Gebruiker:Pjetter/Hoe word ik moderator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Text-x-generic.svg Dit is een gebruikersbetoog. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.

Het worden van moderator is een deel van de wikicarrière.

Het zijn van moderator verhoogt jouw wikistatus en dat is voor velen een grondbehoefte op deze Wikipedia.
Status kan nog verder verhoogd worden door verkozen te worden door de gemeenschap in de Arbcom, maar dat is heel veel werk. Verdere statusverhogingen die daarna nog zijn te bereiken zijn: Bureaucraat, Checkuser en Steward.
De hoogste status die bereikt kan worden is die van ouderling, de wijze die de statusverhogende stadia achter zich gelaten heeft en kan pronken met zijn kennis.

Om dat te bereiken dien je eerst moderator te worden. Hier volgt een handleiding:

  1. Een reputatie verdienen kost heel veel tijd, een reputatie verliezen heb je in heel korte tijd gedaan. Pas dus op met uitlatingen, zorg ervoor dat ze niet te extreem zijn
  2. Het belangrijkste is vandalismebestrijding. Geen angst, dat is maar voor een paar maanden veel werk; nadat je eenmaal moderator bent geworden, hoeft dat niet meer (er zijn tenslotte genoeg mensen die nog moderator willen worden en dus vandalisme moeten bestrijden). De meeste moderatoren hebben belangrijkere taken dan vandalismebestrijding.
  3. Laat ook zien dat je vandalisme bestrijdt door je in te schrijven op de daartoe opgerichte pagina: Checklist vandalismebestrijding.
  4. Vraag regelmatig aandacht in De Kroeg voor vandalismebestrijding, zodat men jouw naam leert kennen; de checklist vandalismebestrijding wordt te weinig bekeken door de "gemeenschap"
  5. Meng je in discussies en praat daar met de meerderheid mee; blijf echter oppervlakkig.
  6. Doe veel wijzigingen: 2000 zou genoeg moeten zijn. Dit kunnen ook kleine wijzigingen zijn (als spellingsverbeteringen), maar zorg er wel voor dat je laatste 100 wijzigingen van belang zijn, want dat zijn diegene die door de kiezers worden gecontroleerd op zinvolheid.
  7. Wacht ten minste 3 maanden, maar het liefst 6 maanden. De eerste aanmelding moet meteen goed zijn, want hoe meer aanmeldingen je doet, hoe minder men geneigd is die knopjes te geven.
  8. Geef nooit aan hoe oud je bent op je gebruikerspagina. Onder de 18 wordt niet als rijp genoeg beschouwd. Weet men de leeftijd niet, dan is de kans groter dat je gekozen wordt.
  9. Meld je aan op IRC en discussieer mee op #wikipedia-nl met de anderen die aldaar aanwezig zijn. Dit is de harde kern van Wikipedia: behoor je daarbij, dan wordt je kans nog groter verkozen te worden en in de "cabal" te worden opgenomen.

Zo, nu ben je moderator: super. Nu kan je eindelijk werkelijk zeggen wat je op je hart hebt: je hoeft je niet meer in te houden. In feite ben je echter slechts een onderhoudsmens, een conciërge. Maar niet getreurd, de meesten zien veel meer in je, zeker als je al een paar jaar moderator bent. Dus veel succes, met bovenstaande handleiding kan het niet fout lopen.