Gebruiker:Haaftjlv/MarieYovanovitch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marie Yovanovitch
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 11 november 1958
Montreal (Canada) .
Beroep diplomaat
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Marie L. Yovanovitch op 29 januari 2015

Marie Louise Yovanovitch, Montreal (Canada), 11 november 1958 is een Amerikaanse diplomaat. [1].

Yovanovitch was vanaf 2016 ambassadeur van de Verenigde Staten in de Oekraïne, totdat zij in 2019 in de aanloop naar het Trump-Oekraïene-schandaal voortijdig werd teruggeroepen.[2].

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Marie Yovanovitch groeide op in Connecticut bij immigranten ouders. Haar vader kwam uit de vroegere Sovjet Unie en haar moeder uit Duitsland. Thuis werd er Russisch gesproken. Na enige jaren in Connecticut te hebben gewoond, verkregen de gezinsleden de Amerikaanse nationaliteit.

Zij studeerde Russisch en Geschiedenis aan de Princeton University in New Yersey. Aan de National Defense University in Washington D.C. behaalde ze daarna een mastergraad.

Carriére[bewerken | brontekst bewerken]

Yovanovitch was werkzaam in de buitenlandse dienst van de V.S. sinds 1986 in o.a. Mogadishu, (Somalië ), Londen, Moskou en Ottawa.

Tussen 2001 en 2004 was zij plaatsvervangend hoofd van de ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev. In 2002 leidden haar beschuldigingen tegen Oekraïne in samenhang met de levering van het Oekraïense radarsysteem Koltschuga aan Saddam Hussein tot een duidelijke verslechtering van de Amerikaans-Oekraïense betrekkingen.

Van 2004 tot 2005 werkte bij de staf van de staatssecretaris voor politieke aangelegenheden in Washington.

Als buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur was zij van 4 februari 2005 tot 4 februari 2008 werkzaam in Kirgistan en aansluitend van 4 augustus 2008 tot 9 juni 2011 in Armenie. In mei 2016 benoemde president Obama haar tot ambassadeur in Oekraïne en reeds in augustus 2016 volgde zij Geoffrey Pyatt op als buitengewoon gevolmachtigd ambassadeur van de V.S. in Kiev.

Trump-Oekraïene-schandaal[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2019 werd Yovanovitch twee maanden voor het reguliere einde van haar ambtstermijn teruggeroepen als ambassadeur, nadat de Hoofdaanklager van Oekraïne, Jurij Luzenko, haar in een interview verweet dat zij hem bij hun eerste ontmoeting een lijst van personen had voorgelegd, tegen welke Justitie niet moest optreden. Het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken ontkende het bericht. Het terugroepen van de diplomate wordt gezien als nevenschade van de bemoeiingen van president Trump en zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, met hulp van Oekraïne en de samenzweringstheorie om het imago van presidentskandidaat Joe Biden te beschadigen.[3].

In kader van het vooronderzoek voor een mogelijk impeachment-proces tegen Trump op grond van het Oekraïne-schandaal werd Yovanovitch op 11 oktober 2019 in beslotenheid gehoord door drie Congres-commissies (House Permanent Select Committee on Intelligence, House Committee on Oversight and Reform en House Committee on Foreign Affairs). Fragmenten hiervan werden op 4 november 2019 openbaar gemaakt.[11][12] Op 15 november 2019 getuigde zij zich ook in een openbare vergadering van de House Permanent Select Committee on Intelligence vervolgens ook publiekelijk uit over het Oekraïne-schandaal. Tijdens de ondervraging uitte zij zich bezorgd over de inmenging van het kabinet-Trump in de Amerikaanse buitenlandse politiek: "Diplomaten worden aan de kant geschoven en ondermijnd, het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt, van binnenuit uitgehold.", zei ze.[13] President Trump kwam tijdens haar verhoor tot de hoogst ongebruikelijke manoeuvre om haar per tweet te attaqueren met de tekst "Overal waar Yovanovitch komt gaat het mis. Ze begon als diplomaat in Somalie. Hoe liep dat af". Op de vraag van Commissievoorzitter Adam Schiff hoe zij deze interventie van de president ervoer, antwoordde Yovanovitch: "als erg intimiderend".