Gebruiker:PieterJanR/Teylers Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Conservatoren Teylers Museum:


Hendrik van Borssum Buisman (Wieringerwaard, 1 januari 1873Haarlem, 15 oktober 1951), was een Nederlands portretschilder en conservator van Teylers Museum.

From 1913 to 1951 the portrait painter Hendrik van Borssum Buisman was manager of the Teylers Foundation. In this capacity he was responsible for the Museum and its collections. Both in publications and by showing more work from the print and drawing collections, he increased overall access to the Museum's holdings. During the war years, the principle works from the collection were stored in shelters in the Netherlands' dune region, and the Museum was protected with sandbags.

This bronze bust of the manager was made by his son Jan van Borssum Buisman (1919), a sculptor. In 1952, Jan Buisman succeeded his father as manager, later becoming the curator of the art collections.


Johan (Iohan) Quirijn Van Regteren Altena (Amsterdam, 16 mei 1899 – aldaar, 18 oktober 1980) was een Nederlands hoogleraar, schilder, tekenaar en museumdirecteur.

Van Regteren Altena was van 1937 tot 1969 hoogleraar in de Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was vanaf 1952 als conservator van de kunstverzamelingen verbonden aan het Haarlemse Teylers Museum. Daarnaast was hij directeur van het Rijksprentenkabinet in Amsterdam (1948-1962).

  • The drawings of Jacques de Gheyn (1936)
  • Dutch master drawings of the seventeenth century (1949)

Groepsportret van Directeuren van Teylers Stichting; in het midden, aan de voorzijde van de tafel zit Van Zeebergh.

Adriaan van Zeebergh (Gorinchem, 3 juni 1746Haarlem?, 25 september 1824) was een Nederlands advocaat en staatsman.

Van Zeebergh, zoon van Ludovicus van Zeebergh, studeerde rechten in Leiden en werd, na het verdedigen van zijn dissertatie de exhibitione et custodiis reorum doctor in de rechten. Hierna vestigde hij zich als advocaat te Den Haag, waar hij samenwoonde met de Latijnse dichter en advocaat Janus Grotius. Na een negenjarige praktijk werd in december 1775 hij benoemd tot pensionaris van Haarlem. Het jaar daarop huwde hij Johanna Maria Kuits (-1816), dochter van de Haarlemse burgemeester Antoni Kuits. Hun huwelijk zou kinderloos blijven.

Gedurende de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog (1780–1784) en de drie daaropvolgende jaren nam hij met Engelbert François van Berckel en Cornelis de Gijselaar, pensionaris van respectievelijk Amsterdam en Dordrecht, de leiding in het verzet tegen stadhouder Willem V. De drie pensionarissen waren de geestelijke vaders van de "aristocratische" patriottenvleugel. Na en ingevolge de Pruisische interventie werd hij in oktober 1787 uit zijn ambt ontzet.

Van 1780 tot zijn dood was Van Zeebergh presiderend Directeur van de Teylers Stichting. Hij had regelmatig een conflict met Martinus van Marum, die maar liefst drie van de vier afdelingen van Teylers Museum beheerde. Dat had niet alleen te maken met de tegenstelling in idealen – het brede cultuurideaal van Directeuren tegenover Van Marums natuurwetenschappelijke focus – maar ook met persoonlijke eigenschappen. Beide mannen waren overtuigd van hun gelijk en hielden vast aan hun standpunt.

Meermalen na dit jaar geroepen tot het vervullen van gewichtige bedieningen, wees hij die niet geheel af, en was vaderland en stad zijner inwoning in vele aangelegenheden zeer nuttig. Zulks werd door koning Lodewijk Napoleon Bonaparte, die hem tot ridder van de unie en staatsraad in buitengewonen dienst verhief en door den keizer zelven, die hem tot ridder van de orde der réunie benoemde, erkend.

Hij was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.