Adriaen Brouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor het gelijknamige bier, zie Adriaen Brouwer (bier)
Adriaen Brouwer
Portret van Adriaen Brouwer door Anthony van Dyck
Portret van Adriaen Brouwer door Anthony van Dyck
Persoonsgegevens
Geboren 1605,
Oudenaarde

(Blason comte-des-Flandres.svg Graafschap Vlaanderen)
Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden

Overleden 1638,
Antwerpen

(Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden

Oriënterende gegevens
Jaren actief 1622-1638
Stijl(en) Hollandse Barok
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Adriaen Brouwer (Oudenaarde, 1605 - Antwerpen, vóór 1 februari 1638) was een Vlaams kunstschilder uit de barokperiode en tekenaar die vooral actief was in de Noordelijke Nederlanden.

Biografie[bewerken]

Hoewel hij waarschijnlijk in Vlaanderen werd geboren, kan dit slechts worden afgeleid uit een biografie geschreven door Bullaert waarin melding wordt gemaakt van het overlijden van Brouwer op 32-jarige leeftijd in 1638. In officiële documenten wordt hij echter pas genoemd in 1625 als gast in een herberg gerund door de schilder Barent van Someren te Amsterdam. Daarnaast wordt hij in veel bronnen als leerling van Frans Hals genoemd, hiervoor is echter geen enkel bewijs.

In 1631 was Brouwer terug in Antwerpen, wat kan worden afgeleid uit zijn inschrijving bij het Sint-Lucasgilde. In de periode tussen zijn terugkomst en zijn overlijden heeft hij enkele jaren in de gevangenis doorgebracht. In de bronnen worden hier verschillende redenen voor genoemd: volgens sommigen werd hij door de Spanjaarden op beschuldiging van spionage vastgezet, volgens anderen had hij zulke hoge schulden dat hij een straf moest uitzitten.

Brouwer was een van de bekendste genreschilders uit de 17e eeuw. Hij zou op schilders als de Van Ostade-broers en David Teniers de Jonge een grote invloed hebben gehad. Zijn werk werd zelfs door kunstenaars als Rembrandt en Rubens verzameld en bestudeerd. Van Adriaen Brouwer zijn slechts 60 ongedateerde werken bewaard gebleven.

Brouwer stierf kennelijk als een arme man en werd begraven in de kerk van de karmelieten.

Ook al is hij, gelet op de weinige beschikbare historische gegevens, als fictie geschreven, toch schetst de roman die Felix Timmermans aan Brouwer wijdde, een boeiend en geloofwaardig beeld van de kunstenaar en zijn tijd.

Collectie Vlaanderen[bewerken]

Medio 2008 verwierf de Vlaamse Gemeenschap het olieverfschilderij Oude man in een kroeg uit Adriaen Brouwers latere periode voor de som van € 400.000. Het werk meet 34,9 bij 28 centimeter en stelt een oude man voor die zijn roes uitslaapt voor een kachel. Op de achtergrond tracht een caféganger een vrouw te versieren. Het werk werd in bruikleen gegeven aan het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het zal zijn plaats vinden in een permanente opstelling Van Brouwer tot De Braekeleer. Door deze aankoop maakt dit werk deel uit van de Collectie Vlaanderen.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • K. RENGER, Adriaen Brouwer und das niederlandische Bauerngenre 1600-60, tentoonstellingscatalogus (München, Alte Pinakothek, 1986)
  • Felix TIMMERMANS, Adriaan Brouwer, 1948.