Jeff Sessions

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeff Sessions
Jefferson Beauregard Sessions
Jefferson Beauregard Sessions
Geboren 24 december 1946
Selma (Alabama)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Mary Blackshear Sessions
Beroep Politicus
Advocaat
Religie Methodisme
Website Officiële website
Senator voor Alabama
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 1997
Voorganger Howell Heflin
44e procureur-generaal van Alabama
Aangetreden 16 januari 1995
Einde termijn 3 januari 1997
Voorganger Jimmy Evans
Opvolger William Pryor
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jefferson Beauregard (Jeff) Sessions III (Selma (Alabama), 24 december 1946) is een Amerikaanse politicus van de Republikeinse Partij. Hij is senator voor Alabama sinds 1997, daarvoor was hij de procureur-generaal van Alabama van 1995 tot 1997.

Levensloop[bewerken]

Sessions studeerde aan Huntingdon College in Montgomery. Hij behaalde daar een Bachelor of Arts in 1969. In die tijd was hij ook actief bij de Jonge Republikeinen. In 1973 behaalde hij een graad in de rechten aan de Universiteit van Alabama. Na zijn schooltijd werd hij advocaat. Hij diende in de jaren ’70 ook bij de Nationale Reserve en bracht het tot de rang van kapitein. Sessions en zijn vrouw Mary hebben samen drie kinderen.

Van 1975 tot 1977 werkte Sessions als assistent van de Openbaar aanklager in het zuidelijke district van Alabama. In 1981 werd hij door president Ronald Reagan genomineerd voor die positie, iets wat hij twaalf jaar lang zou doen. In 1986 werd Sessions genomineerd voor de benoeming van Federaal rechter, maar deze benoeming werd tegengehouden door de Senate Judiciary Commitee, omdat hij te onverschillend zou zijn ten opzichte van de rassenkwestie.

Sessions werd in 1994 verkozen tot Openbaar aanklager van Alabama, en in 1997 werd hij gekozen in de senaat. Hij zou de tweede Republikein zijn die sinds de Amerikaanse Burgeroorlog werd gekozen in Alabama en de eerste die erin slaagde voor een tweede termijn gekozen te worden.

Senaat[bewerken]

Als senator staat Sessions bekend als conservatief. Hij steunt de Republikeinen in het buitenlands beleid, belastingen en het sociale beleid. Hij is tegen abortus en illegale immigratie. Hij was ook een van de 37 senatoren die stemden tegen het gebruik van embryo’s bij stamcelonderzoek.

Sessions heeft zitting in de Senate Judiciary Committee en was een sterkte voorstander van de nuclear option, een tactiek die de voorkeur had van de toenmalige meerderheidsleider Bill Frist om een filibuster in een debat over de benoeming van (federale) rechters te voorkomen. Toen er tussen beide partijen een compromis werd gesloten was Sessions een van de grootste critici van dat besluit.

Sessions is een warm pleitbezorger voor de oorlog in Irak. In 2005 stemde hij tegen een wet die opkwam voor de rechten van terroristische verdachten.

Opspraak[bewerken]

In 1984 raakte Sessions in opspraak omdat hij als Openbaar aanklager een onderzoek had ingesteld na verkiezingsfraude. Hij vervolgde zonder succes drie leden van Burgerrechterbeweging, waaronder een voormalig medewerker van Martin Luther King. Hij was uren bezig zwarte stemmers te ondervragen en vond uiteindelijk maar veertien verkeerd gebruikte stembiljetten op een totaal van 1.7 miljoen.

Toen Sessions genomineerd was voor het Federale hof werd bekend dat hij de National Association for the Advancement of Colored People en "on-Amerikaans" en "communistisch-geïnspireerd" had genoemd. Zij zouden de burgerrechten bij anderen "door de keel drukken". Ook zei hij dat hij dacht dat de Klu Klux Klan "wel oké was", totdat hij er achter kwam dat "sommige leden marihuana rookten". Sessions zou later zeggen dat hij een grapje maakte.