na zijn verkiezing gecontinueerde praktijk, zoals "Sneaky Dianne Feinstein" en "Dicky Durbin". Hij gebruikte de bijnaam "Rocket Man" voor staatshoofd Kim Jong Un van Noord Korea, zowel in tweets als in een toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Veel tweets blijken te zijn gebaseerd op verhalen die Trump heeft gezien in de media, waaronder extreemrechtse nieuwssites, zoals Breitbart en televisieshows, zoals Fox & Friends. Een sprekend voorbeeld is het spookverhaal, dat de telefoon van de Trump Tower zou zijn afgeluisterd in opdracht van president Obama. Een beschuldiging die werd opgebracht door Andrew Napolitano op Fox News, maar nooit werd hard gemaakt. Ondanks het ontbreken van enig bewijs, bleef Trump deze in de media en door middel van Twitter lanceren.[5].

Trump gebruikte Twitter om federale rechters te bestoken, die hem in rechtszaken hebben veroordeeld.[6]. Ook heeft hij het medium gebruikt om topfunctionarissen in zijn eigen kabinet te bekritiseren, waaronder voormalig minister Rex Tillerson, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert McMaster, onderminister van Justitie Rod Rosenstein en talrijke keren minister van Justitie Jeff Sessions. Tillerson werd tenslotte door Trump per tweet ontslagen. Trump heeft ook getwitterd dat "zijn" departement van Justitie deel uitmaakt van de Amerikaanse "deep state"; dat er "een vreselijk lekken, liegen en corruptie" aan de hand was op de hoogste niveaus van de FBI, de departementen van Justitie & Buitenlandse zaken, alsmede dat het onderzoek van de Speciale Aanklager Robert Mueller een "HEKSENJACHT!" is.

In augustus 2018 gebruikte Trump Twitter om te schrijven dat minister Jeff Sessions het onderzoek van de Speciale Aanklager "onmiddellijk moest stoppen"; hij noemde het onderzoek "doorgestoken kaart" en beweerde dat de onderzoekers bevooroordeeld zijn.

  1. https://sanfrancisco.cbslocal.com/2017/02/17/president-donald-trump-twitter-media-enemy-of-the-american-people/
  2. https://thehill.com/homenews/administration/388855-60-minutes-correspondent-trump-said-he-attacks-the-press-so-no-one
  3. https://edition.cnn.com/2018/10/18/politics/trump-rally-gianforte-my-guy
  4. https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2018/05/what-the-realdonaldtrump-ruling-actually-means/561146/
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Trump_Tower_wiretapping_allegations#Accusation
  6. https://www.nbcnews.com/news/us-news/experts-trump-undermines-judiciary-twitter-attack-judge-robart-n717626