Herbert McMaster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H.R. McMaster

Herbert Raymond McMaster (Philadelphia (Pennsylvania), 24 juli 1962) is een Amerikaanse topmilitair in de rang van luitenant-generaal. Medio februari 2017 werd hij door president Donald Trump aangesteld als de nieuwe nationaal veiligheidsadviseur.

Als zodanig was hij de opvolger van luitenant-generaal Michael Flynn. De president zag zich genoodzaakt Flynn al na enkele weken te ontslaan wegens diens illegale contacten met de Russische ambassadeur en het daarover onwaarachtig rapporteren aan vice-president Mike Pence.

McMaster doorliep vanaf de middelbare school een militaire opleiding. In 1984 studeerde hij als tweede luitenant af aan de militaire academie te West Point. Aan de University of North Carolina te Chapel Hill behaalde hij graden in de Amerikaanse Geschiedenis. Zijn these was kritisch ten opzichte van de Amerikaanse strategie in de Vietnamoorlog. Dit werkte hij verder uit in zijn in 1997 verschenen boek Dereliction of Duty. Zijn bekendheid dankt hij verder aan zijn professionele inzet in de Golfoorlog, Operatie Enduring Freedom en Operation Iraqi Freedom.

Op 22 maart 2018 maakte president Donald Trump bekend dat Herbert McMaster op 9 april 2018 zal worden vervangen als nationaal veiligheidsadviseur door voormalig ambassadeur van de Verenigde Naties John Bolton.[1]