Naar inhoud springen

Moskee van de sjah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Moskee van de sjah
Moskee van de sjah
Locatie Isfahan
Vlag van Iran Iran
Coördinaten 32° 39′ NB, 51° 41′ OL
Stroming Sjiisme
In gebruik 1630
Architectuur
Architect Ali Akbar Isfahani
Architectuurstijl Perzisch
Bouwperiode 1611-1630
Bouwkosten 20.000 toman
Aantal koepels 3
Aantal minaretten 4
Hoogte minaretten 48 meter
Portaal  Portaalicoon   Islam

De Moskee van de sjah (Masjid-i-Sjah) of de Koningsmoskee is een moskee in de Iraanse stad Isfahan. De moskee wordt ook wel de Moskee van de imam genoemd. Imam verwijst in dit geval naar ayatollah Khomeini.

De bouw van de moskee begon in 1611 in opdracht van sjah Abbas de Grote. De moskee moest de vrijdagmoskee van Isfahan vervangen. De bouw was klaar in 1630.

De iwan, de ingang, ligt evenwijdig aan het Plein van de Emam en wordt geflankeerd door een dubbele galerij. De rest van de moskee ligt daarachter en staat onder een hoek van ongeveer 45 graden met het plein, in de richting van Mekka. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas.

Het gebouw zelf meet 130 × 100 meter en heeft een binnenplaats van 70 × 70 meter. Om de binnenplaats bevinden zich kleinere gebedsruimtes en ruimtes voor de madrassa.

De koepel van de moskee is 52 meter hoog en is lichtblauw van kleur.

Sommige delen van het gebouw zijn bekleed met schitterende mozaïeken. De rest van het gebouw is bekleed met zevenkleurige geglazuurde tegels, die goedkoper zijn dan mozaïek. Het gebouw heeft een band met witte letters met religieuze teksten, uitgevoerd in de tuluth-kalligrafie.

Een grondige restauratie van de koepel startte in 2010.[1] In 2022 bij de afwerking van de restauratie moesten de verantwoordelijken toegeven dat bij de restauratie fouten zijn gemaakt die de koepel hebben beschadigd en verder herstel van dit onderdeel van een werelderfgoedsite noodzakelijk maken.[2][3]

Zie de categorie Masjed-e Shah, Isfahan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.