Gebruiker:Michieleskes/computerkunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Computerkunst is een kunstvorm waarbij computers een belangrijke rol spelen bij de productie of de weergave van het kunstwerk. Dergelijke kunst kan bestaan uit beeld, geluid, animatie, video, games, websites, algoritmen of uitvoerende kunst. Tegenwoordig zijn veel traditionele disciplines geïntegreerd met digitale technologieën. Daardoor zijn de lijnen vervaagd tussen traditionele kunstwerken en nieuwe media werken die gemaakt zijn met behulp van computers.

Airplane reflection door Nevit Dilmen


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorloper van de computerkunst dateert van de periode 1956-1958, met een gegenereerde afbeelding van wat waarschijnlijk het eerste beeld van een mens op een computerscherm is.[1] De meeste mensen die midjaren '60 betrokken zijn bij het creëren van computerkunst waren veelal ingenieurs en wetenschappers, omdat alleen zij toegang hadden tot de enige computing resources die beschikbaar waren in universitair wetenschappelijke onderzoek laboratoria.

Voor veel artiesten begon de nieuwe computer technologie door deze te gebruiken als creatief programma voor onderzoek. In de zomer van 1962 programmeerde dr. A. Michael Noll een digitale computer bij Bell Telephone Laboratories in Murray Hill, New Jersey om visuele patronen alleen voor artistieke doeleinden te genereren.[2] Zijn latere computer-gegenereerde patronen simuleerde schilderijen van Piet Mondriaan en Bridget Riley[3] welke later klassiekers zijn geworden. Noll maakt ook gebruik van de patronen om esthetische voorkeuren te onderzoeken in het midden van de jaren 1960.[4]

De eerste twee tentoonstellingen met computerkunst werden gehouden in 1965 - Generatief Computergrafik, februari 1965, aan de Technische Hochschule in Stuttgart, Duitsland, en Computer-Generated Foto's, april 1965, bij het Howard Wise Gallery in New York. De Stuttgartse tentoonstelling toonde het werk van Georg Nees. Bij de tentoonstelling in New York werd werk van Bela Julesz en A. Michael Noll naar voren gebracht. In de namen van deze exposities, werd het woord kunst expliciet niet gebruikt, omdat deze 'gegenereerde foto's' nog niet werden gezien als zodanig. Een derde tentoonstelling werd in november 1965 gezet bij Galerie Wendelin Niedlich in Stuttgart, Duitsland, met werken van Frieder Nake en Georg Nees. In 1968, werd in het Institute of Contemporary Arts in Londen, een van de meest invloedrijke vroege tentoonstellingen van computerkunst georganiseerd. In deze tentoonstelling waren werken opgenomen van artiesten die werden genoemd als de eerste echte digitale kunstenaars zoals Charles Csuri[5] en John Whitney.[6] Een jaar later werd in Londen ook het Computer Arts Society geopend. Deze sociëteit houdt zich tot op de dag vandaag bezig met het promoten van het creatief gebruiken van computers in kunst en cultuur door verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk.[7]

In de jaren '70 ontwierp het Palo Alto Research Center van Xerox Corporation (PARC) de eerste Graphical User Interface (GUI). Met het verschijnen van de eerste Macintosh computer in 1984, nam de populariteit van de GUI erg toe.[8] Veel grafisch ontwerpers accepteerde al snel zijn capaciteit als creatief instrument.


Computer-gegenereerde visuele media[bewerken | brontekst bewerken]

3D roterende dodecaëder, door Peter Steinberg

Digitale beeldende kunst bestaat uit 2D visuele informatie weergegeven op een monitor, of informatie wiskundig vertaald in 3D informatie gezien doormiddel van een projectie op een monitor.

Het eenvoudigst zijn tweedimensionale computer graphics die worden weergegeven zoals u zelf zou kunnen tekenen met een potlood en papier. In dit geval is het beeld op het computerscherm het 'papier' en het instrument dat waarmee getekend wordt een styluspen of een muis. Wat wordt gegenereerd op het scherm lijkt te worden getekend met een potlood, pen of penseel.

De tweede soort zijn driedimensionale computer graphics, waarbij het scherm verandert in een venster in een virtuele omgeving. Hier kunnen objecten worden geplaatst die rondom worden 'gefotografeerd' door de computer. 3D graphics worden gemaakt door het ontwerpen van beelden uit geometrische vormen, polygonen of NURBS curves om driedimensionale objecten en scènes te creëren voor gebruik in verschillende media zoals film, televisie, print, games en bijzondere visuele effecten.


Overige soorten[bewerken | brontekst bewerken]


Evenementen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]