DeLaMar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nieuwe de la Mar Theater)
Ga naar: navigatie, zoeken
DeLaMar
Trappenhuis

DeLaMar is een theatercomplex met twee zalen met 601 en 939 stoelen aan de Marnixstraat 404, nabij het Leidseplein in Amsterdam.

De VandenEnde Foundation heeft, in samenwerking met architect Arno Meijs, het 'Nieuwe de la Mar Theater' en de aangrenzende bioscoop Calypso herbouwd tot een nieuw theatercomplex.[1] Het complex was in november 2010 klaar en opende met onder andere de musical La Cage Aux Folles, met in de hoofdrollen Jon van Eerd en Stanley Burleson. Op 28 november 2010 vond de officiële opening plaats door koningin Beatrix.[2]

De VandenEnde Foundation stelde vervolgens gedurende tien jaar geld beschikbaar voor de programmering door een zelfstandige directie. Het zal geen "Joop van den Ende-theater" worden; de programmering moet in de stijl van het oude 'Nieuwe de la Mar' blijven. Dat betekent dat er zowel toneel als cabaret te zien zal zijn en zowel vrije als gesubsidieerde producties. Joop van den Ende Theaterproducties zullen daarbij niet uitgesloten zijn.

Geschiedenis[bewerken]

Polygoon-journaal over de opening van het oorspronkelijke Theater De La Mar.

Het Nieuwe de la Mar Theater was een theater in Amsterdam, dat met name door Wim Sonneveld en de oudejaarsconferences van Wim Kan nationale bekendheid kreeg.

Oorspronkelijk zat in het gebouw de Nieuwe Spieghelschool, maar in de jaren dertig werd het gebouw als huisvesting voor een school afgekeurd. Vervolgens werd het gebouw als pakhuis gebruikt, onder andere voor het opslaan van decors uit de Stadsschouwburg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw als opbergplaats voor gegevens van de beruchte 'Arbeitseinsatz' van de Duitse bezetter gebruikt. Verzetsstrijders pleegden er op 7 januari 1944[3] een bomaanslag waardoor het gedeeltelijk uitbrandde.

Het gebouw werd gekocht door de architect Piet Grossouw, de echtgenoot van cabaretière Fien de la Mar, met de bedoeling er een klein theater in te beginnen. Hij noemde het Theater De la Mar, naar zijn in 1930 overleden schoonvader Nap de la Mar. De première van het eerste toneelstuk, Maya van Simon de Gantillon, door het gezelschap Comedia, was op 31 juli 1947. Fien de la Mar trad er enkele jaren op in bekende cabarets als Cabaret Cor Ruys en Cabaret Willy van Hemert. Het theater kwam echter al spoedig in geldnood en in 1950 moesten Grossouw en De la Mar het theater opgeven.

Twee jaar later nam Wim Sonneveld de leiding van het theater op zich, samen met Piet Meerburg en Paul Kijzer. Ze richtten op 8 mei 1953 de nog immer bestaande Nieuwe de la Mar Theater B.V. op en herdoopten het theater tot Nieuwe de la Mar Theater, tot grote ergernis van Fien de la Mar, die er sindsdien geen voet meer over de drempel zette. Het theater werd op 23 december 1952 heropend, met Wim Sonnevelds musical Het meisje met de grote voeten.

Nadat het Leidseplein Theater een bioscoop werd, ging ook Wim Kan zijn voorstellingen in het Nieuwe de la Mar Theater geven, waardoor het theater landelijke bekendheid kreeg. Er volgde een bloeiperiode met cabaretavonden van Sonneveld, politiek geëngageerd cabaret van Wim Kan en musicals van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast waren er toneelstukken en kindervoorstellingen te zien.

Sonneveld bleef tot zijn dood op 8 maart 1974 betrokken bij het theater. Het theater sloot op 31 december 2005 zijn deuren. Freek de Jonge was de laatste die er optrad. De komedie Een Rits te Ver van, en met, Jon van Eerd was de laatste toneelproductie die in het oude theater te zien was voor de verbouwing tot DeLaMar van start ging.

Trivia[bewerken]

  • Tegen Wim Sonneveld, die nog altijd met succes optrad in het Leidseplein Theater, zei Fien de la Mar ooit: "Ze komen wel bij jou in die drollenhoek maar in mijn bonbonnière blijven ze weg!"[bron?]
  • Fien de la Mar werd na haar dood in 1965 in de foyer van haar "eigen" theater opgebaard.
  • Fans konden in 2011 in dit theater afscheid nemen van Johnny Kraaijkamp sr.
  • Eén van de twee zalen van het huidige DeLaMar is vernoemd naar Wim Sonneveld. Dit herinnert nog aan de betrokkenheid van Wim Sonneveld bij het oude theater.

Externe link[bewerken]