Gebruiker:Quichot/theater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aangezien ik een projectje ben begonnen om de categoriën onder Kunst aan te passen (Podiumkunsten en verder) heb ik hier een tijdelijke overlegpagina zodat je mee kunt lezen wat ik aan het doen ben, wat mijn overwegingen zijn en natuurlijk om te vertellen dat ik het helemaal anders moet doen volgens jou (en dan ook graag waarom en hoe...!)

EVEN GEEN GROOTSE WERKEN[bewerken | brontekst bewerken]

Tot ik weer zin en tijd heb, doe ik even niets aan dit soort grote dingen. Alleen kleine wijzigingen... - QuicHot 21 sep 2007 18:00 (CEST)

reageer gerust hier (maar wel onderaan)[bewerken | brontekst bewerken]

Daar is deze "projectpagina" voor. Zie het kopje Jouw ideeën/commentaar. Maar als jij het nodig vindt om ergens anders te reageren, ook goed

En vooral, laat je niet door mij afremmen om zelf in de categorie podiumkunsten enz. te rommelen. (heb ik er minder werk van!)

Situatie op 12 augustus 2005[bewerken | brontekst bewerken]

  • A Categorie Cultuur, met daarin (naast meer):
  • B oa. Artikel Cultuur; Categorie Kunst, met daarin (naast meer):
  • C oa. Artikel Kunst; Categorie Podiumkunsten, met daarin:
  • D Subcategoriën Circus, Dans, Kleinkunst, Musical, Theater, Theaterprijs, Toneel

(waarbij de subcathegorie theater alleen over theatergebouwen gaat en de subcathegorie Toneel over theater en toneel.)

Door mij gedachte wenselijke situatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • A Categorie Cultuur, met daarin (naast meer):
  • B oa. Artikel Cultuur; Categorie Kunst, met daarin (naast meer):
  • C oa. Artikel Kunst; Categorie Podiumkunsten, met daarin:
  • D Van hieraf zou er veel moeten veranderen:

Alle artikelen die over welke vorm van theater (toneel, dans, cabaret enz.) gaan, zouden onder podiumkunsten moeten vallen, en dus niet meer ergens anders. Alle categoriën die nog zin hebben bij deze indeling (theatergebouwen evt., acteur enz.) vallen dan ook binnen de categorie podiumkunsten. (mochten die er dan nog zijn.)


Mijn nog niet opgehelderde vragen[bewerken | brontekst bewerken]

Stappen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stap 2: Nog bezig:
    Bepalen of er uberhaupt een categorie theater moet komen, of is podiumkunsten goed genoeg???
    GRAAG ANTWOORD VAN WIE DENKT ANTWOORD TE HEBBEN -> Voorlopig bestaat de categorie theater als categorie waarmee ik kan werken om alles te ordenen, maar waarschijnlijk zal het een doorverwijspagina worden naar de andere categori"en???
  • Stap 3: Nog bezig:
    De artikelen die onterecht in de categorie Toneel staan naar de categorie theater verplaatsen

Jouw ideeën/commentaar[bewerken | brontekst bewerken]

Goed initiatief! Ongeveer hetzelfde als wat ik met de categorie "christendom" aan het doen ben op Gebruiker:Sietske/christendom. Wanneer je de boel uitpluist, kom je vaak de gekste subcategorieën tegen. Zoals artikelen over mohammed in een subcategorie van christendom, of een categorie "boeddhistisch klooster"... :-)

Een tip: je zou een aparte overlegpagina kunnen maken voor dit categorisatievoorstel, bijvoorbeeld op Gebruiker:Quichot/theater. Op de gebruikerspagina zet je dan je suggestie, en de huidige situatie. Op de bijbehorende overlegpagina laat je mensen commentaar geven. Zo heb ik het zelf althans wel gedaan. Het houdt zo je grote project gescheiden van de rest van je overleg.

