Moskee van de sjah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Moskee van de Sjah

De Moskee van de Sjah (Masjid-i-Sjah) of de Koningsmoskee is een moskee in de Iraanse stad Isfahan. De moskee wordt ook wel de Moskee van de imam genoemd. In dit geval verwijst imam naar ayatollah Khomenei. Zij is gelegen aan het plein van de Emam.

De bouw van de moskee begon in 1611 op opdracht van sjah Abbas I de Grote. De moskee moest de vrijdagmoskee van Isfahan vervangen. De bouw was klaar in 1630.

De iwan, de ingang, is evenwijdig aan het plein van de Emam en wordt geflankeerd door een dubbele galerij. De rest van de moskee ligt daarachter en staat onder een hoek van ongeveer 45 graden met het plein, in de richting van Mekka. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas.

Het gebouw zelf meet 130 x 100m. Het heeft een binnenplaats van 70 x 70m. Om de binnenplaats bevinden zich kleinere gebedsruimtes en ruimtes voor de madrassa.

De koepel van de moskee is 52m hoog en is lichtblauw van kleur.

Sommige delen van het gebouw zijn bekleed met schitterende mozaïeken. De rest van het gebouw is bekleed met zevenkleurige geglazuurde tegels, die goedkoper zijn dan mozaïek. Het gebouw heeft een band met witte letters met religieuze teksten, uitgevoerd in de tuluth-kalligrafie.