Gebruiker:MatryoshkaNL/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Im Tirtsoe[bewerken | brontekst bewerken]

Im Tirtsoe
MatryoshkaNL/Kladblok
Geschiedenis
Opgericht 2006
Oprichter Ronen Shoval
Structuur
Directeur Matan Peleg
Werkgebied Israël
Type Niet-gouvernementele organisatie
Doel Bevorderen van het Zionisme in Israël, steunen van een eenstaatsoplossing door te lobbyien in universiteiten en de Knesset
Motto Building the Zionist Dream (Bouwend aan het Zionistische Droom)
Aantal leden 6000 activisten
Media
Website https://imti.org.il

Im Tirtsoe[1] (Hebreeuws: אם תרצו, Engels: Im Tirtzu, betekenis: "Als je het wilt") is een rechtse Zionistische[2][3] niet-gouvernementele organisatie grotendeels actief in Israël. De naam Im Tirtsoe is afkomstig uit de motto van het boek Altneuland van Theodor Herzl, "Im tirtsoe, lo ein agada", wat Hebreeuws is voor "Als je het wilt, is het geen droom".

Volgens Im Tirtsoe zijn hun voornaamste activiteiten "het vernieuewen van Zionistische denkwijze en ideologie met als doel het beschermen van de toekomst en waarden van de Staat Israël". Hierbij ziet de groep zichzelf als strijdend tegen Anti- en Postzionistische denkbeelden. Ondanks beweringen van de groep zelf dat Im Tirtsoe een groep in het politiek centrum is, vergelijken tegenstanders de ideologie van Im Tirtzoe vaak met fascisme[4]

  1. Ina Friedman, De 'vuile was' verdeelt de Israëliërs. Trouw (26 februari 2010). Geraadpleegd op 9 november 2020.
  2. (en) New Israel Fund comes out swinging against Im Tirtzu report. The Jerusalem Post | JPost.com. Geraadpleegd op 9 november 2020.
  3. About Us. Im Tirtsoe. Geraadpleegd op 9 november 2020.
  4. (en) Court to rule on anti-Im Tirzu Facebook page. The Jerusalem Post | JPost.com. Geraadpleegd op 9 november 2020.







O1G[bewerken | brontekst bewerken]

O1G is een Hongaars-talige afkorting die veelal wordt gebruikt als oppositiesymbool tegen de regering van Viktor Orbán. Het is een afkorting van de zin Orbán egy geci, wat vertaald kan worden als "Orbán is een lul".