Gebruiker:Oesermaatra0069/test1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aantekeningen van Oesermaatra0069[bewerken | brontekst bewerken]

De aantekeningen hieronder dienen te worden gezien als louter kladblok of als waardevolle informatie die binnenkort gedeeld gaat worden. Gelieve niet deze pagina aanpassen, omdat ik mijn eigen krabbels lief heb en hoe onordelijk ook, ik kan het lezen en daar gaat het om. Als iemand hier wat over te zeggen heeft of een verzoek heeft dan kan dat worden beschreven op de overlegpagina.

13e dynastie v. Egypte aantekeningen[bewerken | brontekst bewerken]

Dynastieën van de
Egyptische oudheid
Proto-dynastieke periode
Vroeg-dynastieke periode
1e dynastie · 2e dynastie ·
3e dynastie
Oude Rijk
4e dynastie · 5e dynastie ·
6e dynastie
Eerste tussenperiode
7e dynastie · 8e dynastie ·
9e dynastie - 10e dynastie
Middenrijk
11e dynastie · 12e dynastie
Tweede tussenperiode
13e dynastie · 14e dynastie ·
15e dynastie - 16e dynastie ·
17e dynastie
Nieuwe Rijk
18e dynastie · 19e dynastie ·
20e dynastie
Derde tussenperiode
21e dynastie · 22e dynastie ·
23e dynastie · 24e dynastie
Late periode
25e dynastie ·
26e dynastie · 27e dynastie ·
28e dynastie · 29e dynastie ·
30e dynastie · 31e dynastie
Ptolemaeën

Tijdens 13e Dynastie die ca. 153 jaar duurde, regeerden een 'zeventigtal' koningen. Het lijken echter de viziers te zijn, die het land bijeen hielden. In de archeologische resten is geen achteruitgang in de situatie van het land te bemerken. Er wordt zelfs juist meer privé-sculptuur gemaakt dan in de periode voor de 12e Dynastie. Een opvallend element is de influx van immigranten uit Palestina. Een van hen, Khendjer, werd zelfs koning van Egypte. Deze immigranten lijken voorlopers te zijn van de grote immigrantengroep uit Palestina die zich later in de oostelijke Delta vestigde. Rond 1640 v.Chr. werd de 13e Dynastie omvergeworpen door een groep buitenlanders die in latere tijd Hyksos genoemd werden, een Griekse vorm van het Egyptsiche woord 'hekaw chasut', oftewel 'heersers van buitenlandse gebieden'.

Farao's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Egyptische dynastie|Egypte 13]] [[ar:أسرة مصرية ثالثة عشر]] [[br:XIIIvet tierniezh Henegipt]] [[ca:Dinastia XIII d'Egipte]] [[de:Zweite Zwischenzeit (Ägypten)#13. Dynastie]] [[en:Thirteenth dynasty of Egypt]] [[es:Dinastía XIII de Egipto]] [[fi:Egyptin 13. dynastia]] [[fr:XIIIe dynastie égyptienne]] [[it:XIII dinastia egizia]] [[ja:エジプト第13王朝]] [[pl:XIII dynastia]] [[pt:XIII dinastia egípcia]] [[sh:Trinaesta dinastija Egipta]] [[sv:Egyptens trettonde dynasti]]