Gebruiker:Patrick/ICTU

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De stichting ICTU (Informatie- en CommunicatieTechnologie Uitvoeringsorganisatie) werd op 11 april 2001 opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met als doel ICT-projecten te ontwikkelen en te implementeren (eGovernment voor een betere overheid).


Het werk van ICTU is georganiseerd in ongeveer 24 programma's. Programma's zijn clusters van onderling samenhangende projecten die tot stand komen op grond van een meerjarige overeenkomst tussen een opdrachtgever, vaak een ministerie, en ICTU.

Een voorbeeld van een bekend programma was Advies Overheid.nl, dat in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd uitgevoerd, en onder meer geleid heeft tot de websites Overheid.nl en www.wetten.nl en een bekende benchmark op het gebied van de e-overheid, de Overheid.nl Monitor. Per 1 juli 2007 zijn Advies Overheid.nl en een ander ICTU-programma, Contactcenter Overheid, geïntegreerd tot een nieuw programma met de titel "Overheid heeft Antwoord©" Een ander bekend ICTU-programma is DigiD. Dit heeft een eenvoudige vorm van authenticatie ingevoerd voor mensen die online gebruik willen maken van diensten van de overheid en zich daarbij moeten legitimeren.

Naar aanleiding van de Motie Vendrik is het ICTU in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken bezig met het aanzwengelen van het gebruik van Open standaarden en Open Source Software. Eerst met het programma OSOSS, later - met grotendeels de zelfde mensen - in het programma NoIV.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[ [Categorie:Stichting]]