Naar inhoud springen

Gebruiker:Jacfru/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Maria met kind op maansikkel[bewerken | brontekst bewerken]

Maria met kind op maansikkel is een houten beeld dat de maagd Maria voorstelt met het Kind op de rechterarm, staand op een maansikkel. Zij heeft haar gewicht op haar rechterbeen. Het is afkomstig uit de omgeving van Utrecht en behoort tot de collectie van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het wordt tentoongesteld in de Catharinazaal in het museum.

Beschrijving van het beeld[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeld is 2, 5 cm hoog, 12,7 cm breed en 6,5 cm diep.

Maria heeft lang haar dat tot over haar schouders golft. Op haar hoofd draagt ze een kroon en ze is gekleed in een wijde, geplooide mantel. Een slip van de mantel heeft ze over haar linkerarm geslagen. Een onderkleed, dat zij onder haar mantel draagt, heeft aan de voorkant een split en valt tot over haar enkels. De punt van haar schoen die onder het kleed uitsteekt is afgebroken.

Oorspronkelijk was het beeld beschilderd, maar de polychromie die nu nog te zien is, is waarschijnlijk van later datum. Onder de vergulding van de manel is rode bolus te zien, een kleisoort die werd gebruikt als grondlaag voor de beschildering. Hier en daar lijkt een tweede grondlaag te zijn aangebracht, ook met resten van vergulding. Ook de kroon, Maria's haar en haar hemd zijn verguld. De binnenkant van haar mantel is blauw, waaronder zwart en ook de rode grondlaag. Maar omgeslagen randjes van haar mantel zijn weer donkerrood over rood.

De linkerborst is ontbloot, Maria kijkt neer op het Kind, zij heeft de vingers van haar linkerhand gespreid rond de tepel. Het Kind zit rechtop op haar vlakke rechterhand. Om deze reden wordt zo'n beeld ook Maria lactans genoemd, ten teken dat zij bezig is haar kind de borst te geven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeld is gedateerd eerste kwart 16e eeuw[1], meer precies wordt geschat dat het vervaardigd is tussen 1500 en 1509. De naam van de maker is onbekend, zoals gebruikelijk bij kerkelijke kunst uit deze periode.

  1. Maria met kind op maansikkel.