Xubuntu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xubuntu
Xubuntu 14.04
Xubuntu 14.04
Ontwikkelaar De gemeenschap
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Laatste uitgave 17.10 (19 oktober 2017)
Codenaam 17.10: Artful Aardvark
Kerneltype Monolithisch
Licentie GPL en anderen
Status Actief
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Xubuntu is een op Ubuntu gebaseerde Linuxdistributie die als desktopomgeving Xfce gebruikt. Deze omgeving vergt minder capaciteit van een pc dan GNOME, de standaard desktopomgeving van Ubuntu 10.10 en eerder. Unity is sinds Ubuntu 11.04 de standaard desktopomgeving en is qua vereiste capaciteit vergelijkbaar met GNOME. Omdat Xubuntu gebruikmaakt van Xfce, is het sneller dan Ubuntu en bijgevolg beter bruikbaar op oudere hardware met minder werkgeheugen.

Op Xubuntu behoren minder programma's tot de standaarduitrusting: terwijl Ubuntu voorzien is van bijvoorbeeld het hele LibreOffice-pakket, wordt Xubuntu geleverd met het tekstverwerkingsprogramma AbiWord en kunnen de verschillende onderdelen van het LibreOffice-pakket (het tekstverwerkingsprogramma Writer, het spreadsheetprogramma Calc enz.) afzonderlijk worden geïnstalleerd vanuit de Xubuntu-softwarebronnen.

Xubuntu heeft als doel het uitbrengen van een Linuxdistributie die "gemakkelijk te gebruiken is (...), zich richt op integratie, gebruiksgemak en hoge prestaties, met verhoogde aandacht voor een laag geheugengebruik (...), gebaseerd op de waarden en idealen van Ubuntu."

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]