Gebruiker:PCvandeVelde/HetVerjaagdeWater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het verjaagde water is een roman van A. den Doolaard[1], waarin de afsluiting van de dijkgaten van Walcheren na de Britse bombardementen wordt beschreven. Den Doolaard was toen verbindingsofficier van de Dienst Droogmaking Walcheren. Hij beschrijft het werk van de betrokken ingenieurs, aannemers en werklieden die in het boek elk een alias van hem kregen.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelse luchtmacht bombardeerde om tactische redenen in oktober 1944 op een aantal plaatsen van Walcheren de dijken ([Westkapelle (Nederland)|[Westkapelle]], Veere, Fort Rammekes en de Nolledijk). Hierdoor liep een groot deel van Walcheren onder water. “Het verjaagde water” beschrijft op heroïsche wijze de strijd tegen de elementen door de zogenamde "watertovenaars".

In 2001 is er een heruitgave van het boek geschreven door K. d’Angremond en G.J. Schiereck,. In deze geannoteerde versie[2] zijn tevens bijlagen opgenomen met technische beschrijvingen. Zo is in Bijlage 4 van het boek een beschrijving met schetsen van Pieter Abraham van de Velde (alias “Schoonebloem”)  te vinden over de moeizame en spannende afsluiting van het Nollegat, dat uiteindelijk op 15 september 1944 veilig gedicht was. Bijlage 5 beschrijft de soms moeizame samenwerking tussen de Nederlandse civiele ingenieurs en de Britse militaire ingenieurs. De Britse luchtmacht had deze “ramp” veroorzaakt en moest nu met de Nederlanders samenwerken om de schade te herstellen. H.A. Ferguson[3] (alias Rafelding ) heeft dit later beschreven in het boek Delta-visie[4].

Het boek van d’Angremond en Schiereck bevat tevens foto's van Den Doolaard zelf, en tekeningen en aquarellen van C.A.B. Bantzinger[5]

De hoofdpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdpersonen in het boek (in alfabetische volgorde) zijn (met hun aliassen) N. Biezeveld (alias Waterschoot), N.N. Dijkstra (alias Notekauwer), J.J. Dronkers (alias de rekenmeester), H.A. Ferguson (alias Rafelding), J.M.de Haas (alias Ziftelaar), P.Ph. Jansen (alias Hummel): De hoofdingenieur van de Dienst Drooglegging Walcheren, J.J. Kalis (alias Berend Bonkelaar), E.D. Kalis (alias van Zeurzeutel), W.Metzelaar (alias Glimmelmans), M.A. van Noorden (alias Naerebout), Van Oord (alias Van Buren), G. van der Rest (alias Onrust), J.P.A. van Scherpenberg (alias Guldenthal), A. Smit jr. (alias Scherp), G.P. Sturm (alias Jongbloed), J.Th. Thijssen (alias van der Molen), P.A. van de Velde (alias Schoonebloem), J.H. Verheij (alias Wappervaan), M. de Vos (alias Maartje), W. de Vos (alias Klaartje) en C.J. Witteveen (alias Lorenz).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Koevoet, Albert, Het verjaagde water (2003). Geraadpleegd op 22 juni 2022.
  2. Het verjaagde water. Delft Academic Press. Geraadpleegd op 4 juli 2022.
  3. Ferguson, H.A., Delta-visie : een terugblik op 40 jaar natte waterbouw in Zuidwest- Nederland. Rijswaterstaat (1 januari 1988).
  4. Ferguson, H.A., Delta-visie. Geraadpleegd op 4 juli 2022.
  5. Het verjaagde water. bol.com. Geraadpleegd op 24 juni 2022.