Ubuntu (filosofie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nelson Mandela praat over ubuntu

Ubuntu, uitgesproken als oe-BOEN-toe, is een ethische of humanistische filosofie uit Sub-Saharisch Afrika die draait om toewijding in het geven en nemen, delen in groepen, stamleden en als meer vrede tussen stammen onderling. Het woord komt voor in de Bantoetalen van Zuidelijk Afrika en wordt gezien als een traditioneel Afrikaans concept.

Betekenis[bewerken]

Er zijn vele vertalingen van ubuntu mogelijk, waaronder:

 • "Eén-zijn"
 • "Menselijkheid tegenover anderen"
 • "Ik ben omdat wij zijn"
 • Menselijk worden door anderen
 • Ubu is abstract zijn, Ntu is de levenskracht; samen brengen zij het leven voort.

Een veel gebruikte definitie van ubuntu is "het geloof in een universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid verbindt".

Een langere definitie, zoals gebruikt door Aartsbisschop Desmond Tutu (1999): "Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt."

Louw (1998) suggereert dat ubuntu een individu definieert aan de hand van verschillende relaties tot anderen en benadrukt het belang van ubuntu als religieus concept, omdat alhoewel dit in de Westerse samenleving geen religieuze connotaties kent, het in de Afrikaanse context suggereert dat de persoon die men wordt door zich menselijk te gedragen een voorouder is die het waard is te respecteren of te eren. Wie bij leven het principe van ubuntu hoog houdt, zal in dood een verbondenheid bewerkstelligen met hen die nog steeds leven.

Verandering in Zuid-Afrika[bewerken]

Ubuntu wordt gezien als een idee dat ten grondslag ligt aan het ontstaan van de Republiek van Zuid-Afrika en is verbonden met het idee van een Afrikaanse Renaissance. In de politiek wordt het concept gebruikt om te benadrukken dat er consensus moet zijn bij besluiten en een menselijke ethiek nodig is op basis waarvan besloten wordt.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • Mogobe B. Ramose (red.) “African Philosophy trough Ubuntu”, (1999) ISBN 1779060440, 9781779060440, uitgeverij Mond Books Publishers, Harare, Zimbabwe.
 • Pieter Boele van Hensbroek (red.) African Renaissance and Ubuntu philosophy, Centre for Development Studies, Universiteit van Groningen (2001).
 • Dorine van Norren (red.) Development as Service: A Happiness, Ubuntu and Buen Vivir interdisciplinary view of the Sustainable Development Goals. PhD Dissertation, Tilburg University, (2017).
 • Dorine van Norren. Ubuntu, de Aarde en Wij, in Henk Oosterling en Renate Schepen (red.), Doordenken, Doorwerken, intercultureel en ecosociaal denken en doen, ISBN 9789044133684 Uitgeverij Garant (2016).
 • Leontine van Hooft (red.) De kracht van Afrikaans denken, over Ubuntu, verbindend leiderschap en een nieuwe wereld,(2012) ISBN 9789058715982, Uitgeverij Thema,Zaltbommel
 • Leontine van Hooft (red.) Ubuntu: De weg naar Bruto Mondiaal Geluk, Ubuntu en spiritualiteit voor organisaties, (2016) ISBN 9789462720626, Uitgeverij Thema, Zaltbommel
 • Annette Nobuntu Mul. Opsoek naar Ubuntu, Zuid Afrika onder mijn huid, (2018) ISBN 9789491757648, Uitgeverij Big Business Publishers, Utrecht