Naar inhoud springen

Gebruiker:Onslairt/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Angela E. Roe[bewerken | brontekst bewerken]

Angela E. Roe
Angela Roe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Angela Eveline Roe
Nationaliteit Nederlands-Curaçaose
Beroep Antropologe

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Angela E. Roe is een Nederlands-Curaçaose antropologe geboren in Nederland. Zij is verbonden aan de universiteit van Curaçao waar ze onderzoekshoofd is van de faculteit van sociale en economische studies.

Opleiding en academische carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Roe studeerde culturele antropologie met een specialisatie in literaire en Caribische studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna behaalde ze een MA in vergelijkende sociologie aan Florida International University (FIU), waar ze ook aan haar PhD werkte in globale en socio-culturele studies over de ideologie van nationale identiteit en raciale ongelijkheden in Curaçao. In het kader van deze studie maakte ze de documentaire, The Shadow of color/Sombra Di Koló, die in Curaçao de lokale omgang en beleving omtrent etniciteit en identiteit onder de loep neemt.

Momenteel is Roe onderzoekshoofd en assistent professor bij de faculteit van sociale en economische studies aan de Universiteit van Curaçao, waar ze onderwijst in kwalitatieve onderzoeksmethoden en globaal burgerschap. Sinds 2018 neemt zij deel aan het NWO project Travelling Caribbean Heritage research onder leiding van Prof. dr. Gert Oostindie en Prof. dr. Alex van Stipriaan.[1] Haar onderzoek richt zich voornamelijk op socio-culturele thema's zoals (post-)kolonialisme, racisme, identiteit en sociale en ecologische duurzaamheid.

Documentaire[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 bracht ze samen met Curaçaose filmmakers Selwyn de Wind en Hester Jonkhout de documentaire, The Shadow of color/Sombra Di Koló uit. Deze documentaire werd gemaakt ter ondersteuning van haar academisch onderzoek en werd meermaals vertoond in Nederland, de Verenigde Staten en de Cariben.[2] Het centrale thema behandelt binnen het kader van de nationale geschiedenis de hedendaagse sociale beleving m.b.t. de Afrikaanse diaspora en taboes omtrent etniciteit in Curaçao.[3] Roe ging hiervoor in open dialoog met een uiteenlopende groep mensen uit vijf verschillende Curaçaose wijken om zo de uiteenlopende elementen en verhalen van de lokale bevolking uit elke wijk te kunnen benadrukken. In Barber, het Curaçaose platteland en de wijk Seru Fortuna wordt de focus op de prominente Afro-Curaçaose bevolking geplaatst. Daarnaast komen verschillende inwoners uit Otrobanda en Janwé, gebieden met een diverse culturele gemeenschap aan bod. Tenslotte worden ook een aantal bewoners van de lagune Spaanse Water geïntroduceerd. Roe wil door deze diversiteit en de meervoudige lagen van de samenleving in haar documentaire uit te lichten, nagaan hoe precies deze talloze verscheiden elementen van elke buurt de sociale omgang tussen alle etniciteiten op Curaçao beïnvloedt en op welke manier dit ervaren wordt. Het doel van deze documentaire en het onderzoek van Roe is om een open dialoog te bewerkstelligen over een thema dat nog steeds in de hedendaagse context van Curaçao en haar bevolking relevant blijft.[4] De documentaire werd nog op 1 juli 2024 (Keti Koti) door Arthouse LUX vertoond in een programma rond de impact van kleur en identiteitsbeleving in het dagelijkse leven.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 oktober 2015 ontving Roe de Boeli van Leeuwenprijs voor haar documentaire The Shadow of Color/Sombra Di Koló. Deze Curaçaose cultuurprijs is vernoemd naar de dichter en schrijver Boeli van Leeuwen en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan sociaal geëngageerd academisch werk dat toegankelijk is voor een breed publiek. De open dialoog en kritische aandacht voor het taboe van ras en kleur in de documentaire onderstreept het maatschappelijke karakter van deze prijs.[5]

  1. Angela E. Roe, 'Angela E . Roe University of Curaçao, Faculty of Social and Economic Sciences, Faculty Member'. Geraadpleegd op 5 juli 2024.
  2. Angela E. Roe, 'Sombra di Kolo: The Shadow of Color'(African & African Diaspora Studies Program Graduate Student Scholarly Presentations 16 Florida 2014'. Geraadpleegd op 5 juli 2024.
  3. Guus Schulting, 'Interview Angela Roe en Selwyn de Wind'. The Cult Corner (08-2015). Geraadpleegd op 5 juli 2024.
  4. Daniel Arbino, 'Angela Roe: Discussing Race in the Shadows of Curaçao An Interview with Daniel Arbino'. Interviewing the Caribbean (2017). Geraadpleegd op 5 juli 2024.
  5. Derk Draijer, 'Boeli van Leeuwenprijs 2015 voor-Sombra di Koló'. De Achterkant van Curaçao (11-10-2015). Geraadpleegd op 5 juli 2024.