Gebruiker:Jeroen-91/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ubuntu
Ubuntu 5.10 met GNOME
Ontwikkelaar(s) Ubuntu Foundation
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel vrije en open source software
Recentste uitgave 5.10 
(13 oktober, 2005)
Kerneltype Monolithische kernel
Licentie(s) voornamelijk GNU GPL
Status Actief
Website [www.ubuntu-nl.org Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Ubuntu is een vrij GNU/Linux besturingssysteem, met nadruk op gebruiksvriendelijkheid.

Het woord Ubuntu komt uit het Zoeloe en Xhosa en betekent zoiets als "menselijk zijn voor anderen" of "ik ben wat ik ben door wat wij zijn". Zie ook: Ubuntu (filosofie)

Doel en filosofie[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van Ubuntu is om een gebruikersvriendelijk en toegankelijk besturingssysteem te maken, dat standaard zonder verdere configuratie werkt. Elke zes maanden (na een nieuwe GNOME versie) wordt een nieuwe versie uitgebracht die minstens 18 maanden beveiligingsupdates krijgt. Vanaf versie 6.04 zullen sommige versies drie jaar ondersteuning voor de desktop en vijf jaar voor de server krijgen.

Ubuntu is gebaseerd op de filosofie van vrije software en open source software, en heeft als belangrijkste idealen:

  • Elke computergebruiker heeft het recht software te gebruiken, kopiëren, verspreiden, bestuderen, veranderen en verbeteren voor welke reden dan ook, zonder licentiekosten te hoeven betalen.
  • Elke computergebruiker heeft het recht software in zijn/haar taal van keuze te gebruiken
  • Elke computergebruiker moet met software kunnen werken, ook als hij/zij een handicap heeft

Deze filosofie komt tot uiting in het feit dat de main (standaard) pakketbron enkel vrije software bevat. De restricted pakketbron echter, die ook op de Ubuntu cd's staat en standaard geïnstalleerd wordt, bevat proprietaire drivers voor hardware die anders niet zou werken.

Organisatiestructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Hier iets over Ubuntu Foundation, Canonical Ltd en Mark Shuttleworth als sabdfl

Pakketbronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Ubuntu deelt software in vier categoriën in naar de geboden ondersteuning en licenties van software. Een standaard installatie installeert alleen software/pakketten uit de main en restricted pakketbronnen. Software wordt net als bij Debian geïnstalleerd met apt-get of een (grafische) front-end daarvoor.

Afgeleiden[bewerken | brontekst bewerken]

Ubuntu heeft verschillende versies, die niet echt afgeleiden zijn, maar standaard andere pakketten installeren. Zo is er Kubuntu met KDE, Edubuntu speciaal voor het onderwijs en Xubuntu met XFCE. Deze hebben allemaal een -desktop meta-pakket, bijvoorbeeld edubuntu-desktop, dat alle software installeert van de Ubuntu pakketbronnen.

Er zijn ook afgeleiden van Ubuntu die los staan van Ubuntu. Er is hiervoor een speciaal Soyuz gedeelte op Launchpad (een website voor vrije software-ontwikkeling van Canonical). Guadalinex is zo'n afgeleide van Ubuntu.

Kubuntu[bewerken | brontekst bewerken]

Kubuntu gebruikt de KDE werkomgeving in plaats van GNOME. Ook gebruikt het een andere selectie standaardpakketten die goed met KDE integreren. Vanaf Ubuntu 6.04 zullen de door Canonical verzonden cd's ook Kubuntu bevatten.

Edubuntu[bewerken | brontekst bewerken]

Edubuntu is Ubuntu maar dan voor op school. Er zijn twee installatietypes: één server (voor de leerkracht) en één client (voor de leerlingen). De clientinstallaties kunnen op afstand op de serverinstallatie inloggen. Verder bevat Edubuntu vrolijk artwork.

Xubuntu[bewerken | brontekst bewerken]

Xubuntu gebruikt de XFCE werkomgeving in plaats van GNOME. Omdat XFCE net als GNOME GTK+ gebruikt, zijn de meeste standaardtoepassingen hetzelfde. (Omdat ze de zelfde toolkit gebruiken, integreren ze goed.) Een groot voordeel van XFCE en Xubuntu is dat het heel erg snel is, maar toch veel functies heeft. Daarom werkt het goed op oude computers waar Ubuntu met GNOME te zwaar voor is.

