John Bolton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John R. Bolton

John Robert Bolton (Baltimore (Maryland), 20 november 1948) is een Amerikaans politicus en diplomaat.

Tijdens de regeringen van Ronald Reagan en George H.W. Bush werkte Bolton op verschillende posten binnen het State Department, het Departement van Justitie en het U.S. Agency for International Development (USAID). Onder de regering van George W. Bush was Bolton staatssecretaris voor Wapenbeheersing en Internationale Veiligheid.

President George W. Bush benoemde hem op 1 augustus 2005 tot ambassadeur bij de Verenigde Naties, een functie die Bush senior ook ooit heeft vervuld. Boltons benoeming was het onderwerp van een grote controverse in het Amerikaanse Congres, wegens ondiplomatiek gedrag van Bolton tijdens zijn vorige ambten en wegens zijn imago van VN-hater (zie ook de uitspraken; "Er is niet zoiets als de Verenigde Naties. Indien het VN-gebouw in New York 10 verdiepingen zou kwijtraken, zou dit niet echt een verschil maken." en "Diplomatie is geen doel op zich als het de belangen van de VS niet dient").

Met Boltons uitspraak dat de Verenigde Naties niet bestaan, doelde hij op de 196 zeer uiteenlopende lidstaten die de VN vormen en het lage democratische gehalte van de VN.

De benoeming gebeurde terwijl het Congres in verlof was om een stemming te vermijden. Bolton volgde Anne W. Patterson op.

Op 4 december 2006 werd bekend dat Bolton opstapte, omdat hij vreesde dat het Congres zijn mandaat niet zou verlengen en hij de eer aan zichzelf hield.

Trivia[bewerken]

  • Bolton heeft een bronzen handgranaat op zijn werkkamer om te laten zien hoe trots hij is op zijn reputatie als bommenwerper.
  • Hij beweerde dat Cuba ver gevorderd was met onderzoek naar biologische wapens