Gebruiker:Haaftjlv/TomSteyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Steyer
Steyer in 2019
Algemene informatie
Geboortenaam Thomas Fahr Steyer
Geboren New York City
Beroep hedgefondsbeheerder, filantroop
Familie
Kinderen 4

Thomas Fahr Steyer, New York City, New York, V.S.) is een Amerikaanse hedgefondsbeheerder, filantroop en milieubeschermer.

Medio 2019 stelde hij zich voor de Democratische Partij kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020.

Carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Steyer groeide op in de Upper East Side van New York City. Hij studeerde Politieke wetenschappen en Economie aan Yale University (Phi Beta Kappa), waarna hij als bankier werkte voor Morgan Stanley en Goldman Sachs.

In 1986 richtte hij het hedgefonds Farallon Capital op. In 2012 trok hij zich - met een geschat vermogen van 1,6 miljard dollar - terug uit dit fonds. Hij wendt dit vermogen voornamelijk aan om zijn maatschappelijk en politiek engagement te versterken.[2]

Politiek engagement[bewerken | brontekst bewerken]

Steyer is een jarenlange supporter en sponsor van de Democratische Partij. Zo steunde hij al in 2004 presidentskandidaat John Kerry in de verkiezingsstrijd tegen George W. Bush. Hij zette zich in voor een grotere rol voor het milieu in de politiek. Hij organiseerde het verzet tegen de Keystone Pipeline tussen Canada en de V.S. Voorts stichtte hij de beweging Next Generation America.[1].

Presidentskandidatuur[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 stichtte hij de beweging Need to Impeach, die een afzettingsproces tegen president Donald Trump nastreeft. Voor dit initiatief reisde Steyer door de Verenigde Staten, organiseerde hij evenementen en hield hij diverse toespraken. [2].

Na maandenlange speculaties maakte hij in januari 2019 bekend, dat hij zich "momenteel“ niet kandidaat stelde als presidentskandidaat voor 2020, maar zijn energie zou blijven concentreren op de beeindiging van het presidentschap van Trump [4].

Op 9 juli 2019 kondigde Steyer met een video op Twitter aan dat hij zich toch kandidaat stelt van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezing van 2020.[3].

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Steyer is sinds 1986 met Kathryn Taylor getrouwd en heeft met haar vier kinderen. De familie woont in San Francisco, Steyers vader, Roy Henry Steyer, was Aanklager bij het Proces van Neurenberg.[4].