Otrobanda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Otrobanda
Wijk in Curaçao Vlag van Curaçao
Otrobanda (Curaçao)
Otrobanda
Situering
District Willemstad
Coördinaten 12° 7′ NB, 68° 56′ WL
Algemeen
Inwoners
(2011)
1.369[1]
Foto's
Gezicht op Otrobanda vanaf de Koningin Emmabrug
Gezicht op Otrobanda vanaf de Koningin Emmabrug
Portaal  Portaalicoon   Caraïben
Otrobanda, naar het zuidoosten gezien. Op de achtergrond de Sint Annabaai; daarachter ligt Punda.

Otrobanda of Otrabanda is een wijk ten westen van de Sint Annabaai in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De naam komt uit het Papiaments en betekent letterlijk "de andere oever", een verwijzing naar het feit dat Otrobanda vanuit Punda ("De Punt") gezien aan de overkant van de Sint Annabaai ligt. Otrobanda vormt met Punda het historische centrum van Willemstad. De wijken zijn sinds 1886 met elkaar verbonden via een houten pontonbrug (Koningin Emmabrug) en sinds 1974 ook via de Koningin Julianabrug.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1707 is het gebied bebouwd, omdat op Punda geen ruimte meer was. Aanvankelijk verrezen er slechts loodsen en eenvoudige huizen, maar later steeds grotere panden. In de achttiende en negentiende eeuw vestigden zich er veel zwarte arbeiders en in de loop van de twintigste eeuw was het een arme volkswijk. In de jaren negentig kwam een kentering met een grootschalig stadsvernieuwingsproject, waarbij Monumentenzorg een belangrijke rol speelde. Ook de Nederlandse zakenman Jacob Gelt Dekker heeft vanaf 2001 een deel van de wijk laten opknappen. In honderd opgeknapte authentieke volkswoningen heeft hij het vijfsterrenhotel Kurá Hulanda (Hollands erf) gevestigd. Ook bevindt zich er een congrescentrum, een museum, een wetenschappelijk instituut en het Curaçao Medical Center.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De architectuur van Otrobanda is sterk door de Nederlandse beïnvloed. De wijk staat met Punda sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Streetart[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren tien van de 21e eeuw kwam de straatkunst op in Willemstad. De muurschilderingen in Otrobanda zijn hiervan een aansprekend voorbeeld en jaarlijks worden tijdens de Kaya Kaya festivals (straatfestivals) schilderingen toegevoegd, zowel door professionele kunstenaars als door ongeschoolde wijkbewoners.

Muziekcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Otrobanda is ook bekend om de rijke muzikale traditie die ze heeft voortgebracht. Bekende componisten zoals Jan Gerard Palm (1831-1906), de grondlegger van de klassieke Curaçaose muziek, Jules Blasini (1847-1887), Paul de Lima (1861-1926), Jacobo Conrad (1879-1918), Rudolph Palm (1880-1950), John Palm (1885-1925), Toni Palm (1885-1963), Jacobo Palm (1887-1982), Albert Palm (1903-1958), Edgar Palm (1905-1998), Julian Coco (1924-2013), Wim Statius Muller (geb. 1930), Robert Rojer (geb. 1939) werden in Otrobanda geboren en hebben hier ook jaren gewoond en gemusiceerd. Naar de wijk is een platenmaatschappij genoemd: Otrobanda Records.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Halman, Johannes I.M. en Rojer, Robert A. (2008), Jan Gerard Palm: Leven en werk van een muzikale patriarch op Curaçao. KITLV, Leiden. *[1]
  • Palm, Edgar (1978), Muziek en musici van de Nederlandse Antillen. Curaçaose Drukkerij, Curaçao. [2]
  • Boskaljon, Rudolph (1958), Honderd jaar muziekleven op Curaçao. Van Gorcum & comp. NV, Assen. Honderd jaar muziekleven op Curaçao
  • Halman, Johannes I.M. and Rojer, Robert A. (2008), Jan Gerard Palm music scores, Waltzes, mazurkas, danzas, tumbas, polkas, fantasies, serenades, marches, a galop and music composed for services in the synagogue and the Lodge. Broekmans en Van Poppel, Amsterdam.
Zie de categorie Otrabanda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.