Gebruiker:Natuur12/Broze russula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Broze russula
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Russulales
Familie:Russulaceae
Geslacht:Russula
Soort
Russula fragilis
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De broze russula (Russula fragilis) is een ectomycorrhizavormende paddenstoel die tot de familie Russulaceae gerekend wordt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De hoed heeft een diameter van tussen de twee en vijf centimeter. In het midden is de hoed wat ingedeukt en qua vorm is de hoed afgeplat of geweld. De hoed kan aangetroffen worden in een grote variëteit aan kleuren. Mogelijke kleuren zijn de paartinten violet, purper en purperrood maar de hoed kan ook olijfgroen of gelig van kleur zijn. Daarnaast kunnen er ook mengvormen voorkomen en is rand gestreept en lichter van kleur. Onder de hoed zitten de lamellen welke smal aangehecht zijn. De lamelsnede is gezaagd en de lamellen zelf hebben witte tot een bleke cremé-achtige kleur. De steel is wit en is tussen de drie en zes centimeter lang en vijf tot vijftien millimeter breed en is cilindrisch tot een klaverachtig van vorm.

De spore hebben een wat wittege tot gele kleur. Op de sporen zitten wratten die een halve micrometer hoog kunnen worden en aan de sporen zitten een soort van draden die gezamelijk een netwerk van draden vormen.

De paddenstoel is oneetbaar, heeft een zeer scherpen smaak en scheidt een fruitachtige geur af.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De broze russula groeit in op de grond in zowel loof- als naaldbossen. Verder kan hij aangetroffen worden in lanen. De soort wordt aangetroffen in Europa en Noord-Amerika.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]