Gebruiker:Pampuszicht/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voormalig stadhuis van Purmerend
Pampuszicht/Kladblok
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Museum
Start bouw 1911
Bouw gereed 1912
Opening 1912
Bouwinfo
Architect Jan Stuyt
Erkenning
Monumentnummer 512167
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalige stadhuis van Purmerend aan de Kaasmarkt 20 is een gebouw uit 1911-1912 van architect Jan Stuyt. Thans zit in dit gebouw het Purmerends Museum. Het huidige stadhuis van Purmerend bevindt zich aan de Purmersteenweg 42.

Het pand werd in 1912 gebouwd naar ontwerp van de Purmerendse bouwmeester Jan Stuyt ter vervanging van een ouder gebouw dat in 1910 gesloopt is[1]. In 1996 werd een nieuw stadhuis geopend aan de Purmersteenweg op de locatie van het voormalige Stadsziekenhuis.

Het Stenen Hert[bewerken | brontekst bewerken]

Het Stenen Hert
Kunstenaar John Rädecker
Jaar 1923-1926
Materiaal Syeniet
Locatie Hoge Veluwe, Ede
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Stenen Hert of De Hinde is een vrijstaand beeld van John Radecker, gemaakt tussen 1923 en 1926. Het was een opdracht van Helene Kröller-Müller voor hun landgoed op de Hoge Veluwe. Het beeld staat op de kruising van de Hertjesweg en de Prins Hendriklaan.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1915 en 1920 bouwden Helene Kröller-Müller en Anton Kröller een jachtslot naar ontwerp van Hendrik Petrus Berlage op hun landgoed De Hoge Veluwe. Het jachtslot werd vernoemd naar Sint-Hubertus. In zijn legende staat een hert met een kruis in zijn gewei centraal. Aan Rädecker werd gevraagd een stramstaande hinde te maken voor het landgoed.

Rädecker maakte van het beeld diverse voorstudies, welke in brons werden afgegoten. Een voorstudie werd Henk Bremmer in Beeldende Kunst besproken.[2]

Monument voor Jan Lambrecht Zegers[bewerken | brontekst bewerken]

Monument voor Jan Lambrecht Zegers
Kunstenaar Harm Korringa
Jaar 1929
Materiaal Obernkirchener zandsteen, baksteen en gewapend beton
Locatie Achterweg 5, Heemstede
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Monument voor Jan Lambrecht Zegers is een gedenkteken op het terrein van SEIN, het expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde, locatie Meer en Bosch in de Noord-Hollandse plaats Heemstede.

Het gedenkteken is opgericht ter ere van Jan Lambrecht Zegers (28 mei 1845 - 2 maart 1919), directeur van de voorloper van SEIN, de stichtingen voor toevallijders te Haarlem en Heemstede. De fontein werd ontworpen door de architect Harm Korringa en werd onthuld in mei 1929.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zegers voor Meer en Bosch

Jan Lambrecht Zegers werd, nadat hij zendeling op West-Java was geweest, in 1890 directeur van het instituut. Vijf jaar eerder had de stichting de zeventiende-eeuwse buitenplaats Meer en Bosch aangekocht. Onder het directeurschap van Zegers werd de stichting steeds verder uitgebreid.[3][4]

De fontein werd onthuld door J.A. Hoekendijk in mei 1929. Het was eigenlijk gepland voor maart, maar vanwege de strenge winter van 1928/1929 werd de onthulling uitgesteld. Het is tien jaar na de dood van Zegers onthuld.

Het monument voor Zegers is jarenlang verwaarloosd. In 2022 is er een hekwerk om het monument geplaatst.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het gedenkteken stelt een fontein voor van baksteen en Obernkirchener zandsteen, bestaande uit een getrapte muur en hiervoor een waterbassin van gewapend beton. Bovenop, in de muur, bevinden zich twee plantenbakken en aan de voorzijde in de muur bevindt zich een reliëf met een opschrift en een fonteinspuwer. De spuwer bestond uit een mascaron (fantasiemasker) uitgevoerd door de Fabriek van Brouwer's Aardewerk in Leiderdorp, maar deze heeft de tand des tijds niet overleefd.[5] Het opschrift leest:

ter gedachtenis aan
jan lambrecht zegers

directeur der stichtingen
voor toevallijders
te haarlem en heemstede

een man van liefde
kracht en gebed

door vrienden opgericht
2 maart 1929