Gebruiker:Mondo/Kladblok2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.


Liptons Orphan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Ook bekend als Lipton's Orphan(s)
Jaren actief 2022-heden
Oorsprong Vlag van Australië Australië
Genre(s) Folk
Folkpunk
Verwante acts The Rumjacks
Leden
Zang, diverse instrumenten Frankie McLaughlin
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Liptons Orphan (ook wel geschreven als Lipton's Orphan(s)) is een Australische folk- en folkpunkband rond zanger Frankie McLaughlin, voormalig zanger van The Rumjacks.[1]

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De band is indirect genoemd naar zanger Frankie McLaughlin: Liptons Orphan was de bijnaam die zijn moeder hem gaf op momenten dat hij wat vuil was geworden van buiten.[1] De term is echter al ouder en verwijst naar het varken dat Thomas Lipton, oprichter van Lipton, gebruikte om reclame te maken voor zijn winkel.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

McLaughlin was van 2008 tot en met medio 2020 zanger van de bekende folkpunkband The Rumjacks. In april 2020 werd bekendgemaakt dat McLaughlin uit de band was gezet na langdurig vervelend gedrag en bedreigingen jegens de andere bandleden, crewleden en publiek.[2] Na enkele samenwerkingen met andere artiesten, richtte hij in 2022 een nieuwe band op onder de naam Liptons Orphan. De eerste single die verscheen was Alang Cam a Boaby (boaby is Schots voor mannelijk aanhangsel). De tweede single, die datzelfde jaar volgde, was Be My Enemy[3], een cover van The Waterboys.

De videoclip van het nummer Them Tannery Boys werd door webzine London Celtic Punks uitgeroepen tot beste videoclip van 2023.[4] Dressin' Scottish, Drinkin' Irish, Talkin' Rubbish is anno 2024 het bekendste nummer en de meest bekeken videoclip van de band.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Liptons Orphan maakt zowel folk- als folkpunkmuziek. De teksten bestaan uit een combinatie van Engels, Oud-Engels, Schots en Iers.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
2022 Along Cam a Boaby
2022 Be My Enemy cover van The Waterboys
2023 Them Tannery Boys[5]
2024 Dressin' Scottish, Drinkin' Irish, Talkin' Rubbish[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]