Polychromie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kathedraal van Albi met polychrome schilderingen op het doksaal en op het plafond
Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Niklaas is sterk gepolychromeerd

Polychromie is het gebruik van veel kleuren in de kunst, in het bijzonder van beelden en bouwwerken. In de digitale schilderkunst is polychromie een typische eigenschap van de rasterafbeelding. Het woord is afkomstig van de Griekse woorden poli (veel) en chromos (kleur).

Geschiedenis en kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

In de klassieke oudheid en middeleeuwen werd veel polychromie toegepast dat niet door de kunstenaar zelf maar door een aparte vakman werd aangebracht. De kleuren uit de klassieke oudheid vervaagden of verdwenen echter meestal op den duur. Doordat in de renaissance de klassieke oudheid als voorbeeld werd genomen, zijn de meeste werken uit deze kunststroming dan ook vaak onbeschilderd gelaten. In de 19e eeuw werd polychromie herontdekt en opnieuw toegepast. In de 20e eeuw werd polychromie gebruikt binnen De Stijl, hierbij werd slechts gebruikgemaakt van de primaire kleuren rood, geel en blauw.

De verschillende kleuren kunnen op verschillende manieren op of in het bouwwerk worden toegepast. Soms wordt een interieur letterlijk ingekleurd, maar er kunnen ook bepaalde figuren worden uitgebeeld, wat vooral in de middeleeuwen vaak werd gedaan in grote kathedralen. In die tijd werd polychromie overigens vaak alleen op de constructieve delen van de gebouwen toegepast.

Polychromie is vooral ook bekend van heiligenbeelden.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]