Gebruiker:Hans Gretel/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alumniportal Deutschland
Hans Gretel/Kladblok
Geschiedenis
Opgericht September 2008
Structuur
Plaats Deutschland
Media
Website www.alumniportal-deutschland.org


Dit is het persoonlijke kladblok van Hans Gretel.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Het Alumniportal Deutschland is een website voor iedereen, Duitsers en niet-Duitsers, die in Duitsland is geweest voor opleiding, onderzoek of werk. Het is een website die de mogelijkheid geeft om zakelijke of privénetwerken te onderhouden of uit te breiden op basis van de ervaringen en kennis die men door het verblijf in Duitsland heeft opgedaan. De website wordt ondersteund door vijf Duitse organisaties op het gebied van internationale samenwerking. Het Alumniportal wordt structureel gefinancierd door het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ).

Het gebruik en alle diensten van Alumniportal Deutschland zijn gratis.

Taken en doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Via het Alumniportal kunnen Duitsland-alumni met Duitsland contact houden. Zij kunnen hun contacten onderling opbouwen en verdiepen, evenals met Duitse en internationale organisaties, bedrijven, universiteiten en andere alumni-netwerken.

Op het Alumniportal kan men onder meer een internationale banenmarkt en opdrachtenbeurs vinden, informatie over opleidingsmogelijkheden en wereldwijde evenementen. een redactionele afdeling met artikelen over cultuur, samenleving, onderwijs, onderzoek, wetenschap en economie; en een rubriek Duitse taal (Deutsche Sprache) met mogelijkheden om gratis online Duits te leren.

Het Alumniportal geeft deelnemende organisaties toegang tot een globaal netwerk van mensen met een Duitsland-connectie. Zowel alumni als bedrijven zijn in de gelegenheid via de website werknemers, deskundigen of mogelijke partners te vinden.

Het Alumniportal staat open voor alle Duitsland-alumni, ongeacht of verblijf in Duitsland ondersteund werd door een Duitse organisatie of uit eigen middelen is bekostigd.

Oprichting en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Alumni werkzaamheden – het onderhouden van contacten met afgestudeerden van opleidings- of vervolgopleidingsinstituten – vonden vrijwel uitsluitend binnen de respectievelijke deelnemende organisaties plaats. Maar zo’n 80% van de buitenlandse alumni – ongeveer 14.000 mensen op jaarbasis – financiëren zelf hun studie of werkperiode in Duitsland (de zogeheten free movers). Het achterhalen van deze contacten vergde intensief onderzoek en bleek vaak een vruchteloze exercitie.

Tegen deze achtergrond werd het Alumniportal Deutschland in het leven geroepen. Het is het enige internetportaal waar alle Duitse Alumniwerkzaamheden worden samengebracht en waarmee de veelvoud aan competenties en mogelijkheden van Duitsland-alumni gebundeld zijn – niet alleen voor de alumni zelf, maar ook voor de geldschietende organisaties en voor alle andere Duitse bedrijven en instanties die wereldwijd contacten en werknemers nodig hebben .

Tot dusverre (juni 2012) hebben zich meer dan 50.000 gebruikers uit 193 landen geregistreerd [2].

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Online-Community staat centraal op het Alumniportal. Gebruik hiervan vereist gratis registratie. Alumni hebben hier de mogelijkheid om onderling te netwerken en te communiceren evenals met de deelnemende organisaties, via de geijkte methoden van het sociale netwerken zoals profielen, forums, blogs en groepen.

De “Infotheek”, die grotendeels vrij toegankelijk is, biedt gebruikers een divers inhoudelijk aanbod en zorgt voor thematische impulsen in de Community. De internationale banenmarkt en opdrachtenbeurs maakt hier onderdeel van uit, evenals een evenementenkalender, een leeraanbod omtrent de Duitse taal, educatieve projecten voor diverse vakrichtingen en redactionele diensten op het gebied van o.a. economie, cultuur, en onderzoek & wetenschap. Bedrijven en instituten kunnen vacatures of opdrachten via de banenmarkt aanbieden en naar personeel zoeken in een database, evenementen aankondigen of nuttige contacten en deskundigen vinden.

Het Alumniportal Duitsland is in het Duits en het Engels beschikbaar. Binnen de Community is de taal van communiceren vrij verkiesbaar.

Sponsoren en partners[bewerken | brontekst bewerken]

De vijf belangrijkste ondersteunende organisaties zijn:

  • Alexander von Humboldt-Stiftung (AvH)
  • Centrum für internationale Migration und Entwicklung (CIM)
  • Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)
  • Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD)
  • Goethe-Institut (GI)

Meer dan tien “strategische partners” ondersteunen de samenwerking, waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Auswärtiges Amt), het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap (Bundesministerium für Bildung und Forschung) en een aantal politieke stichtingen als de Friedrich Ebert Stiftung, de Konrad Adenauer Stiftung en de Heinrich Böll Stiftung. [3]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. laut Auskunft von Alumniportal Deutschland
  2. eigene Angabe des Alumniportals Deutschland
  3. siehe Partner-Seite des Alumniportals Deutschland

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

-Categorie:Website -Categorie:Sociaalnetwerksite -Categorie:Arbeidsmarkt