Rubenshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorkant Rubenshuis
De binnenplaats van het Rubenshuis

Het Rubenshuis is het voormalige huis van Peter Paul Rubens aan de Wapper 9-11 te Antwerpen. Het huis is nu ingericht als museum.

Het Rubenshuis tijdens Rubens' leven[bewerken]

In 1610, na zijn huwelijk met Isabella Brant, liet Peter Paul Rubens (1577-1640) een woning verbouwen in de toenmalige Vaartstraat, nu de Wapper, aan de Herentalse Vaart. Rubens had zelf de plannen voor zijn paleis gemaakt, geïnspireerd door de Italiaanse renaissancepaleizen. Het werd een woning en atelier met een monumentaal portiek op de binnenplaats. Ook de tuin achter het Rubenshuis werd in Vlaams-Italiaanse renaissancestijl aangelegd, architectonisch vormde hij een geheel met de gebouwen en met het tuinpaviljoen in barokstijl. De kweek van bloemen, groenten en fruit gebeurde in perken omgeven met een lage haag.

Naast het woonhuis richtte hij een groot atelier in, waar leerlingen grote panelen en doeken beschilderden, een 25.000 tal in het totaal. Een echte schilderijenfabriek dus, maar de meester stond garant voor de kwaliteit. Dit liet Rubens toe hoge prijzen te vragen aan de vele buitenlandse vorsten die hij als klant had. We noemen daarbij vorsten van o.a. Engeland, Frankrijk, Spanje en Beieren. In zijn privé-atelier op de bovenverdieping maakte Rubens zelf tekeningen, portretten en kleinere schilderijen, en voerde hij een uitgebreide correspondentie naar binnen- en buitenland. Er zijn ongeveer 5000 brieven bewaard gebleven in zowel het Nederlands, het Frans, het Latijn als vooral, het Italiaans.

Het Rubenshuis na Rubens' dood[bewerken]

Rubens bracht het grootste deel van zijn leven door in zijn paleis. Na zijn dood bleef Rubens' vrouw Helene Fourment nog een tijd in het huis wonen. In die periode verhuurde ze het huis aan William en Margaret Cavendish, die omwille van de burgeroorlog Engeland verlaten hadden. Na het vertrek van de Cavendish in 1660 werd de woning door Rubens' erfgenamen verkocht en opgedeeld.[1][2]

Uiteindelijk verwierf de stad Antwerpen het pand in 1937. Na restauratie kon het Rubenshuis in 1946 voor het publiek worden opengesteld. In de zalen en vertrekken zijn er een tiental werken. In het grootatelier bevindt zich o.m een van zijn vroegste werken: Adam en Eva in het Paradijs uit 1600. Ook hangt er de Annunciatie uit 1628.

In de eetkamer hangt zijn wereldberoemde zelfportret, geschilderd toen hij ongeveer vijftig was. Het Rubenianum, een documentatiecentrum voor de studie van Rubens en de Vlaamse kunst, kreeg een onderkomen in het Kolveniershof gelegen in de achtertuin van het Rubenshuis.

In het Rubenshuis hangt ook een schilderij van Rubens' portret van de jonge Antoon van Dyck (leerling van Rubens). Bekend is het 'kunstkabinet' (een kastje met diverse kleine schilderijtjes) en het schilderij de 'kunstkamer van Cornelis van der Geest' van Willem van Haecht.

Achter het huis komt men in de tuin. De tuin, die doorgaans verwijst naar de rijkdom van de eigenaars, wordt tot heden nog steeds goed verzorgd door de groendienst van de provincie Antwerpen.

Voor het Rubenshuis bevindt zich de museumshop met diverse uitgaven over Rubens.

Externe link[bewerken]

  1. Rubenshuis: Rijschool van Cavendish.
  2. Van Beneden, Ben; De Poorter, Nora (e.a.): Vorstelijke vluchtelingen: William en Margaret Cavendish in het Rubenshuis 1648-1660. Antwerpen: Rubenshuis & Rubenianum: 2006. (Uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling "Vorstelijke vluchtelingen: William en Margaret Cavendish in het Rubenshuis 1648-1660", 01.10.2006 - 31.12.2006.)