Gebruiker:Kenneth van der Tuin/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Kenneth van der Tuin.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak


Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Maritime Resource Management (MRM) is een training programma voor de maritieme industrie, welke is gebaseerd op kennis en ervaringen uit de luchtvaart. MRM is een training dat is ontworpen om de deelnemers bewust te laten worden en te laten oefenen met de kennis en competenties die benodigd zijn om effectief gebruik te maken van de menselijke capaciteiten om zo het schip veilig en succesvol te kunnen opereren. De training is vooral gericht op scheepsofficieren en werktuigkundigen. MRM is hierbij opgesplitst in Bridge Resource Management (BRM) & Engine room Resource Management (ERM).

De basis van deze cursus kwam tot stand vanuit de luchtvaart als gevolg van een onderzoek waaruit bleek dat de meeste luchtvaart ongelukken niet het gevolg waren van technische mankementen, maar eerder van crew management fouten. Voorbeelden hiervan zijn het onvoldoende delegeren van verschillende taken, falen in prioriteren, juist gebruik te maken van alle beschikbare middelen, onvoldoende monitoring, etc.

Doel MRM[bewerken | brontekst bewerken]

MRM draagt bij aan het effectief gebruik maken van alle vaardigheden, kennis & ervaringen van een team. De training probeert de deelnemers bewust te maken van de juiste instelling en – als nodig – zijn/haar houding te veranderen om efficiënt alle beschikbare middelen te kunnen inzetten gedurende de dagelijkse bezigheden (en:resource management). Hierbij hoort het realiseren van het belang van goed management en samenwerking en de bereidheid gedrag aan te passen.

Focus MRM[bewerken | brontekst bewerken]

Active & latent errors[bewerken | brontekst bewerken]

Een ‘active error’ is een opzichtige vergissing/fout met vaak onmiddellijke consequenties. Voorbeelden hiervan zijn een koerswijziging uitvoeren in de verkeerde positie, verkeerde knop indrukken of vergeten een klep te sluiten. Het zijn fouten die zich afspelen op de werkvloer zelf, bij de directe gebruikers (sharp end) Dit in tegenstelling tot ‘latente errors’ (verborgen vergissingen/fouten), die vaak niet opvallen en waarbij de relatie error-gevolg niet altijd duidelijk herkenbaar is. Dit zou bijvoorbeeld een slecht ontwerp van een systeem kunnen zijn waardoor het gebruik minder makkelijk is of een incorrecte procedure die vanuit kantoor wordt doorgevoerd naar de werkvloer. Deze fouten komen veel verder van de werkvloer vandaan (blunt end).

Just culture[bewerken | brontekst bewerken]

De cultuur binnen de maritieme industrie was van herkomst een ‘blame culture’ waar zeevarenden bij het maken van fouten niet alleen het gevaar liepen voor ontslag, maar zelfs ook voor rechtsvervolging voor het betrokken zijn in een ongeluk. Door dit gevaar zijn werknemers uiteraard niet geneigd om menselijke fouten of voorvallen te melden. Als er wel gemeld wordt, dan is de omvang en kwaliteit van de melding vaak beperkt. Om dit tegen te gaan, wordt geprobeerd de maritieme industrie om te zetten naar een ‘no-blame culture’ of ‘just culture’, een organisatie waarin na gemaakte menselijke fouten of incidenten nooit de schuldvraag wordt gesteld. In de no-blame culture ontstaat een optimaal klimaat om te kunnen rapporteren en zal het leervermogen toenemen. In een organisatie met een dergelijke cultuur kunnen werknemers echter geen aansprakelijkheid voor hun werkzaamheden nemen. Wel wordt er een onderscheid gemaakt in eerlijke fouten en roekeloosheid of nalatigheid die niet getolereerd worden.

Maritime Resource Management focust op zowel ‘active errors’ als ‘latent errors’ en probeert de ‘just culture’ binnen de maritieme industrie te implementeren

Inhoud MRM[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de MRM training, kunnen onder andere de volgende onderwerpen behandeld worden: