Wie is er bang voor Virginia Woolf?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wie is er bang voor Virginia Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) is een toneelstuk van Edward Albee uit 1962.

Het toneelstuk werd voor het eerst opgevoerd op 13 oktober 1962 in het Billy Rose Theater op Broadway. De regisseur was Alan Schneider en de cast bestond uit Uta Hagen als Martha, Arthur Hill als George, Melinda Dillon als Honey en George Grizzard als Nick. Verdere acteurs waren Henderson Forsythe, Eileen Fulton en Mercedes McCambridge.

Who's Afraid of Virginia Woolf? won de Tony Award voor beste toneelstuk in 1963 en de New York Drama Critics' Circle Award voor beste toneelstuk in 1962-63. Het werd ook geselecteerd voor de Pulitzerprijs voor drama in 1963, maar die nominatie werd uiteindelijk verworpen vanwege het gebruik van schuttingtaal en seksuele thema's.

Een plaatopname van het toneelstuk, met de oorspronkelijke Broadway-cast, won in 1964 een Grammy Award in de categorie Gesproken Woord.

Film[bewerken]

Het toneelstuk werd in 1966 verfilmd tot het gelijknamige Who's Afraid of Virginia Woolf? onder regie van Mike Nichols, met Elizabeth Taylor als Martha, Richard Burton als George, George Segal als Nick en Sandy Dennis als Honey. Who's Afraid of Virginia Woolf? is de enige film die in elke categorie van de Oscars genomineerd werd. De film won uiteindelijk vijf Oscars.