Gebruiker:Haaftjlv/MickMulvaney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mick Mulvaney
John Michael Mulvaney
Geboren 21 juli 1967
Alexandria (Virginia), V.S.
Partner Pamela West
Beroep Stafchef van het Witte Huis
President Donald Trump
Voorganger John F. Kelly
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Michael „Mick “ Mulvaney, Alexandria (Virginia), V.S., 21 juli 1967 is een Amerikaanse politicus. Hij is lid van de Republikeinse Partij.

Begin januari 2019 treedt hij aan als Stafchef van het Witte Huis, als opvolger van John Francis Kelly. [1].

Mulvaney combineert deze sleutelfunctie in dienst van president Donald Trump met die van directeur van het Bureau voor Management en Budget binnen het kabinet-Trump, waarin de president hem in februari 2017 benoemde.

Eerder vertegenwoordigde hij van 2011 tot 2017 het 5e Congresdistrict van South Carolina in het Huis van Afgevaardigden (Verenigde Staten).

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Mulvaney doorliep de Charlotte Catholic High School in Noord Carolina en studeerde daarna tot 1989 aan de Georgetown University in Washington D.C. de vakken Internationale Economie, Handel en Financieel beleid.

Na een aansluitende Rechtenstudie aan de University of North Carolina in Chapel Hill (North Carolina) en na zijn toelating als advocaat begon hij in dat beroep bij een groot juridisch kantoor te werken. Later werd hij actief in de vastgoedsector.

Tegelijkertijd zette hij als lid van de Republikeinse partij de eerste stappen in de richting van een politieke carriere. Tussen 2007 en 2009 was hij parlementarier in het Huis van Afgevaardigden van Zuid Carolinaen van 2009 tot 2010 was hij lid van de Senaat van deze staat. Daarin was hij lid van diverse commissies, o.a. van die voor Justitie en die voor Arbeid, Handel en Industrie.

Bij de Congresverkiezingen van 2010 werd hij voor het 5e district van Zuid-Carolina in het Huis van Afgevaardigden in Washington D.C. gekosen, waar hij op 3 januari 2011 als opvolger de door hem verslagen Democratische kandidaat John Spratt aantrad. In het Congres was hij lid van de Commissie voor Econonomische en Huishoudelijke aangelegenheden.

Later werd hij lid van de Commissie voor kleine bedrijven, van drie sub-commissies van deze comissie, evenals van de sub-commissie voor Financiele dienstverlening.

Mulvaney behoort binnen de G.O.P. tot de Tea Party-beweging en de verwante Tea Party Caucus en tot het Republikeinse Studie Commité. Zijn verkiezing in het jaar 2010 werd door Ethiek-instantie CREW gewraakt. Dit instituut verweet hem overtredingen van financiele wetgeving en valse belastingaangiften te hebben gepleegd en gedaan.

Bij de Congresverkiezingen van 2012 won Mulvaney met 56 tegen 44 procent van de stemmen van zijn Democratische tegenstander Joyce Knott en was hij vanaf 3 januari 2013 lid van het Huis van Afgevaardigden. In 2013 werd hij gerekend tot de Shutdown Caucus te behoren, een kring van conservatieve Republikeinse Congresleden, die tegen de door het kabinet-Obama gewenste verhoging van de bovengrens voor overheidsschulden waren. Hij werd in wurde 2014 und 2016 herkozen en legde op 16. februari 2017 zijn mandaat neer.

Op 17 december 2016 maakte de nieuw verkozen president Donald Trump bekend, dat hij Mulvaney als de nieuwe directeur van het Office of Management and Budget, (OMB) uitgekozen had. Mulvaney wer in deze functie door de Senaat op 16 februari 2017 met 51 tegen 49 stemmen te nauwer nood bevestigd. Zijn partijgenoot John McCain stemde tegen hem.

Lobby-activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Mulvaney wordt bekritiseerd wegens zijn banden met de (korte termijn-krediet-industrie, waarvan hij 62.000 dollar aan campagnegelden aannam en voor welke hij zich bij diverse gelegenheden inspande om wettelijke beperkingen tegen te houden.

Stafchef Witte Huis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 december 2018 benoemde president Trump Mulvaney per 1 januari 2019 tot zijn volgende Stafchef van het Witte Huis. In deze veeleisende functie waren hem voorgegaan ex-generaal John F. Kelly en oud G.O.P.-voorzitter Reince Priebus. Voorafgaand aan Trumps verkiezing karaktiseerde Mulvaney de toekomstige president als een "verschrikkelijk menselijk wezen, dat uit zijn ambt zou moeten worden gediskwalificeerd naar een "gewoon heelal". Trumps visie over een muur op de zuidelijke grens van de V.S. met Mexico omschreef hij als "absurd en bijna kinderlijk".[2].

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Mulvaney is sinds 1998 getrouwd en heeft drie kinderen, die als een drieling ter wereld kwamen.