Succes met je initiatief! Misschien is het trouwens zelfs een idee om de categorie nog iets breder te nemen, zodat kleinkunst etc. er ook onder valt. De categorieën over cabaretiers en cabaretgroepen staan bijvoorbeeld erg onlogisch gerangschikt.

Sietske | Reageren? 11 aug 2005 23:32 (CEST)

Dank je Sietske, goeie tips, maak gelijk zo'n overlegpagina aan.
Hoi, een eerste tip: je kan een categorie-naam niet simpelweg hernoemen. Je moet eerst alle artikelen met de nieuwe categorienaam voorzien en die nieuwe categorie aanmaken. de oude cat kan dan weg. Daarom is het slim om goed na te denken over de naam. Michiel1972 12 aug 2005 00:57 (CEST)
Tweede opmerking. categorie:Toneel kan volgens jouw weg. deels mee eens, maar dan moet je een goede oplossing verzinnen voor de subcats Toneelregisseur, Toneelschrijver en Toneelstuk die nu wel mooi onder cat Toneel passen. Michiel1972 12 aug 2005 00:59 (CEST)
Ik ben het met je eens dat toneel, theater en podiumkunsten nu teveel door elkaar lopen. Maar ik zou er meer voor voelen om de categorie:Theater op te heffen (of te gebruiken voor de gebouwen) en de subcats bij categorie:Toneel of categorie:Podiumkunsten onder te brengen. Dit omdat toneel meer specifiek is dan theater, wat eigenlijk synoniem is met podiumkunsten. Vergelijkbaar met de situatie op de Engelstalige wikipedia: een category:Performing Arts (podiumkunsten) en een category:Theater (toneel). Hajo 21 sep 2007 17:57 (CEST)

categorieplan[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een excelplaatje met een idee hoe het ongeveer zou moeten (met heel veel dank aan Sietske (zie: Overleg_gebruiker:Quichot/theater)
Hierin ontbreken natuurlijk nog veel artikelen en lijstjes, zowel bestaande als (nog) niet bestaande.

Nog te bekijken artikelen/categoriën[bewerken | brontekst bewerken]

Een beginnetje van een lijst met nog te checken artikelen enz. waar ze zouden moeten staan (in welke categorie)

oud[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben op het moment bezig de categorie-indeling binnen Cultuur->Kunst->Podiumkunsten aan te passen, maar loop tegen een aantal muurtjes aan. Bijvoorbeeld de categorie theater is eigenlijk theatergebouwen, maar ik kan die naam niet wijzigen (ben ik niet bevoegd als eenvoudige gebruiker?). Die wijziging zou nodig zijn om het begrip theater, dat veel breder is dan alleen de gebouwen waarin wordt gespeeld, een eigen (terechte?) categorie te geven.
richting de theaterkant.

Nu staat toneel als categorie waar theater onder valt, dat klopt niet. Mijn voorstel is om de categoriën wat te husselen en te komen tot:

Categorie Cultuur
->SubCategorie Kunst (met daarin artikel kunst)
-->SubCategorie Podiumkunsten (met daarin artikel podiumkunsten)
--->Subcategorie Theater

                Met daarin: Artikelen: Toneel
                                       Muziektheater
                                       Opera
                                       Operette
                                       Musical
                                       Lokatietheater
                                       Dans    
                                       Kleinkunst

NATUURLIJK ZONDER DE CATEGORIËN en artikelen DIE HIER NIETS MEE TE MAKEN HEBBEN AAN TE TASTEN!
Aanvullingen?? Welke categoriën en artikelen lopen hier gevaar wees te worden? De subcategoriën en artikelen die nu in de genoemde categoriën staan gaan natuurlijk allemaal mee naar een nieuwe plek.

De artikelen die nu in de categorie toneel staan, horen wat mij betreft in theater dan wel podiumkunsten. Die inhoud dus naar podiumkunsten verplaatsen, de categorie toneel opheffen, tenzij er een andere invulling voor komt (is heel goed mogelijk)

Zie

Quichot 11 aug 2005 21:36 (CEST)