Gebruiker:Isaladag/Kan 05/Freek de Jonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel mankeert nog wat kopjes. Kun je tenminste vier kopjes maken? Kopjes zorgen ervoor dat de lezer snel het deelonderwerp vindt waarnaar hij op zoek is. Zet ook tenminste vier nieuwe links en haal tenminste vier taalfouten uit de tekst. Ga na het opslaan door naar de volgende oefening.


Frederik Jan Georg (Freek) de Jonge (Westernieland, 30 augustus 1944) is een Nederlandse cabaretier. Hij werd bekend toen hij samen met Bram Vermeulen optrad als het sociaal geëngageerde Neerlands Hoop. Vanaf 1980 ging hij solo en maakte naam als cabaretier met zijn construeerde conferences, waarbij hij als erste een rode draad door zijn programma liet lopen.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Freek de Jonge is geboren in het dorp Westernieland. Hij is de zon van een predikant. Het gezin verhuisde naar Workum. Tijdens zijn studententijd ontmoette hij Vermeulen en Johan Gertenbach, wat leide tot de oprichting van Neerlands Hoop.

In 1979 ging Neerlands Hoop uit elkaar en begon De Jonge aan een solocarrière. Hij de eerste cabarretier die een rode draad in zijn verhaal aanbracht. Typisch voor De Jonge is ook de running gag, een grap waarna meerdere malen verwezen wordt.

Eind 1994 en begin 1995 trad De Jonge op met de popgroep de Nits in het Nieuwe de la Mar Theater en Carré met het programma Dankzij De Dijken. Samen met de band van Stips scoorde De Jonge met het nummer Leven na de dood in 1997 een nummer 1-hit. Van 1997 tot oktober 2000 schreef De Jonge dageljks een korte column op de oorpagina van Het Parool.

In 1999 begon De Jonge met een nieuw cabaretexperiment. Onder de naam De Grens maakt hij een jaar tijd tien verschillende shows, waarin alle vormen van cabaret aan bod komen.

In 2004 verbaasde De Jonge vriend en vijand door af te reizen naar Irak en daar voorstellingen te geven voor Nederlandse militairen. Hij vertrok op 9 februari en keerde een week later terug.

In 2005 eindigde De Jonge op nummer 80 in de verkiezing van de grootste Nederlander.

Op 12 november 2005 ontving hij de Groenman-taalprijs, tijdens een congres van het Genootschap Onze Taal. Op 28 oktober begon het nieuwe televisieprogramma (Freek) Kortgehouden. Voor dit 25-minuten-durende programma werd hij achter de schermen bijgestaan door jonge programmmamakers en vormgevers.

Op 1 januari 2012 zond de VPRO de nieuwjaarsconference Lone Wolf van De Jonge uit. Leden van de omroep kregen korting voor deze speciale kerstvoorstelling. De conference kreeg een hoge waardering in de Volkskrant maar leverde ook veel negatieve reacties op via het microbloch Twitter.

De Jonge is getrouwd met Hella Asser, dochter van Eli Asser, die hem helpt bij zijn shows, onder meer als ontwerper van zijn kostums. Het echtpaar heeft twee kinderen. Een derde kind overleed na drie maanden. In 1987 ontving het gezin een dreigbrief, die afkomstig bleek van Jules Croiset. De Jonge verwerkte deze ervaaring in zijn conference De conferencier, het Boekenweekgeschenk en de Leugen (2000).

Voorstellingen

  • 1980: De Komiek
  • 1983: Stroman en Trawanten
  • 1992: Losse Nummers
  • 1998: Papa Razzia (Oudejaarsconference)
  • 2005: Cordon Sanitaire
  • 2012: De Stemming 4, Miereneuken (Verkiezingsconference)

Boek

  • 1987: Zaansch Veem
  • 1991: Neerlands Bloed
  • 1993: Opa's Wijsvinger
  • 2004: Leven na de Dood

Film

  • 1971: Mira (of de teleurgang van de waterhoek) (gastrol)
  • 1983: De Illusionist
  • 1985: De KKKomediant

Externe links