Gnubuntu/GNUbuntu[bewerken | brontekst bewerken]

Gnubuntu of GNUbuntu is een geplande afgeleidde van Ubuntu die alleen vrije software zal bevatten. (Ubuntu's restricted en multiverse pakketbronnen bevatten proprietaire software.) Ubuntu-oprichter Mark Shuttleworth kondigde op 24 november 2005 aan dat de domeinnaam "gnubuntu.org" geregistreerd was met de bedoeling een afgeleidde te maken die alleen vrije software bevat. Hij heeft hierover met rms, de oprichter van GNU en de Free Software Foundation, gesproken die het idee ondersteunt, maar niet de naam.[1]

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

Ubuntu werkt met een versiesysteem dat verwijst naar het jaartal en de maand van uitgave. Zo verwijst versie 5.10 naar 2005, maand 10 (oktober).

Versie Datum van uitgave Codenaam Nederlandse vertaling
6.04 (Verwacht: april 2006) The Dapper Drake De goedgeklede woerd (mannelijke eend)
5.10 13 oktober, 2005 The Breezy Badger De frisse (vernieuwende) das
5.04 8 april, 2005 The Hoary Hedgehog De eerbiedwaardige egel
4.10 20 oktober, 2004 The Warty Warthog Het wrattige zwijn

Er zijn ook plannen voor een versie van Ubuntu die altijd de allernieuwste (en dus onstabiele) ontwikkelversies van software zal hebben, en nooit uitgebracht zal worden, speciaal voor ontwikkelaars. Deze versie, "Grumpy Groundhog" (knorrige marmot) genoemd, laat ontwikkelaars de allernieuwste software testen.

In de spreektaal worden de codenamen vaak afgekort tot het eerste woord, bijvoorbeeld 'breezy'. Dit zijn ook de namen van de pakketbronnen voor Ubuntu.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ubuntu is - zoals de meeste GNU/Linux-distributies - gratis te downloaden van de Ubuntu website[2]. Ook worden er gratis pakketten met cd's verstuurd.[3] Ubuntu vraagt diegenen die cd's bestellen om deze uit te delen aan vrienden omdat de verzendkosten van een één cd bijna net zo hoog zijn als de verzendkosten voor een paar cd's.

Ubuntu Linux?[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat het Ubuntu project eerst de domeinnaam ubuntu.com niet tot haar beschikbaar had, werd de domeinnaam ubuntulinux.org gebruikt. Dit in combinatie met het feit dat de website van Ubuntu geen vermelding van GNU maakte werd door aanhangers van GNU en vrije software niet op prijs gesteld. De officiële domeinnaam is nu ubuntu.com[4], maar veel onderdelen van de website linken nog naar de ubuntulinux.org domeinnaam. De Nederlandse ubuntu site, http://www.ubuntu-nl.org/, verwijst door naar ubuntulinux.nl. Zie ook: GNU/Linux naamcontroverse


~~ongesorteerde crap van vorige versie~~ De meeste GNU/Linux-distributies vragen om een apart wachtwoord voor de root gebruiker, die systeeminstellingen kan wijzigen. Ubuntu gebruikt echter voor alle systeemtaken sudo (superuserdo), waarna de gebruiker niet het root-wachtwoord moet invullen (de standaard procedure op UNIX systemen) maar zijn/haar eigen wachtwoord. Mac OS X gebruikt ook iets dergelijks.


Ubuntu staat op het moment van schrijven nummer één op Distrowatch[5].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Linuxdistributies]] [[ca:Ubuntu]] [[cs:Ubuntu Linux]] [[da:Ubuntu Linux]] [[de:Ubuntu]] [[en:Ubuntu Linux]] [[es:Ubuntu Linux]] [[eu:Ubuntu]] [[fi:Ubuntu Linux]] [[fr:Ubuntu Linux]] [[he:אובונטו לינוקס]] [[hu:Ubuntu]] [[is:Ubuntu]] [[it:Ubuntu Linux]] [[ja:Ubuntu]] [[kn:ಉಬುಂಟು]] [[ko:우분투]] [[ku:Ubuntu]] [[lt:Ubuntu]] [[no:Ubuntu]] [[pl:Ubuntu Linux]] [[pt:Ubuntu Linux]] [[ru:Ubuntu Linux]] [[sk:Ubuntu]] [[sv:Ubuntu Linux]] [[tr:Ubuntu]] [[uk:Ubuntu Linux]] [[zh:Ubuntu]]