Gebruiker:Olivier1990/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Olivier1990.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Marnix Rueb
[[Bestand:
Marnix Reub bij het Bevrijdingsfestival in Den Haag
|266px|alt=Olivier1990/Kladblok]]
Algemene informatie
Volledige naam Marnix Rueb
Geboren 11 april 1955
Land Nederland
Werk
Genre Illustrator
Uitgeverij Kap Nâh
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Marnix Reub[bewerken | brontekst bewerken]

Marnix Rueb )Den Haag, 11 april 1955) is een Haagse Free-lance illustrator, striptekenaar en cartoonist. Een van zijn bekenste strips is de Haagse Harry. Hij is ook de eigenaar van de uitgeverij Kap Nâh.

Inspiratie[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd aan marnix gevraagd of hij illustraties wilde tekenen bij een artikel over Haagse literatuur. Hij woonde in die tijd in de Schilderswijk en daar liepen echt Haagse types rond. Op basis daarvan is Harry bedacht.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Marnix Rueb is samen met zijn famillie opgegroeid in Den Haag. Hij heeft twee broers.

Marnix was een kleuter toen hij begon met tekenen. Hij tekende toen al cartoons en poppetjes. Op de lagere school wist hij al dat hij striptekenaar wilde worden.

Hij ging naar het Gymnasium aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum ofwel VCL. In de 3e en 4e klas bleef hij zitten en ging hij naar het Atheneum. Hier kon hij niet goed omgaan met de strakke regels van het schoolsysteem. Niet kort daarna stopte hij met school.

Een cursus reclametekenen en fotografie moesten uitkomst bieden maar ook hier voelde hij zich niet thuis. Hij wilde illustrator worden en wilde zijn eigen weg vinden.

Eerst maakte hij verschillende stripfiguren van bijvoorbeeld Disney maar ook hiermee kon hij zijn creativiteit niet helemaal kwijt. Kort daarna werd hij huisillustrator bij de Haagse uitgaanskrant Doen. In die tijd heeft Marnix Haagse Harry bedacht. Eerst was Haagse Harry een klein onderdeel van Doen maar het bleek zo populair dat hij een op zichzelf staande stripfiguur werd. Al sinds de geboorte (1991) van Haagse Harry was de strip een groot succes. Het succes bleef niet alleen beperkt binnen Den Haag maar uiteindelijk door heel Nederland.

In 1994 bracht Marnix het eerste album van Haagse Harry uit. Dit album heette ‘Kap Nâh'. Marnix heeft het boek zelf in een oplage van 10.000 exemplaren uitgegeven. Uiteindelijk zijn er 140.000 boeken verkocht. Inmiddels zijn er drie albums verschenen met een gezamenlijke oplage van +/- 400000 exemplaren.

Kap Nâh[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

1994 Kap Nâh!!

1998 Ut Groen-geile Boekie

2001 Dachetnie!!

2001 Niet Te Wènag!!

2002 Haags / De kugsus

2004 Lekkah

2005 Krèg Ut Zuâh!!


CD's[bewerken | brontekst bewerken]

2002 Haags / De kugsus