Adriaen Brouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor het gelijknamige bier, zie Adriaen Brouwer (bier)
Adriaen Brouwer
Portret van Adriaen Brouwer door Anthony van Dyck
Portret van Adriaen Brouwer door Anthony van Dyck
Persoonsgegevens
Geboren 1605,
Oudenaarde

(Blason comte-des-Flandres.svg Graafschap Vlaanderen)
Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden

Overleden 1638,
Antwerpen

(Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Zuidelijke Nederlanden

Oriënterende gegevens
Jaren actief 1622-1638
Stijl(en) Hollandse Barok
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Adriaen Brouwer (Oudenaarde, ca. 1605 - Antwerpen, vóór 1 februari 1638) was een Vlaams kunstschilder uit de barokperiode en tekenaar die vooral actief was in de Noordelijke Nederlanden.

Biografie[bewerken]

Reeds kort na het overlijden van de schilder Adriaen Brouwer bestond er onduidelijkheid over zijn afkomst. Op basis van archiefonderzoek in Amsterdam, Antwerpen, Gouda, Haarlem en Oudenaarde werd vastgesteld dat Adriaen Brouwer hoogstwaarschijnlijk tussen 1603 en 1605 in Oudenaarde werd geboren als zoon van Adriaen de Brauwere en Maria de Sutter. Zijn vader was er vermoedelijk werkzaam in de tapijtnijverheid. In 1613 is de laatste vermelding van deze familie in Oudenaarde, waarna het gezin verhuisde naar de Noordelijke Nederlanden.

In Gouda vond de vader van Adriaen Brouwer werk in de tapijtnijverheid. Adriaen kan daar in contact zijn gekomen met de Amsterdamse kunsthandelaar Michiel Le Blon. De schilder verbleef in 1626 in Amsterdam waar hij inwoonde en werkte bij Barend Van Someren. In hetzelfde jaar staat Adriaen Brouwer ook in Haarlem vermeld als liefhebber van de rederijkerskamer De Wijngaertrancken. Pieter Nootmans roemt hem in 1627 in een eredicht als ‘Schilder van Haerlem’. Daarnaast wordt hij in veel bronnen als leerling van Frans Hals in Haarlem genoemd, hiervoor is echter geen enkel bewijs.

In 1631 was Brouwer in Antwerpen, wat kan worden afgeleid uit zijn inschrijving bij het Sint-Lucasgilde. Enkele jaren later, in 1633, staat hij opnieuw in Haarlem vermeld. Wanneer hij in het bijzijn van zijn familie als getuige optreedt bij de doop van zijn nicht. Kort na zijn terugkomst in Antwerpen werd Adriaen Brouwer gevangen genomen en opgesloten in op den casteele van Antwerpen. In de bronnen worden hier verschillende redenen voor genoemd: volgens sommigen werd hij door de Spanjaarden op beschuldiging van spionage vastgezet, volgens anderen had hij zulke hoge schulden dat hij een straf moest uitzitten.

Brouwer was een van de bekendste genreschilders uit de 17de eeuw. Hij zou op schilders als de Van Ostade-broers en David Teniers de Jonge een grote invloed hebben gehad. Zijn werk werd zelfs door kunstenaars als Rembrandt en Rubens verzameld en bestudeerd. Van Adriaen Brouwer zijn slechts 60 ongedateerde werken bewaard gebleven.

Brouwer stierf kennelijk als een arme man en werd begraven in de kerk van de karmelieten.

Ook al is hij, gelet op de weinige beschikbare historische gegevens, als fictie geschreven, toch schetst de roman die Felix Timmermans aan Brouwer wijdde, een boeiend en geloofwaardig beeld van de kunstenaar en zijn tijd.

Collectie Vlaanderen[bewerken]

Medio 2008 verwierf de Vlaamse Gemeenschap het olieverfschilderij Oude man in een kroeg uit Adriaen Brouwers latere periode voor de som van € 400.000. Het werk meet 34,9 bij 28 centimeter en stelt een oude man voor die zijn roes uitslaapt voor een kachel. Op de achtergrond tracht een caféganger een vrouw te versieren. Het werk werd in bruikleen gegeven aan het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het zal zijn plaats vinden in een permanente opstelling Van Brouwer tot De Braekeleer. Door deze aankoop maakt dit werk deel uit van de Collectie Vlaanderen.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • A. JAGER, S. LYBEERT, M. VANWELDEN, E. VERROKEN, Natif d'Audenaerde? Nieuwe inzichten in de afkomst van Adriaen Brouwer en zijn leven in de Noordelijke Nederlanden, in: K. LICHTERT (red.), Adriaen Brouwer, meester van emoties, tentoonstellingscatalogus (Oudenaarde, MOU, te verschijnen 2018)
  • K. DE CLIPPEL, ’Brouwer, Adriaen, kunstschilder’, Nationaal Biografisch Woordenboek (NBW), dl. 20, Brussel (2011), col. 165-174.
  • K. RENGER, Adriaen Brouwer und das niederlandische Bauerngenre 1600-60, tentoonstellingscatalogus (München, Alte Pinakothek, 1986)
  • Felix TIMMERMANS, Adriaan Brouwer, 1948.

Externe Links[bewerken]