Gebruiker:Oliviervd/Kladblok/CVH

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Charles Van Herck (Antwerpen, 7 april 1884 - Antwerpen) is een Belgisch verzamelaar en kunsthandelaar uit Antwerpen. Als verzamelaar richtte Charles Van Herck zich voornamelijk tot ontwerptekeningen en modelli uit de 17e en 18e eeuw. In 1996 en 1997 werd de collectie grotendeels verworven door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Van Herck is geboren op 7 april 1884 geboren in Antwerpen. Kleinzoon van Jan Frans Van Herck (1824-1903) en zoon van Eugène Van Herck (1854-1941), beiden kunsthandelaars en eigen zaakvoerders in de stad Antwerpen, werd Charles Van Herck al van kinds af aan omringd door kunst. Zijn grootvader Jan Frans opende in 1870 zijn eigen kunsthandel op de Grote Markt, welke na zijn dood in 1903 verder gezet werd door zijn vrouw.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verhuisde Charles Van Herck met zijn familie naar Engeland, waar ze zouden blijven tot het einde van de oorlog. Kort na hun terugkeer in 1919 gaf Eugene Van Herck de leiding van zijn zaak over aan zijn zonen. Charles Van Herck zette samen met zijn broers de zaak verder tot in 1945.

Getroffen door ziekte sterft Charles Van Herck in 1955 in Antwerpen

Collectie Van Herck[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Van Herck legde doorheen zijn leven een grote verzameling terracotta's en tekeningen.

teracotta's[bewerken | brontekst bewerken]

De privécollectie van Charles Van Herck bestaat deels uit een 100 tal bozetti en modelli van zowel seculiere als religieuze aard. Dit zijn modelvormen die inzicht bieden op het creatieprocedé van de kunstenaar en gelden vaak als studie voor het finale werk. Bozetti zijn vluchtige studies in klei, terwijl modelli meer geavanceerde en gedetailleerde versies zijn van het uit te werken idee. Deze bozetti werden omwille van hun vluchtig karakter en dienst als ontwerpstudie vaak na voltooiing van het werk vernietigd. Topstukken in de verzameling zijn:

tekeningen[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie omvat meer dan 700 beeldhouwerstekeningen

De Collectie vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 en 1997 werd een groot deel van de collectie tekeningen (1996) en terracotta's (1997) verworven door het Erfgoedfonds. In 2000 werd de collectie in bruikleen verdeeld onder drie Antwerpse kunstmusea. De terracotta's bevinden zich in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen waar bij opening van het nieuwe museum een gehele zaak gewijd zal zijn aan een selectie bozetti. De buste van Hercules van Lucas Faydherbe werd ondergebracht in het Rubenshuis en de tekeningen bevinden zich in het Museum Plantin-Moretus en Sindsdien reisde de collectie binnen Europa met tentoonstellingen in Rome, het Bonnefantenmuseum te Maastricht.