Gebruiker:LimoWreck/Marius Dirk Dijt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Marius Dirk Dijt (Texel, 21 mei 1893) was een Nederlands landbouwkundige en fascistisch politicus.

Dijt bezocht de HBS te Alkmaar en de Landbouwhogeschool te Wageningen, waar hij in 1918 afstudeerde. Aansluitend studeerde hij enige tijd biologie in Parijs. Hij promoveerde in 1933 op de dissertatie Conjunctuurbeheersching door goederenschappen.

Hij was in 1919 secretaris van de 'Commissie tot onderzoek van den invloed van wateronttrekking door waterleidingen aan den bodem op de vegetatie', en een jaar later cultuurconsulent van de Friesche Maatschappij van Landbouw. In 1921 stichtte hij een eigen selectiebedrijf voor landbouwgewassen op Texel. Medio jaren dertig werd hij adviseur van sir Henri Deterding (directeur van de Royal Dutch Shell) in landbouwaangelegenheden en uitvoerder van het Plan Deterding.

Hij schreef talrijke landbouw-economische artikelen, onder andere in het Landbouwkundig tijdschrift en in Economisch statistische berichten, benevens enkele brochures: De Uitweg, (1931) en De Nieuwe Economische Staat. Voorts was hij medewerker van het weekblad De Waag.

In het voorjaar van 1938 was Dijt een van de oprichters van de Nederlandsche Volkspartij, samen met de oud-NSB'er ds. G. van Duyl en de oud-sociaaldemocraat J. Duys, ten tijde van de oprichting van de NVP overigens ook lid van de NSB. De oud-NSB'er ds. G. Hofstede behoorde eveneens tot de leiding van de NVP.


[[Categorie:Nederlands fascist|Dijt, Marius Dirk]] [[Categorie:Nederlands politicus in de periode 1900-1945|Dijt, Marius Dirk]]