Gebruiker:R. Goudbeek/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zeeuws Archief
Interieur, balie in de nieuwbouw met rechts een blik in het archiefcafé
Opgericht 2000
Locatie Van de Perrehuis, Middelburg
Overig
Toegang publiek
http://www.zeeuwsarchief.nl/

Het Zeeuws Archief, gevestigd in Middelburg, is het Regionaal Historisch Centrum voor Zeeland. Het Zeeuws Archief beheert de archieven en collecties van de Provincie Zeeland, de gemeenten Middelburg, Veere en Kapelle en Waterschap Scheldestromen.

Taken[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zeeuws Archief is een kenniscentrum voor historisch en genealogisch onderzoek in Zeeland. De dienst beschikt over een uitgebreide collectie bestaande uit archieven en collecties met tekeningen, kaarten, prenten en foto's over alle mogelijke onderwerpen uit de provincie Zeeland. Over de gemeenten Middelburg, Veere en Kapelle beschikt het archief over nog meer informatie.

Het Zeeuws Archief fungeert in formele zin als Rijksarchief in Zeeland en als gemeentearchief voor de gemeenten Middelburg, Veere en Kapelle.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zeeuws Archief beheert enerzijds archieven en verzamelingen afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Zeeland of voorgangers daarvan, en anderzijds van de gemeentebesturen en particuliere instellingen in de gemeenten Middelburg, Veere en Kapelle en voorgangers.

In de archieven bevinden zich onder meer het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie dat opgenomen is in de werelderfgoedlijst voor documenten.[1]

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

De kantoorfuncties van het Zeeuws Archief zijn ondergebracht in het monumentale Van de Perrehuis, een achttiende-eeuws stadspaleis in het centrum van Middelburg, gebouwd op de kelders van een commanderij van de Duitse Orde. Voor de publieksfuncties is het pand uitgebreid met een moderne vleugel, waar de receptie, depots, studiezaal en het archiefcafé zijn ondergebracht. In de studiezaal is ook het Genealogisch Centrum Zeeland gevestigd. In een naastgelegen pand, intern verbonden met het Zeeuws Archief, is het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) gehuisvest.

Geschiedenis organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zeeuws Archief is in 2000 ontstaan door een fusie tussen drie archiefdiensten: het Rijksarchief in Zeeland, het Gemeentearchief Middelburg en het Gemeentearchief Veere. Sinds 4 januari 2000 is het Zeeuws Archief voor het publiek geopend.

In 2007 sloot het Zeeuws Archief een dienstverleningsovereenkomst met het Waterschap Zeeuwse Eilanden tegenwoordig Waterschap Scheldestromen, waardoor alle archieven van dit waterschap en diens rechtsvoorgangers in beheer kwamen bij het Zeeuws Archief en in de studiezaal ter beschikking worden gesteld.

De Gemeenschappelijke Regeling Zeeuws Archief is een zelfstandig bestuursorgaan en is een initiatief van de Rijksarchiefdienst (Ministerie van OCW), de Gemeente Middelburg en de Gemeente Veere. Het Zeeuws Archief wordt ondersteund door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie R. Goudbeek/Kladblok van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Archief in Nederland Categorie:Middelburg Categorie:Veere Categorie:Geschiedenis van Zeeland