Gebruiker:Jopa~nlwiki/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Jopa~nlwiki.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Chris Blignaut
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Christian August Blignaut
Alias Harold Wise
Geboren 27 April 1897
Geboorteplaats Johannesburg, Zuid-Afrika
Overleden 21 Juli 1974
Overlijdensplaats Johannesburg, Zuid-Afrika
Land Zuid Afrika
Werk
Jaren actief vanaf ca 1920
Genre(s) lichte muziek
Beroep zanger en liedjesschrijver
Label(s) Columbia, His Master’s Voice, Trutone, Gallo
Officiële website
Bekende instrumenten
ukelele
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Chris Blignaut was naast zakenman, vooral zanger en liedjesschrijver van boerse volksmuziek in Zuid/Afrika. Hij werd algemeen bekend in Zuid-Afrika, Zuidwest-Afrika en Rhodesië. Zuid-Afrikaans pagina Wikipedia

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Blignaut was het jongste kind van Philippus Jacobus Blignaut en Catharina Schock. Een maand voor zijn geboorte overleed zijn vader aan een hartaanval.Chris begon al op school met het schrijven van liedjes en muziek. Op zijn achttiende trad hij voor het eerst op in het Engels onder de schuilnaam Harold Wise.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte bij een verzekeringsmaatschappij, want van zijn grootste hobby muziek kon hij niet leven. Zijn muzikale opleiding kreeg hij van Aimee Parkinson en daarna ook van Alfred Bell, madam Palmer en signor Pentuzzi. In 1923 won hij de eerste prijs bij een radio-talentenjacht en won verschillende medailles en diploma's bij muzikale wedstrijden in Johannesburg. Verder trad hij op in blijspelen en operettes. In die tijd werd hij vooral bekend met zijn vertolking van "Daar oorkant die spruit". Vanaf dat moment werd hij de eerste uitvoerend kunstenaar van Afrikaanse lichte muziek. Tussen '30 en '40 van de vorige eeuw maakte hij als zanger vijf reizen door zuidelijk Afrika. Mettertijd werd hij als zanger met zijn ukelele het meest bekend in Zuid-Afrika, Zuidwest-Afrika en het toenmalige [Rhodesië].