Gebruiker:Hans Plantinga/Kladblok9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hans Plantinga/Kladblok9
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Sportieve informatie
Discipline(s) weg
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

André Drobecq was een Franse wielrenner.[1] Hij finishte in de Ronde van Frankrijk van 1926 als 41e en laatste en won daarmee de spreekwoordelijke rode lantaarn.[2] Hij nam deel als niet aan een merk verbonden tourist routier.[3] In Ronde van Frankrijk van 1927 eindigde Drobecq als 37e.[2]

In de Tour de France van 1926 wordt Dobrecq in de legendarische etappe van Luchon naar Perpignan??????? finisht Drobecq na 24u59’3” als 47e, xxxx uur na winnaar Lucien Buysse.[4]

{ {DEFAULTSORT:Drobecq, Andre}} Categorie:Frans wielrenner


http://www.forum-gpmoto.com/forum/archive/index.php/t-9017-p-86.html

==================================================================[bewerken | brontekst bewerken]
Le Véloce-Sport
Le Véloce-Sport nummer 01, donderdag 5 maart 1885
Genre Sport
Frequentie Wekelijks
Eerste editie 5 maart 1885
Land(en) Vlag van Frankrijk Frankrijk
Regio(s) o.a. Aude en de Pyrénées-Orientales
Taal Frans
Hoofdredacteur Fernand de Lados
Portaal  Portaalicoon   Media

Le Véloce-sport est un journal hebdomadaire français consacré au wielersport.

La revue publie notamment des circuits de randonnées à vélo. On peut lire par exemple en 1889 le descriptif d'un parcours entre Aude et les Pyrénées-Orientales, allant de Quillan à Caudiès-de-Fenouillèdes. Bien que décrit comme pittoresque, le trajet exige, avec les vélos de l'époque, de descendre fréquemment de selle[1].

Le Véloce-sport organise le premier Bordeaux-Parijs in 1891]].

Il est consultable en ligne sur Gallica pour les années 1885 à 1897[2].

Appendix[bewerken | brontekst bewerken]

{ {portail|presse écrite|cyclisme}}

{ {DEFAULTSORT:Véloce-sport}}

Catégorie:Presse sportive en France Catégorie:Média de cyclisme en France Catégorie:Titre de presse créé en 1885


==========================================================================[bewerken | brontekst bewerken]

C O N C E P T uitbreiding van het bestaande lemma “Vigevano”

Vigevano
Stad in Italië Vlag van Italië
Hans Plantinga/Kladblok9 (Italië)
Hans Plantinga/Kladblok9
Situering
Regio Lombardije
Provincie Pavia
Coördinaten 45° 19′ NB, 8° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 82 km²
Hoogte 116 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Abbiategrasso, Bereguardo, Besat, Borgo San Siro, Cassolnovo, Cilavegna, Gambolò, Gravellona Lomellina, Morimondo, Mortara, Motta Visconti, Parona
Beschermheilige Beato Matteo Carreri
ISTAT-code 018177
Portaal  Portaalicoon   Italië

De Italiaanse stad Vigevano ligt in de Noord-Italiaanse provincie Pavia (regio Lombardije). De stad is de officieuze hoofdstad van de streek Lomellina. Vigevano is gesticht door de Romeinen maar groeide het meest onder het bewind van de Visconti en de Sforza. Tegenwoordig is Vigevano een belangrijke industrieplaats die vooral in de schoenenindustrie gespecialiseerd is.[1]
Tot de gemeente Vigevano behoren de frazioni Piccolini, Morsella, Fogliano, Sforzesca en Buccella.[2]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Piazza Ducale met de Cattedrale di Sant’Ambrogio
Castello Sforzesco, La "Strada coperta"
Torre del Bramante

Piazza Ducale[bewerken | brontekst bewerken]

De Piazza Ducale, een langwerpig, rechthoekig plein in de verhouding 1: 3, is gebouwd voor Ludovico Maria Sforza (Ludovico il Moro). De bouw begon in 1492-1493 en in werd in een voor de vroege Renaissance stedenbouw ongebruikelijk korte tijd voltooid. De Piazza Ducale was oorspronkelijk bedoeld om een voorname voorhof te vormen voor het kasteel van Sforza.

Het plein is volledig omringd door arcades, typerend voor in de 13e eeuw gebouwde Noord-Italiaanse steden. De hoofdstraat van de stad komt binnen via een schijnarcade die de eenheid in de ruimte bewaart zoals op de Place des Vosges in Parijs. Ludovico Sforza liet het voormalige palazzo van de gemeente Vigevano afbreken om ruimte te creëren voor het plein.

In het begin van de 20e eeuw werd het plein verfraaid met geometrische mozaïeken. Hiervoor werden witte en zwarte steentjes uit de nabije rivier de Po gebruikt. De twee belangrijkste gebouwen aan dit plein zijn de Duomo of Cattedrale di Sant’Ambrogio met zijn barokke gevel, en de Torre del Bramante.

Cattedrale di Sant’Ambrogio[bewerken | brontekst bewerken]

In de 17e eeuw werd het oostelijke uiteinde van het Piazza Ducale omsloten door de concave façade van de kathedraal. Door deze façade ligt de oude duomo ogenschijnlijk op de as van het plein.

De bouw van de aan de heilige Ambrosius van Milaan gewijde kathedraal begon in 1532 onder hertog Francesco II, die het ontwerp aan Antonio da Lonate opdroeg. Het gebouw werd voltooid in 1606. Het interieur is gebaseerd op het Latijnse kruisplan, met een schip en twee zijbeuken. Het gebouw bevat werken van Macrino d'Alba, Bernardino Ferrari en anderen, evenals een meerluik van de school van Leonardo da Vinci.[3]

Castello Sforzesco[bewerken | brontekst bewerken]

Het Castello Sforzesco is een bolwerk dat is gebouwd van 1492 tot 1494 in opdracht van Ludovico Maria Sforza. De basis was een fort en jachtslot van Luchino Visconti die op zijn beurt een Lombards fort had hergebruikt en getransformeerd in een rijke adellijke residentie, net voor de gotiek en de renaissance.

Leonardo da Vinci was de gast van Ludovico Maria Sforza in Vigevano, net als de architect Bramante Lazzari, aan wie de hoge toren die waakt over het plein van het Castello Sforzesco wordt toegeschreven. Het kasteel heeft een verhoogde overdekte weg, hoog genoeg voor ruiters om door te rijden, dat paleis en met de oude vestingwerken verbindt. Er is een valkerij, een elegante Loggiato (open galerij) gesteund door 48 kolommen en in het gebied achter de donjon de dames Loggia die gebouwd werd voor hertogin Beatrice d’Este.

La Sforzesca[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuid-oosten van de stad ligt, in de frazione Sforzesca, La Sforzesca, een rechthoekige gefortificeerde villa met hoektorens, gebouwd in 1486 door Ludovico Maria Sforza.


Geboren in Vigevano[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Vigevano.

Categorie:Stad in Italië Categorie:Gemeente in Pavia